Johny Lievens wint onverwachte Major Award in Berlijn

Een Koi Show kent best veel prijzen. De meest prestigieuze echter, zijn de Major Awards. Dat behelsd de mooiste kampioenen uit meerder sizes en uit alle variëteiten. Daarna heb je de Best in Variaties en Best in Sizes. dat zijn respectievelijk de mooiste koi in iedere variëteit ongeacht de size en de mooiste koi in iedere size ongeacht de varieteit. Dan heb je nog een heleboel 1e en 2e prijzen en enkele speciale prijzen en friendship awards. Als je dan bedenkt dat op een Koi Show toch minstens 250 Koi worden ingezet en veel vissen dubbelen, zijn er toch nog een behoorlijk aantal Koi die echt wel naast de prijs grijpen. ook is er niet altijd van alle variëteiten en alle sizes een Koi en die worden dan natuurlijk ook niet uitgereikt.

Het lijkt me trouwens leuk om eens na te gaan welke prijzen er op de afgelopen shows niet zijn uitgereikt. Wellicht dat het potentieel deelnemers nog eens inspireert, zeker in relatie tot de KoiQuestion ranking waarover later meer.

Fossil Champion, want wat is dat nu?!

Toën Feyen

Toën Feyen, hoofd wedstrijd in Berlijn

Maar dan terug naar de Fossil Champion, want wat is dat nu?! Ik hoorde er nog nooit van. Jij wel? De kans is groot dat het antwoord nee is want het was een spontane ingeving tijden de Koi Show in Berlijn. Volgens Wikipedia verwijst het woord fossiel naar een geconserveerde dieren- of plantresten in gesteente. De term moet in ieder geval ouderdom uitdrukken, maar meteen is duidelijk dat deze met een korreltje zout of twee moet worden genomen. De Koi Show is er eentje van kwaliteit, maar niet de allergrootste. Hier worden dan ook geen Best in sizes vergeven, maar wel een major award voor iedere size, waar deze normaal meerdere sizes overkoepelen. Een overzicht:

  • Junior Champion – Size 2
  • Young Champion – Size 3
  • Later Young Champion – Size 4
  • Adult Champion – Size 5
  • Mature Champion – Size 6

De size of sizes waaruit de kampioenen worden gekozen kan per show verschillen, maar dit is hoe het in Berlijn is geregeld. We zien op bijvoorbeeld de show in Oldenzaal minder Major Awards, maar wel Best in Sizes. Nu is het zo dat de Koi Show in Berlijn buiten dat deze heel goed georganiseerd is, ook heel sfeervol is. Er vinden veel gemoedelijke en ook olijke gesprekken plaats tussen hobbyisten, deelnemers, bezoekers en ook de organisatie.

Als er voor iedere size een award is, waarom dan niet voor size 7?

Zo ook een een-tweetje tussen Toën Feyen als hoofd wedstrijd en Johny Lievens, een vooraanstaande hobbyist uit België die ook al eens de Grand Champion in Arcen won. Als er voor iedere size een award is, waarom dan niet voor size 7? dat is inmiddels ook een gangbaar formaat op veel shows en als organisatie wil je de Koi bezitter toch zeker stimuleren om dergelijke Koi mee te brengen naar een tentoonstelling en wedstrijd?!

fossil champion Berlin koi show 2016

Deze Kohaku ging aan de haal met de Fossil Champion Award

Marcus Sippel-May toonde zich niet de meest halsstarrige en gezien hun onderlinge band, de goede sfeer en het gekscherende aspect dat Johnny al Koi hobbyist zou zijn sedert de Middeleeuwen, leidde er toe dat een Size 7 Kohaku van Johny de stempel ‘Fossil Champion’ kreeg om de Mature te overtreffen. Je kunt zeggen; “Onzin, de prijs bestaat niet. Zo kunnen we allemaal wel wat verzinnen!”, of woorden van gelijke strekking. Dit was een ludieke actie in een olijke setting en niemand vond het erg.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Japan een Award overneemt

Het zou niet de eerste keer zijn dat er een Award wordt overgenomen door het anders zo traditionele Japan. De Best tategoi werd voor het eerst uitgereikt op de Holland Koi Show in Arcen waarna deze ook in het land van de reizende zon tot het eremetaal behoorde. Of er volgend jaar weer een Fossil Champion is? Nog meer reden om erbij te zijn…

Series Navigatie<< Koi Freak verovert Young Champion met Ginrin Shiro Utsuri van YoshikigoiDe rondes van een Murata Kohaku in Berlijn >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.