8 vragen aan productontwikkelaar Coen Franssen

AquaForte introduceert een nieuwe serie regelbare pompen: de DM-Vario. Met de externe controller kunt u de flow, en daarmee het stroomverbruik, regelen van 30 tot 100 %. Daarnaast kan de controller de pomp aan- en uitzetten. De DM-Vario pompen zijn geschikt voor buitengebruik en kunnen zowel nat als droog worden geïnstalleerd. De pomp schakelt automatisch uit wanneer er geen water in de rotor zit. Meer informatie over de DM-Vario is te vinden op www.aqua-forte.nl.

vergelijk het bijvoorbeeld met een Tesla S en een Nissan Leaf

Bij het binnenkomen van dit nieuws wilden wij er zelf meteen meer van weten en stelden Coen Franssen, Product Development & Export Account Manager bij moederbedrijf SIBO, een aantal kritische vragen over deze serie pompen met ook zeer verhelderende antwoorden.

Tiebo: Waarvoor staan de letters DM in DM-Vario?
Coen: Ze staan niet echt voor een term; het is zomaar een modelnaam van de pomp.

Tiebo: Hoeveel types zijn er en welke capaciteit in termen van waterverplaatsing  hoort hierbij?
Coen: Er zijn 3 modellen, 10.000 / 20.000 / 30.000. Zie de flow tabel voor capaciteiten:

unnamed

Tiebo:  Zijn het bij uitstek circulatiepompen of ook geschikt om te presteren onder druk voor bijvoorbeeld  beadfilters?
Coen: Het zijn voornamelijk circulatie pompen, hoewel de max druk voor de 20000 en 30000 wel wat hoger ligt dan een gemiddelde vijverpomp. De 30.000 variant is dus zeker geschikt voor beadfilters! Zeker aangezien je deze in filterstand op een laag pitje kunt laten lopen en alleen voor het backwashen naar hogere toeren kan opschroeven. 

Tiebo: Is de regelaar traploos of per 5 of 10% instelbaar?
Coen: De regelaar is van 30 tot 100% te regelen in stappen van 1% (70 stappen dus).

Tiebo: Gaat behalve het vermogen middels de 30-100% regeling ook daadwerkelijk het gebruikte wattage omlaag?
Coen: Het wattage gaat mee omlaag. Het stroomverbruik ligt bij de 30.000 bijvoorbeeld van 52 tot 300 watt. (zie watt in het bovenstaande tabel) 

DM Vario PompenTiebo:  Hoe verhoud cq onderscheid deze serie pompen zich tot de huidige pompen in het regelbare  segment zoals de Blue Eco.
Coen: De Blue Eco pompen zijn echt van een andere klasse, vergelijk het bijvoorbeeld met een Tesla S en een Nissan Leaf, het zijn allebei elektrische auto’s maar de uitvoering en techniek zijn verschillend. Blue Eco pompen werken met Permanent Magneet Synchrone Motoren, 8 polige rotoren en een VAC naar VDC convertor (de controller) en maakt daarnaast gebruik van de zogenaamde. “true sine wave” techniek waardoor de Blue Eco meer dan 90% efficiëntie heeft. Er gaat dus minder dan 10% “verloren” van de stroom die erin gaat. Normale pompen hebben een efficiëntie van 40-60%. Een Blue Eco pomp zal bij eenzelfde wattage veel meer water geven dan de DM Vario. Een DM Vario is dus een leuk alternatief voor een gewone vijverpomp en kan ook variabel werken, maar zal niet kunnen tippen aan de zuinigheid van de Blue Eco.

Tiebo: Is de controller draadloos en zo ja wat is het bereik?
Coen:  De controller is niet draadloos. 

Tiebo: Waar zal de adviesverkoopprijs zijn van het laagste en topmodel in deze serie?
Coen: Prijzen in de tabel zijn advies verkoop prijzen excl. Btw.

Handleiding:

unnamed-1

Comments are closed.