De nachtmerrie van elke koihobbyist werd zondag werkelijkheid voor Jan Kersten

Zondag 19 juni staat hij rond 9.30u op en kijkt vanuit de badkamer naar zijn vijver. Nog niet direct heeft hij in de gaten dat er iets mis is. Naar beneden, koffiezetapparaat aan en even kijken hoe het met de vissen is. Een ritueel wat menig hobbyist uitvoert op de zondagochtend. De grootste Koi – een kohaku van 85 cm – die prijs won op de Euregio in 2013, ontbreekt, zo merkt de nog enigszins duffe Nijmegenaar op. Even tellen dan maar… Dan beseft Jan het; tot zijn schrik mist hij 5 Koi!

Even tellen….. Tot zijn schrik mist hij 5 Koi! 

Naast de kohaku, mist hij ook een platinum, een soragoi, een ki ochiba en een ochiba. Een vlugge check rond de vijver wordt ingezet. ‘Ze zullen er toch niet allemaal uitgesprongen zijn’, is de gedachte van Jan. Alhoewel hij wel wat schubben tegenkomt, is er geen Koi te bekennen. Gelukkig heeft Jan een camera hangen en hij gaat meteen de beelden terug kijken. Daar vindt hij het antwoord op de vragen die door zijn hoofd spoken.

De beelden tonen drie mannen die de tuin insluipen en de Koi uit hun aangelegde habitat ontvreemden. Jan denkt zelfs een van de mannen te herkennen vanaf de video beelden! Over diens identiteit wil hij niet te veel zeggen; dat is op dit moment alleen geschikt voor de politie zo is hij van mening. Met de camerabeelden is Jan daarom ook direct bij de politie geweest om aangifte te doen. Hij heeft daar wel al zijn vermoedens uitgesproken. In het interview legt hij verder uit hoe de dieven te werk zijn gegaan.

Zijn tuin is nauwelijks bereikbaar. Of over twee garages klimmen of via de achterkant waar een gemeenschappelijk water ligt. Er is geen poort. Vanwege het feit dat een hek achterin de tuin verbogen is, heeft Jan het vermoeden dat ze met de boot gekomen zijn. Dit staat niet op de camera omdat het buiten diens bereik valt. Het zijn nachtelijke beelden en dan biedt de camera ongeveer 12 meter zicht. Dit terwijl de tuin 30 meter diep is.

Tips voor andere hobbyisten om deze nachtmerrie te voorkomen heeft Jan wel

De dieven zijn goed voorbereid. Ze hebben hun eigen zakken bij zich om de Koi in te vervoeren. Je zou daaruit op kunnen maken dat zij niet onbekend zijn met deze dieren en tevens dat ze hebben geweten wat er zo ongeveer te halen viel aan Koi. Een schepnet is voorhanden, die ligt op de overkapping.

Tuin Jan Kersten

Een foto vanuit het badkamerraam. Op de foto zijn goed zichtbaar het schepnet en het watertje achter de tuin waarlangs de dieven zich vermoedelijk de toegang hebben verschaft.

Nu we het vervelende avontuur zo doorlopen merkt Jan op dat het voornamelijk zijn licht gekleurde vissen zijn. Deze zijn waarschijnlijk ’s nachts het beste zichtbaar geweest. Een tancho heeft waarschijnlijk geluk gehad. Over deze vis zat zondagochtend een rode gloed heen en ze had tevens een soort van schaafwond. Zondag heeft Jan deze wond meteen behandeld.

Tips voor andere hobbyisten om deze nachtmerrie te voorkomen heeft Jan wel. Zorg ervoor dat je jouw kostbare dieren goed beveiligd. Zo had Jan zelf een camera hangen en dat geeft nu een verhoogde kans tot het oplossen van deze zaak. Zelf vind Jan dit echter niet langer meer voldoende. Hij denkt erover om de beveiliging uit te breiden met licht en/of geluid. Iets om over een paar weekjes goed over na te denken.

Camerabeelden leiden misschien wel naar de dader, maar niet per definitie tot de vissen

Het ontvreemden van Koi is natuurlijk verschrikkelijk. Altijd zorgt dit voor doffe ellende voor het welzijn van de vissen en diens eigenaar. Geld is vaak het motief, maar weegt in de meeste gevallen niet op tegen het leed dat mensen hebben van het verlies van hun huisdieren. Ja, er zijn camerabeelden en dit kan leiden tot de aanhouding van de daders, maar dat leidt op zijn beurt niet altijd tot de gestolen vissen. Vandaar hierbij onze oproep om de foto’s goed te bekijken. Wordt deze vis je tweedehands aangeboden? Of kom je ze ergens anders tegen, neem dan contact met ons op.

Gestolen Koi van Jan Kersten

Kohaku 85 cm

Gestolen Koi van Jan Kersten

Ochiba 62 cm

Gestolen Koi van Jan Kersten

Soragoi 60 cm

Gestolen Koi van Jan Kersten

Platinum 55 cm

Gestolen Koi van Jan Kersten

Ki Ochiba 35cm

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.