Is een rooster in de bodemdrain beter?

Er zijn veel vernieuwingen in filterland; de een bedenkt een bewegend bed achter zijn trommel en de ander weer een trickle boven zijn bewegend bed. En zo zijn er nog heel veel vernieuwingen op filtergebied en zitten er anderen nog aan te komen. Is er dan niets wat hetzelfde blijft op filter gebied zou je jezelf kunnen afvragen. Ik bedoel het concept is vuil water in een ruimte laten komen en in andere ruimte de nitrificerende werking ten goede laten komen om het vervolgens weer retour naar de vijver te pompen.

Pond_Aerated_Bot_4944c8a62f9cd

Een beluchtte Bodemdrain

Ja dat klopt zo simpel is het in de basis, echter in de basis kan er ook flink wat fout gaan. Ik denk dan aan de bodemdrain. Want hoe vaak horen wij niet dat het filter niet genoeg aanzuigt als gevolg waarvan in de meeste gevallen blijkt dat de bodemdrain verstopt zit.
Dit komt in de meeste gevallen door draadlag. Deze blijft dan om de console hangen waar de deksel van de bodemdrain in past om op gepaste wijze de Koi van het water te scheiden. Ook gebeurd het wel eens dat de deksel iets te hoog boven de bodem zit en dat er dan toch nog een Koi in geraakt. En omdat dan de alg al aardig opgehoogd om de buis van de deksel zit, zal de Koi niet verder kunnen zwemmen richting het filter. Zijn kans op redding is daarmee verkeken en een gewisse dood is het gevolg.

bodemdrain

Duidelijk zichtbaar is waar de alg zich in sommige gevallen opstopt

Met als gevolg dat er bacteriën in je vijver terecht komen welke je liever niet hebt. Het resultaat zal dan kommer en kwel zijn in de vorm van dode of zieke Koi.

In dat geval denk ik dat er een oplossing is voor het altprobleem in de vorm van een bodemdrain. Niet dat ik alwetend ben en sommigen zullen deze al voorbij hebben zien komen; ik moet dit in kader van kennisdeling dan ook aan jullie laten zien;

drain

Een simpele oplossing

Deze drain kent dus niet het traditionele deksel maar wel een rooster waar in principe makkelijk de algen door kunnen. En mochten deze onverhoopt blijven hangen, dan zie je dit ook weer snel. in dit soort gevallen doet een bezem wonderen. Enig nadeel wat ik kan bedenken is de zuigkracht. Doordat het deksel bij de conventionele bodemdrains laag geplaatst wordt, zal er een sterk zuigende werking optreden waardoor ongeveer 1.5 meter rondom de drain het vuil er naartoe gezogen wordt. Dit is bij dit nieuwe model niet aan de orde. Alhoewel ik denk dat wanneer je een goede afgang naar de drain bouwt dan zal dit geen probleem zijn. Althans dat denk ik, zeker weten doe ik het niet want ik weet niet of hier op getest is!

beluchte-bodemdrain

Een schurende Koi over de deksel van de bodemdrain zal verleden tijd zijn want hoe vaak haalt hij zich open of verliest de Koi enkele schubben, met alle problemen van dien? Ik denk persoonlijk dat dit een vernieuwing is welke op het vlak van bodemdrains innoverend genoemd mag worden! Uiteindelijk beslis jij wat je het beste vind voor je zwemmende juwelen, toch?

Succes met de beslissing. Zodra we meer ervaringen en informatie hebben zullen we hier vast en zeker nog een vervolg aan geven. Heb jij een bodemdrain met een rooster en wil je jouw ervaringen met ons delen? Stuur ons even een berichtje via Facebook of ons contactformulier. Want kennisdelen doe je niet alleen.

2 reacties

 1. belangrijkste detail , bij welke drain je ook kiest is natuurlijk wel
  belangrijk dat de rest van je systeem ook daadwerkelijk
  de hoeveelheid water verplaatst kan worden die je voor ogen hebt.
  dit is niet alleen afhankelijk van de grootte of kracht van de pomp.
  maar ook diens leidingwerk en dat van de rest van je systeem.

  en je zal zien dat als dat in orde,
  je je ook minder druk hoeft te maken of het vuil wel of niet aangezogen word door je drain.
  water wat je bovenin de vijver binnen laat komen,
  maar onderin je vijver weg zuigt, zal bij voldoende waterverplaatsing in je systeem
  (vuistregel is eenmaal per uur de inhoud van de vijver rondpompen)
  evengoed al het organisch vuil richting filter verdwijnen.

  is dit niet in orde?
  Dan zal het type bodemdrain of diens deksel evenals een vlakke of aflopende vijverbodem
  ook niet de gewenste oplossing leveren en blijf je uiteindelijk
  vuil ophopingen in je systeem houden.
  dus aan passen is goed , maar doe het wel doordacht en niet het een wel en het ander niet.

  😉