Koi exporteren van de Yoshikigoi Farm naar Engeland

Na een lange aanloop en waar sommigen dachten dat het nooit meer zou gaan gebeuren, hebben jullie het uiteindelijk officieel voor elkaar gekregen: Koi exporteren van de Yoshikigoi Farm naar Engeland.

Tiebo: Waarom is dit zo bijzonder? Wat betekent dit voor de Engelse hobbyist en waarom zou men eigenlijk Koi uit Polen willen importeren wanneer ze ook Koi uit Japan kunnen halen?
Jos: Ik denk dat dit een vraag is die je eerder aan de Hobbyist kunt vragen.
Wat wij doen is het kweken van Koi. Hierin probeer ik mij te onderscheiden en een product neer te leggen waar ik als kweker trots op ben. Als ik daarmee ook de hobbyist kan beroeren in hetgeen wat wij kweken dan is dit voor mij het hoogst haalbare.
Shiro Utsuri

Tiebo: Waaraan moet je voldoen om levende Koi te mogen exporteren naar Engeland, en hoe lang heeft dit alles geduurd?
Jos: Vreemd genoeg is het probleem niet, zoals velen denken, de meest bekende ziekte bij de hobbyisten, namelijk KHV. Voor KHV bestaat wel het advies dat erop getest moet worden, maar is bij de meeste landen geen verplichting. Dat wij dat wel doen en al jaren gedaan hebben heeft het voordeel dat we door Brussel afgelopen jaar KHV vrij zijn bevonden. Dit betekend dat alle Europese landen het ermee eens zijn dat op onze farm geen KHV voorkomt en omdat we geen nieuwe vissen importeren is onze farm ook KHV vrij is bevonden.

Dus geen BIO Secuur, maar gewoon vrij van KHV. Ik denk niet dat er een tweede farm in Europa is die dit op zijn naam heeft staan. Het risico dat wij KHV kunnen krijgen of verspreiden staat daarmee zo goed als op nul. Dat is echter niet de eis van de Europese Unie en ook niet van alle landen daarbuiten. Waar het omgaat is deze zelfde vrijstelling voor de nummer een meld verplichte ziekte bij karpers, namelijk SVC oftewel Spring Viraemia of Carp. (Hierover zal Janine in een blog later meer schrijven)

SVC Is een ziekte waar je dus als kweker 100% vrij van moet zijn! 

Dit is de ziekte waar je 100% vrij van moet zijn en vissen van een besmet gebied, zoals het vasteland van Europa, komen alleen buiten Europa (ook Engeland) binnen na jaren van testen en officiële rapporten die aantonen dat de vissen veilig en vrij zijn van deze ziekte. Omdat er tot nu toe nog geen enkele farm was die aan deze eisen voldeed was het ook voor alle partijen nieuw en onbekend terrein. Dit was in ons nadeel en meteen ook een van de redenen waarom het zo lang geduurd heeft.
Sanke 72 cm
Tiebo: maar jullie hadden toch al lang een certificatie op jullie FARM, waarom heeft het dan toch nog zo lang geduurd?
Jos: Het was een heel proces met zeer vele obstakels en regels. Een geheel nieuw terrein voor Europa wat tot nu toe niemand eerder gedaan had.
Dat betekend dat er zeer vele vragen heen en weer gingen. Ook de regels, aangaande de te testen vissen, waren niet duidelijk bij alle partijen.

Nu kunnen we zeggen dat onze farm zowel SVC als KHV vrij bevonden is

Ook de juiste autoriteiten moesten ingeschakeld worden. Onze farm moest door deze autoriteiten bezichtigd worden en in het algemeen vooraf al goedgekeurd worden om alleen al een aanvraag in te kunnen dienen.
Alle maatregelen moesten aanwezig zijn aangaande beveiliging terrein, waar het water vandaan komt, waar het naar toe gaat. Of er open water op een bepaalde afstand van onze farm ligt. Dat er geen vreemde vissen op de farm mogen komen, enzovoorts….
Al met al heeft het gehele proces 7 jaar geduurd.

