Het is gewoon een enorme toegevoegde waarde voor een show waar de vissen vier dagen verblijven!

Het is de week in aanloop naar de grootste Koi show ter wereld, zoals ook deze 24e editie van de Holland Koi Show bekend staat. Het opbouwen is nu echt in volle gang en ook de weergoden lachen de vrijwilligers toe. Zij op hun beurt lachen weer naar ons wanneer we ze vragen hoe een en ander verloopt. De humor en daarmee goede moed zit er goed in.

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Een icoon in de Nederlandse Koi Show scene is terugkeert in de kasteeltuinen. Toën Feyen bestiert in een terrein-buggy de verschillende afdelingen als meewerkend voorman. Na enige jaren de Arcense velden te hebben verruild voor de Shinkokai Koi Shows in respectievelijk Rijswijk en daarna in Berlijn en Stuttgart alwaar hij nog steeds actief is, brengt hij zijn ervaring – samen met zijn dochter – dus ook weer terug naar de Holland Koi Show in 2016. Volgens bestuurslid Rene Sakko een waardevolle aanwinst; “Je kunt hem vragen wat je wilt; hij weet alles”.

Yes! Het op een voortdurende wijze verversen van het water in de wedstrijdvaten is een lang gekoesterde wens van veel deelnemers.

Een andere bekende van weleer treft ook mijn vizier. Franc Telkamp is voormalig bestuurslid en heeft zich door voorzitter Mark Kleijkers laten overhalen om een coördinerende taak op zich te nemen. Het beter weten ging Franc altijd al wel goed af 😉 en dus is ook hij van de partij om de show tot een succes te maken. Succes mannen!

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Kevin is moet hard werken want met het zonnetje erbij is het lijm in luttele seconden droog.

Even verderop treffen we Kevin Aarts, bezig met zijn 11e jaar als vrijwilliger, en nog een vrijwiligger – excuses dat we niet alle namen paraat hebben – die buitengewoon goed in hun hum staan te werken aan de innovatie voor de Koi Show; een continu doorloopsysteem. Yes! Het op een voortdurende wijze verversen van het water in de wedstrijdvaten is een lang gekoesterde wens van veel deelnemers. Het biedt als voordeel dat je de waterwaarden en temperatuur beter kunt controleren cq stabiliseren. Iets dat erg welkom is gezien de augustus maand waarin de Koi Show steevast wordt gehouden en de temperaturen die nog wel eens op kunnen lopen. Dit maakt dat paaigedrag in de hand kan worden gewerkt en ach, het is gewoon een enorme toegevoegde waarde voor een show waar de vissen vier dagen verblijven! Het heeft wel wat voeten in de aarde, dat wel en ook penningmeester Ricard Beemer zien we het zweet van zijn voorhoofd afvegen. Desniettemin wordt er enthousiast aan gewerkt en Richard Albertsboer legt ons uit hoe het in zijn werk zal gaan;

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

De T-stukken aan de korte zijde weer gesplitst met een Y-stuk voor twee slanguiteinden wordt slim verlijmd met drie-delige koppelingen zodat eea gemakkelijk te demonteren en te hergebruiken is voor toekomstige jaren.

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Richard Albertsboer in gesprek met Patrick over het doorloopsysteem

De waterreservoirs staan verderop op het terrein. Vanaf hier wordt het water op druk gebracht in een leidingsysteem dat bovenlangs de showvaten wordt geleid. Vanaf hier wordt het water middels speciale T-stukken naar de vaten geleid. Een kraantje bepaald hoe hard het water doorstroomt. Het oude systeem draait ook gewoon mee.

Het oude systeem draait ook gewoon mee

Dat wil zeggen dat er in een afgeschermd gedeelte van het vat een zeolietfilter en luchtsteen worden gebracht. Hier wordt ook het verse water ingebracht en het functioneert als slimmer; alles in één dus. De overloop bevindt zich aan de buitenzijde waar een afvoerring is aangelegd tussen de vaten en het beschot dat ervoor zorgt dat bezoekers niet per ongeluk tegen de vaten aan kunnen stoten. Sommige vaten moeten nog doorvoeren aangemeten krijgen; nog even aanpoten dus voor de vrijwilligers, maar daar hebben we alle vertrouwen in. 

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Via de stellages worden de leidingen bovenlangs gemaakt samen met ook de luchtslangen.

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Systematisch wordt het doorloopsysteem voorbereid

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

De afvoer wordt in een ring aan de buitenkant gerealiseerd. In totaliteit vergt het aardig wat meters PVC

Series Navigatie<< Hey junkie! Kom in Arcen je injectie maar halenDe verzwegen – en evidente – taken van de Holland Koi Show >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.