“Happy Koi, Happy Life”
Het koiseizoen is in volle gang. We hebben alweer een aantal shows achter de rug dit jaar en ook het aantal berichten op social media met nieuwe aanwinsten en/of vijveraanpassingen volgen elkaar in rap tempo op. Ondanks het we nog vroeg in het seizoen zitten merk je al snel in wat voor aparte (koi)wereld we zitten. De koiwereld is er één van uitersten. Op shows zie je hobbyisten hun allereerste prijs binnenslepen met één van hun pareltjes en zijn daar enorm blij me, de vreugde is zowat te beschrijven met het behalen van een wereldtitel voetbal (van wat ik op TV heb gezien dus, want ons Oranje…ach laat ook maar). Aan de andere kant zie je mensen balen, boos zijn en druk discussiërend omdat ze net naast een grote prijs pakken en een tweede plaats zien als een groot verlies. Daarnaast heb je mensen die met een mooi product op een show staan waar ze trots op zijn terwijl het vergelijkbare product van een concurrent in hun ogen het tegenovergestelde is, de gunfactor is dan ook ver te zoeken. Soms is het een gezonde concurrentie, maar soms slaan mensen ook weleens door. Maar ach, ook dit hoort erbij. Gelukkig is er een hele grote (!!) groep liefhebbers, de hobbyisten, de dealers en de leveranciers waarmee een leuke band op te bouwen is. Iedere show is het dan weer een feest van herkenning. Veel nieuwe en oude gezichten zie je weer. Naast het bewonderen van de prachtige Koi in de wedstrijdvats is het vooral ook heel veel ouwehoeren met iedereen. Daar geniet ik echt heel erg van! En dat is, en dan spreek ik voor mezelf, een heel geweldig gevoel. Het koiwereldje, het is eigenlijk één grote gezellige familie met af en toe zijn wrijvingen en nukken waarbij één ding vooropstaat: “Happy Koi, Happy Life”. Als mijn Koi gelukkig zijn, dan ben ik het ook!
Als kers op de taart, om je nog gelukkiger te maken, ligt de nieuwe Koi Wijzer voor je neus.
Een propvol magazine vol met de meest uiteenlopende onderwerpen. We zijn bij een aantal hobbyisten op visite geweest om eens bij hun in de tuin te kijken, vertelt Rob de Vos hoe het transport van Koi vanuit Japan in zijn werking gaat en laat Dirk zien welke flows je kan bereiken met diverse buisdiameters. Er komt een boeiend artikel voorbij over giftige stoffen en vertelt Tiebo iets over de toekomst van diverse Japanse kwekers. Om maar even wat te noemen…

Knipsel

Koi Transport vanuit Japan

Als een hobbyist, zoals jij en ik, weer met vlinders in zijn of haar buik naar een koidealer gaat om een nieuw juweeltje uit te zoeken voor in de vijver ben je eigenlijk maar met een aantal dingen bezig; “Is dit de kwaliteit die ik zoek?” en “Past het binnen mijn budget?”. In een iets verder stadium stel je wel vragen over de kweker en over het geslacht, maar dan heb je de meest voorkomende vragen wel gehad. Weinigen onder ons stellen de vraag hoe deze Koi nu hier zijn gekomen. “Ja, met het vliegtuig uit Japan” hoor ik je denken. Klopt! Maar daar komt nog best veel bij kijken. Om erachter te komen hoe dit nou precies in zijn werk gaat heb ik Rob de Vos van Ornafish ingeschakeld.
artikel1_1 (1)
artikel1_2
De vijvers van Piet en Marc van Leest

We zijn op visite geweest bij Piet en Marc van Leest. Vader en zoon hebben beide een vijver en deze hebben ze ook gezamelijk aangelegd. In dit artikel nemen we een kijkje in hun keukens om eens te zien hoe deze twee heren de hobby bedrijven. Twee verschillende vijvers, maar ze hebben toch veel overeenkomsten. Wat? Dat lees je in beide artikelen.
artikel2_1
artikel2_2
Het Water Gala 2016

Over een paar maanden is het weer zover en willen wij u graag uitnodigen voor de 6e editie van de All European Shinkokai Koi Show en de eerste editie van het Water Gala. Waarom een nieuwe naam en een nieuwe locatie zult u denken. En daaraan gelijk gekoppeld … wat kan ik verwachten? Wij hebben voor een nieuwe locatie gekozen omdat De Beursfabriek centraal ligt. Utrecht, het hart van Nederland en goed bereikbaar voor iedereen. Veel parkeerplaatsen en makkelijk te vinden. De locatie zelf lijkt veel op onze hal in Rijswijk, echter we hebben 2 verdiepingen om groot uit te pakken. En die hebben we ook nodig omdat we een samenwerking zijn aangegaan met Aquavaria. Aquavaria organiseert al jaren een zeer succesvol evenement met alles op het gebied van Aquaria. Zij zijn inmiddels uit hun jasje gegroeid en zochten een andere locatie. Wij kwamen met elkaar in contact en de “klik” was er gelijk. Gelijkgestemde hobbyisten, die net als wij, alles over hebben voor de vissen die aan hun worden toevertrouwd.
artikel3_1
artikel3_2
Leidingwerk

Inmiddels is het alweer bijna echt zomer en het mooie weer buiten nodigt velen onder ons uit wat aan de vijver te gaan doen. Één van die taken die men vooral nu onderneemt is het onderhoud aan het filter en vaak wat aanpassen of verbeteren aan de techniek. Het leidingwerk speelt hierin een belangrijke rol. Het is interessant om dit eens onder de loep te nemen en je te vertellen EN te laten zien waar je op moet letten.
artikel4_1
artikel4_2

Familie Japanse kwekers onder druk

De koi-cultuur is er eentje die erfelijk is. In zekere en abstracte zin is dat ook zonder meer het geval; wie namelijk gek van Koi is en bevangen door dit ‘virus’ – zoals deze in de volksmond betiteld wordt – is geneigd deze ‘ziekte’ door te geven aan zoon of dochter. Toch bedoel ik iets anders met die erfelijkheid. Het is namelijk een basaal gegeven dat de bron van onze hobby, de Koi Farms in Japan, van generatie op generatie worden overgedragen. Zo gaat dat al sinds halverwege de 19e eeuw. De grote vraag is dan ook; “hoe staat de nieuwe generatie er tegenover?”. Tiebo is in Japan geweest om een aantal kwekers te bezoeken en deze vraag te stellen.
artikel5_1
artikel5_2

Welke Koi zou U kopen?

In dit artikel staat Tjaard van Balen, van Koi Kichi World, stil bij de eigenschappen die een Kujaku moet bezitten, wil het een echte goede Kujaku zijn. De eigenschappen van deze Koi bespreek ik aan de hand van foto’s van 3 verschillende Kujaku. Om de drie Koi eerlijk met elkaar te vergelijken ga ik er vanuit dat alle 3 de Koi ongeveer even lang zijn en ongeveer even oud. Al laat de structuur van de body zien dat dit niet zo is.
artikel6_1
artikel6_2
U kunt deze preview, en alle vorige previews terugvinden op onze website: http://www.koi2000.nl/home-2/previews/

Series Navigatie<< Koichallenge bij Himitsu Garden and PondSeeKoi – Nu exclusief verkrijgbaar bij Koi’s Enter Twente >>

Comments are closed.