Wel kunnen we nu zeggen dat onze farm zowel SVC als KHV vrij bevonden is en wij dus vanaf nu zo goed als over de gehele wereld kunnen en mogen exporteren.
Kohaku 78 cm
Tiebo: In welke landen zijn nu Yoshikigoi te verkrijgen?
Jos: Nederland, Duitsland, België, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Engeland, Amerika, Oekraïne, Hongarije en binnenkort ook Italië, Denemarken, Spanje en Frankrijk.

Tiebo: Zal het accent liggen op Koidealers of ook tuincentra in Engeland? En leveren jullie alleen aan vakhandel of ook rechtstreeks aan hobbyisten?
Jos: Nee vooral dealers en tuincentra. Wel natuurlijk met de mogelijkheid wat net als in Japan gebeurt, dat hobbyisten met dealers meekomen.
DSC_0915
Tiebo: Komt er door deze ontwikkelingen niet enorm veel druk te staan op de kwantiteit aan kwaliteit? Met andere woorden; denken jullie de vraag aan te (blijven) kunnen?
Jos: Onder druk staan betekend vorderingen maken om de vraag aan te kunnen. Natuurlijk is dat een grote opgave, maar als men bekijkt wat we in de afgelopen jaren bereikt hebben is dat iets wat wij als de volgende opgave zien.

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een van de grootste Koifarms ter wereld met 10 tot 12 miljoen broed per jaar. Natuurlijk betekend dit, dat de farm nog veel zal moeten investeren in groei en de obstakels die wij daarbij tegen komen het hoofd moeten bieden. Het grootste nadeel daarbij is dat we zoveel variëteiten kweken en dat ook moeten doen om onze klanten een geheel pakket te bieden.

Afgelopen jaar waren dat er meer dan 30. Wellicht dat daarin in de toekomst een verandering plaats zal vinden en wij toch minder variëteiten gaan kweken om de sterkste variëteiten van de farm te optimaliseren. Dit betekent dat we meer van deze variëteiten kunnen kweken en ook een hoger aantal selecteerde vissen hierin zullen hebben. Meer geselecteerde vissen in minder variëteiten heeft dan als logisch gevolg de vooruitgang in kwaliteit in deze variëteiten.
DSC_0463
Tiebo: Volgens mij hebben jullie dit jaar vanuit verschillende hoeken extra handen op de farm?
Jos: Inderdaad, dit jaar hebben we een nieuwe werknemer Merv Westgate erbij vanuit Engeland. Een fanatieke en leergierige Koifreak die zijn huis verruild heeft voor een vaste blijvende plaats op de Yoshikigoifarm.

Tiebo: Wat is de volgende stap voor Yoshikigoi?
Jos: Steeds beter te worden in de kwaliteit die we kweken en dit te kunnen presenteren aan onze klanten.
DSC_0006
Tiebo: Kun je een paar foto’s geven van de vissen die jullie nu produceren en waar je wellicht het meest trots op bent?
Jos: Echt trots ben ik eigenlijk op alle kwaliteits vissen die we kweken. Maar als ik er enkele noemen mag is dat bijvoorbeeld onze Shiro Utsuri lijn en bijvoorbeeld ook onze Beni Kikokuryu lijn.
Ook onze Showa lijn waar we succesvol Matsukawabake ingekruist hebben om het lakachtige Sumi te verkrijgen. Maar ook andere variëteiten waar de vissen voor zich spreken geven mij als kweker dat speciale en trotse gevoel. Op de foto’s nog enkele vissen waar we echt trots op zijn, in verschillende variëteiten van de Koi.
Doitsu Ochiba
Beni Kikokuryu

Series Navigatie<< Koi selectie op de Yoshikigoi FarmHard werken tijdens een ikeage @Yoshikigoi Farm >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.