Dit artikel is deel 12 van 12 in de serie Belgian ZNA Koi show 2016

Het staat al wekenlang pontificaal op onze agenda omcirkeld met een rode markerstift: het weekendje Hasselt op 25 en 26 juni. Tijdens dit weekend worden daar bij onze zuiderburen namelijk de ZNA Belgian Koi Show, tuin- en vijverdagen, voor het gemak door ons altijd “de BKS” genoemd, georganiseerd. Wij kijken ieder jaar weer erg naar dit showweekend uit. Menig meespelend dealer en hobbyist toveren voor dit evenement hun meest goede Koi uit de spreekwoordelijke hoge hoed en dit is voor de Koiminnende bezoeker van de show zeer “plezant“ om te zien. Het hoge gemiddelde niveau van de wedstrijd, in combinatie met een flinke dosis Belgische gemoedelijkheid en gastvrijheid van de organisatie welke als een warme deken aanvoelt doen mij jaarlijks graag weer terugkeren naar het Belgische. IMG_6413 De voorspellingen waren voorafgaand aan het weekend niet echt om over naar huis te schrijven; regen, regen en vooral veel regen. Voor een buitenevenement op een grasveld zoals de Belgische Koishow is, natuurlijk geen best vooruitzicht. Gelukkig zien we dat de organisatie deze voorspellingen óók gezien heeft en actie heeft ondernomen. Vrachtwagens vol houtsnippers zijn besteld om de voeten van de bezoekers zoveel als mogelijk droog te houden. Voor de plaatsen waar ondanks de snippers toch nog plassen ontstaan bij heftige regenval, worden houten vlonders klaar gelegd. Zo heeft de organisatie alles gedaan wat in hun machten ligt om het de bezoeker zo plezierig mogelijk te maken. Het weer hebben we helaas niet zelf in de hand, dus duimen we maar voor een mooi zonnetje!

Zo heeft de organisatie alles gedaan wat in hun machten ligt om het de bezoeker zo plezierig mogelijk te maken.

Na wat handen te hebben geschud en wat korte welkomstpraatjes te hebben gepleegd komen we aan bij onze standplaats. Deze is op een andere locatie gelegen dan voorgaande jaren dus het is even zoeken op het terrein. Gelukkig is de eenvoudige kruisvormige opzet van het terrein met een enkele looproute tussen de showvats en stands nu niet bepaald een doolhof, dus komen wij onze teamgenoten al spoedig tegen. De plaats stemt ons zeer tevreden. We staan met de stand mooi tussen de ingang en de showvats in, dus de bezoekers kunnen ons haast niet mislopen. Dik in orde! Top! Luchtshot BKS De stand is nagenoeg al opgebouwd door de rest van het team, dus na nog wat puntjes op de i gezet te hebben kunnen we nog iets mee krijgen van het benchen. IMG_6360 Na een rondje te hebben gelopen stemt de algemene kwaliteit van het speelveld ons tevreden: de deelnemers hebben er weer alles aan gedaan om de Koi klaar te stomen, figuurlijk gezien uiteraard, voor de Belgische Koishow van 2016. Het is een compliment waard dat deze hobbyisten en dealers iedere show weer de moeite en -ondanks de goede zorgen van de eigenaren en organisatie altijd aanwezige- bijkomende risico’s nemen om ons als hobbyisten hun pareltjes te tonen. IMG_6362 IMG_6389 IMG_6394 Rond een uur of zeven verlaten wij het al relatief zompige wordende showterrein om ons naar het huisjespark te begeven, wat komend weekend onze thuisbasis zal zijn. De in regenkleding en laarzen gehulde terreinploeg achterlatend. Zij hebben hun handen vol aan het bereikbaar maken en houden van het showterrein. Ik weet zeker dat het goed gaat komen, maar ik heb het wel met ze te doen. Zaterdagochtend 10 uur precies openen de poorten van het terrein en stromen de bezoekers binnen: de show kan beginnen! Het is de terreinploeg gelukt om de paden enigszins begaanbaar te maken. Al is het oppassen waar je loopt om natte sokken te voorkomen. We maken ons er totaal niet druk om als we een rondje showvats doen en de Koi aanschouwen! De kwaliteit is goed te noemen en het lijkt er op dat de vissen zich prima thuis voelen in de vats. IMG_6345 De standhouders hebben ook weer alles uit de kast gehaald om zich goed te presenteren aan het publiek. Van simpel ingerichte stands met een plastic tafel en wat stoelen rondom tot aan grote filtersystemen en de alom bekende airliftopstellingen van de Belgische Koivrienden aan toe. Onze buurman heeft zelfs een volledig bestickerde auto in de stand gezet! IMG_6426 Buiten de direct Koigerelateerde artikelen is er ook plaats vrij gemaakt voor artistieke uitingen welke met Koi te maken hebben. Kunstenaars weten met hout, cement en andere materialen de mooiste kunstwerkjes te creëren. Zo is er voor ieder wat wils op de show. De indeling van het terrein met in de kern de vats en rond de vats de stands geeft het geheel een knusse en intieme sfeer. IMG_6344 Door de vele regenval tijdens de dag duurt het even voor we, René Gerritzen, Janine Doorduin, Orlando de Jonge en ondergetekende, de major-award winnende Koi goed op de foto kunnen krijgen. IMG_6425 Ploeterend door de modder (op het middenterrein zijn er geen houtsnippers gestrooid en slechts bij de ergste plassen zijn er vlonders geplaatst, schrijden wij ons van vat naar vat. Het leven van een Koifotograaf gaat niet over rozen… Gelukkig lukt het ons om tussen de buien door tegen het einde van de eerste showdag de belangrijkste foto’s genomen te hebben. Moe maar voldaan en tot onze knieën vuil van de blubber vertrekken we naar ons huisje om te genieten van een barbecue, bereid door onze privé Chefkok Engel Kromhout van der Meer. We hebben het ons goed laten smaken!

Je raakt niet uitgepraat wat dat betreft!  Ik hou d’r van!

Showdag twee staat voor ons vooral in het teken van het fotograferen van de best-in-variety awards. Verder kom ik weer veel hobbyisten en dealers tegen, zodat ik niet bepaald tekort kom aan gezelligheid. Vele nieuwtjes vallen mij ten deel maar ook gewoon de standaard “hoe is het nu met je visjes” en “hoe verloopt je vijverbouw, werkt alles naar behoren” verhalen passeren de revue. Je raakt niet uitgepraat wat dat betreft! Ik hou d’r van! Vanwege de weersomstandigheden, maar ook zéker omdat de Rode Duivels vanavond om 21.00uur spelen tegen Hongarije voor een plek in de kwartfinales van het EK voetbal, zijn de meeste standhouders al tijdens de prijsuitreiking aan het afbouwen. Ook begint het debenchen al vroeg… Iedereen wilt op tijd klaar zijn voor de match! IMG_6543 Wij als Nederlanders hebben dit jaar niet zo’n haast, om de zeer simpele (en even pijnlijke) reden dat we niet mee mogen doen. Onze stand ligt na enig passen en meten relatief snel in de aanhanger. Deze kan weer naar de stalling in afwachting van de Holland Koi Show in Augustus! De ZNA Belgian Koi Show, tuin- en vijverdagen editie 2016 mag qua organisatie en uitvoering een succes genoemd worden. Volgend jaar duimen we harder voor iets prettiger weer! Belgian Koi Society: Bedankt voor de gastvrijheid en tot volgend jaar!

Series Navigatie<< BKS, een foto overzicht

Comments are closed.