Een dag na de diefstal van vijf Koi op 19 juni publiceerden we een blog hierover op KoiQuestion.
Eerst even een korte samenvatting. Zondag 19 juni ontdekt Jan dat hij vijf Koi mist!
Een kohaku, een platinum, een soragoi, een ki ochiba en een ochiba.

Zondag 19 juni ontdekt Jan dat hij vijf Koi mist!

Jan heeft geen achterom. De vijver ligt tegen de achterdeur aan. Ver achterin de tuin is een lage schutting (ongeveer 1 meter hoog). Aan de andere kant is de schutting hoger en direct een brede sloot van ruim een meter diep. Dan krijg je gemeente-plantsoen en daarna de openbare weg. Jan vermoedt dat ze via de sloot gekomen zijn met een waadpak of eventueel bootje. Het is ’s nachts gebeurd. Je kunt de schutting niet zien op de camerabeelden. Wel heeft hij beelden van de dieven naast de vijver. Hij herkende één dader en deed aangifte.
13499623_1708211302765999_1341133207_o
Onlangs, 7 juli, ging ik op visite bij Jan. Ik was benieuwd hoe zo’n heftige gebeurtenis verder gaat. Wat gebeurt er met je visbestand, met de gestolen vissen, met de politie enzovoorts. Jan doet zijn verhaal, terwijl we samen bij de vijver zitten met een kop koffie plus een koek.

Hij begint met het goede nieuws: Twee vissen zijn terug!

Hij begint met het goede nieuws: Twee vissen zijn terug! De ochiba en de platinum zwemmen nu bij een bevriende dealer in quarantaine. De vissen zwommen in de privé-vijver van de herkende dader. Omdat ze in een vreemde vijver hebben gezwommen is het fijn dat deze bevriende dealer hem te hulp schoot en ze op wilde vangen.

Twee vissen terug betekent ook dat drie vissen niet terug zijn. Jan acht de kans klein dat deze Koi nog terug komen. Op de camera waren drie mannen in beeld. Twee mannen heeft Jan niet herkent en het achterhalen van hun identiteit wordt heel lastig. Nijmegen ligt dicht bij Duitsland, dus wie weet zijn ze de grens over. Voor de verdwenen drie vissen was Jan verzekerd. Echter de echte waarde van de Koi wordt niet vergoed door de verzekering. Jan heeft €500,- van de verzekering gekregen. Een schijntje van de waarde.

Jan heeft €500,- van de verzekering gekregen. Een schijntje van de waarde.

Koi Jan

De bekende (dader) van Jan is verhoord. Je bent pas schuldig na veroordeling. De dief heeft bekend. Echter tot mijn eigen verbazing zit hij niet vast. Jan vertelt dat zo’n proces wel 1 tot 2 jaar kan duren. Het zou Jan zelfs niet verbazen als hij er vanaf komt met een taakstraf. De eerste paar nachten sliep Jan dan ook slecht, wetende dat deze persoon meteen vrij rond liep. Jan kent de man van een gerechtelijk geschil tussen de twee, waarbij Jan in het gelijk is gesteld.

We kijken even naar de Koi in de vijver. Meteen merk ik op dat er geen tancho zwemt, terwijl Jan mij, aan de telefoon, vertelde over een tancho die beschadigt raakte maar, niet meegenomen is.
Deze zwemt nog bij een bevriende hobbyist. De wonden zijn dermate groot dat herstel in een quarantaine bak beter is dan de vijver. Overigens is de rust in de vijver wel weer teruggekeerd, maar dat ging niet vanzelf.
Er zijn nog wat rode plekjes op vissen zichtbaar. Het lijkt op het eerste gezicht op een verhoogde bacteriedruk met lichte bacteriële problemen.

Er is een expert bij geweest. Deze expert heeft een antibiogram gemaakt, zodat daarna ook gericht behandeld kon worden. Drie Koi hebben ook een wondbehandeling gehad en wat extra vitaminen gekregen. Het laatste zetje wordt gegeven door het voeren van Yugen (speciaal voer) en het toevoegen van wat probiotica aan het water. Ikzelf schrik van het effect wat de diefstal heeft op het hele visbestand. Jan vertelt dat op de beelden goed zichtbaar is dat ze heel erg lomp en ruw te keer zijn gegaan. Hierdoor hebben vissen zoveel schade opgelopen.

Ikzelf schrik van het effect wat de diefstal heeft op het hele visbestand.

De beelden zijn echter kwalitatief niet goed genoeg meer voor Jan. De beveiliging krijgt een flinke update. Hij gaat hiervoor een bedrijf inschakelen gespecialiseerd in beveiliging. Er moet een betere camera komen. Als Jan niemand herkent had, had hij niks gehad. Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ook achterin de tuin wordt de beveiliging opgeschroefd. Sirenes, licht, prikkeldraad…. Er wordt over gebrainstormd. Wat het gaat worden gaan we hier nu niet neerzetten.
WP_20160707_18_18_32_Pro

Jan wilde graag meewerken aan een blog over de afloop. Hij is blij met de reacties via internet. Zowel op facebook (KoiDangi, Messenger enz..) en sommige zelfs persoonlijk. Het doet hem goed. De Koidealers in zijn directe omgeving is hij ook dankbaar. Zo is hem een soragoi aangeboden ter compensatie voor het leed. Hij kreeg vorige week nog een update hoe het met zijn toekomstige soragoi gaat. Deze blijft nog even bij de dealer zwemmen. Eerst wil hij 100% zeker weten dat alle stress uit zijn vijver is.

Ik bedank Jan voor zijn openhartigheid en hoop snel dat de rust weer terug is en de boosheid verder gezakt is. Zo kan hij dan weer heerlijk van zijn vijver en Koi genieten.

 

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.