Ik heb een paar jaar geleden een cursus 3D-tekenen gehad en had zomaar weer eens zin om iets te tekenen. Liefst een functioneel product. Al snel dacht ik aan een objectglaasjeshouder. Ik maak geregeld afstrijkjes en weet nooit waar ik die glaasjes moet laten. Herkenbaar?
Glaasjes kwijt, bang glaasjes in de vijver te laten vallen, glaasjes vastgeplakt aan de vijverrand…. Kortom, geen dilemma die de hele wereld bezighoud, maar leuk om een oplossing voor te bedenken.

Het eerste ontwerp was snel gemaakt. Ik maak vaak twee afstrijkjes per Koi en minimaal bij twee Koi. Met mijn dikke vingers moest ik makkelijk een glaasje kunnen pakken. Tussen liggende ruimte ongeveer 25 mm. De glaasjes mochten niet klemmen en er niet uitvallen. Een objectglaasje is 76 mm bij 26 mm en 1 mm dik.
Voilá, zie hier het eerste ontwerp:

WhatsApp-Image-20160719 (2)

Nou heb ik het geluk dat binnen de schoonfamilie er een 3d-printer is. Overigens niet alleen het hebben van het apparaat, maar ook nog eens veel kennis en vaardigheden met betrekking tot 3d-tekenen. Deze eerste tekening maakte ik met GoogleSketchup. Een simpel programma. De man van mijn schoonzus werkt met Solidworks, een professioneel programma (nogmaals bedankt Erik!). Het simpele houdertje werd verbeterd door Erik en werd nog wat extra gepersonalized! Van simpele oplossing tot super gaaf hebbedingetje, zeg maar. Functionele toevoeging zijn de bruggetjes tussen de pilaren. Hierdoor ‘zweven’ de glaasjes iets boven de bodem.
Ontwerp verder uitgewerkt:
WhatsApp-Image-20160719 (4)

Tijd vliegt als je achter zo’n pc zit, maar na enkele uurtjes was die af. Op naar de 3D-printer!
WhatsApp-Image-20160719


Na 5,5 uur printen ligt er dan object klaar. De houder bestaat uit 36 gram PLA.WhatsApp-Image-20160720 (2)

De kleur is oranje geworden. Een felle kleur, zodat ik zelfs bij schemering weet waar de glaasjes liggen:)
WhatsApp-Image-20160720 (1)
Zelf ben ik tevreden met het resultaat. Vanavond gaat de houder voor het eerst mee op bezoek.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App