Willy, Anja en Martha kunnen van elkaar op aan

Dit jaar waren we er vroeg bij op de Holland Koi Show. Het is nodig, vandaag begint de opbouw van het Doeplein op de Holland Koi Show waar KoiQuestion mede voor verantwoordelijk is. Wanneer je dan zo vroeg – afgelopen mandag al – het terrein betreed, zijn de vrijwilligers al druk in de weer met onder andere het continu verwerkingssysteem zoals je hebt kunnen lezen. Er zijn echter ook taken met veel minder faam en glorie, doch die evident zijn voor een goed en gezond verblijf van de vissen.

Opbouw Holland Koi Show 2016

Opbouw Holland Koi Show 2016

In deze ophopingen van residu en stofaanslag geeft bacteriën toch de kans te kunnen gedijen

Wanneer je zegt; “even de vaten neerklappen en water erin”, dan ga je net tekort door de bocht. De vaten bevatten residuen van het zeolietfilter alsook stofaanslag en ingewaaid vuil. De eerste logische stap is dan ook bezemen en stofzuigen. Geen populaire taak; immers even weg zijn van huis voor een weekje ploegendienst op Arcen geeft veel mensen de heerlijkheid van het verloochenen van de huishoudelijke taken. Gelukkig is het verantwoordelijkheidsgevoel groter onder de vrijwilligers en worden ook deze werkzaamheden opgepakt. Het is Willy die we aantreffen terwijl hij de vaten ontdoet van het vaste vuil.

Opbouw Holland Koi Show 2016

Opbouw Holland Koi Show 2016We vinden Anja en Martha gezusterlijk de tweede en belangrijkste stap voor un rekening nemen. Het daadwerkelijk dweilen van de vaten met een verdunning van Virkon – een visvriendelijk ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en aanverwanten. In de harde HDPE showvaten is het goed te doen vertelt Martha, maar de flexibele showvats kennen plooien en naden en dat is nogal een klusje want je kunt niet even een plooi vergeten. In deze ophopingen van residu en stofaanslag, die je vaak niet eens ziet met het blote oog, geeft bacteriën toch de kans te kunnen gedijen.

Anja is judge, dan loopt ze in pak, maar ook het schort schuwt zij dus niet

Ze hebben toch maar weer een jaar in een niet goed geventileerde opslag gelegen. Iemand die zijn vissen in zet wil niet dat deze terechtkomen in water dat hierdoor niet vers meer is. De kans is klein, maar we hebben van doen met levende have, vissen waar mensen van houden en dan neem je geen enkel risico.

Opbouw Holland Koi Show 2016

Opbouw Holland Koi Show 2016

Het ziet er niet uit alsof het een ernstige klus is misschien, maar doe er nu maar eens met ruim 100 vaten. Een taak die tot op heden onbelicht bleef, maar waarvan wij vinden dat er best een korte ode aan mocht worden besteed. “Ze weten al goed dat ik dit oppak”, zo vertelt Martha. “Kom ik maandag niet, dan laat men het liggen tot dinsdag, ze weten dat het wel goed komt.” Ja, de vrijwilligers moeten van elkaar op aan kunnen. Anja is judge, dan loopt ze in pak, maar ook het schort schuwt zij dus niet. En laat me je nu in vertrouwen zeggen dat er nog veel van dit soort klussen zijn die de vrijwilligers oppakken en uitvoeren om de Holland Koi Show realiteit te maken. Bedankt!

Opbouw Holland Koi Show 2016

Series Navigatie<< Holland Koi Show installeert continu doorloopsysteemWat is de Holland Koi Show zonder vrijwilligers? >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.