Nog 20 dagen en dan is het zover. De Holland Koi Show, kortweg HKS, editie 24 vindt plaats op het schitterende terrein van de  kasteeltuinen in Arcen. Het weekend van 19, 20 en 21 augustus staat bij mij het hele jaar in de agenda al aangekruist. Veel hobbyisten, dealers,  maar ook al die vrijwilligers kijken weer uit naar de biggest Koi show on Earth. Het is nogal wat om de grootste Koishow ter wereld te organiseren. Achter de schermen wordt er al hard gewerkt en ik kan je vertellen, de spanning is voelbaar. Elk jaar moet het toch weer  worden waargemaakt. Wat kun je als bezoeker dit jaar verwachten?

We beginnen met hetgeen waar het allemaal om draait, een wedstrijd waarbij honderden Koi beoordeelt worden zwemmend in ruim 80 vats. Al deze Koi worden beoordeelt door maar liefst 20 juryleden:

Name Judge titel Country
Tomio Motoda ZNA Certified Japan
Takeshi Yamamoto ZNA Certified Japan
Micheal Frady ZNA Local Certified USA
Dick Thomas ZNA Certified USA
Kate McGill ZNA Certified Australie
Larry Gill ZNA Assistant Certified USA
Duc Nguyen ZNA Local Certified USA
Mike Harvey ZNA Assistant Certified Zuid-Afrika
Brian Welch ZNA Local Certified Zuid-Afrika
Willy Geldenhuys ZNA Local Certified Zuid-Afrika
Dirk Dewitte ZNA Certified België
Rudi Vandenbroecke ZNA Local Certified België
Freek Cosemans ZNA Local Certified België
Lies Steegmans Trainee België
Huub de Rijck Trainee België
Nico Bellens Trainee België
Iain Kirkbright BKKS Judge Engeland
Louis Vanreusel ZNA Local Certified België
Gary Hazely Trainee Ierland
Tim Schubert Trainee Duitsland

 

Sommige bezoekers komen ieder jaar terug naar de show en het is dan de verrassing wat er dit jaar nieuw is. Hierbij een tipje van de sluier.
Nieuw is dat er dit jaar gewerkt gaat worden met een continue verversingssysteem. Dit betekent dat de vats uitgerust zijn met een overloop en de waterkraan constant opstaat. Overtollig water zal automatisch overstromen in de overloop. De verwachting is dat dit voor een betere waterkwaliteit zal zorgen en minder temperatuurschommelingen.

Dit jaar is er weer een aquariumstand. Nieuw is dat de juryleden ook de betta-vissen zullen jureren in de aquariumstand.
Niet nieuw, maar wel elk jaar een genot om naar te kijken en te luisteren is Dadadadan Tenko. Op het cultuurplein geven zij een optreden. Met grote Japanse Drums waan je, je even in oosterse sferen. Verdere optredens zullen gegeven worden door een Japanse zangeres, een verhalenverteller en een demonstratie van  het knippen van Bonsai.

IMG_0343

Vele bezoekers lopen bij binnenkomst als eerste naar de vats. Dan loop je snel door het Doeplein heen. Alles draait om de schitterende koi, dus alle begrip. Echter vergeet niet om daarna nog even het Doeplein te bezoeken. Op het Doeplein legt De Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) uit wat de vereniging nog meer doet behalve het organiseren van de show. KoiQuestion is ook aanwezig op het Doeplein. Zij doen verslaglegging van de show, organiseren lezingen, je kunt meedoen met een prijsvraag en je kan er altijd je eigen KoiQuestion kwijt. Als we geen antwoord weten, gaan we op zoek naar het antwoord. Gregor Meijer staat live te airbrushen en het hele plein wordt ondertussen schitterend aangekleed door Nederkoi en Mystic Garden. Super gaaf en helemaal nieuw is een airliftbaan op het Doeplein! Daar moeten de laatste loodjes nog gelijmd worden, dus hoe die er precies uit ziet houd ik nog even voor me…

IMG_0206

Daarnaast is de HKS ook ideaal voor het scoren van koopjes. Zoek je nog voer, een voerapparaat of misschien een filter. Loop rond tussen de stands en je vindt gegarandeerd wat je zoek. Nu heb je de kans om fabrikant of winkelier de hemd van het lijf te vragen over een bepaalt product.
Wil je nog meer weten over de aankomende HKS? Volg KoiQuestion en kijk ook 13 augustus om 16.00 uur naar Woontips op Zaterdag op RTL4 (of de herhaling maandag erop om 15.00 uur).

Plattegrond_2016_3

 

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.