Dit artikel is deel 11 van 14 in de serie Bonsai

                                    Waardering en Bonsai van het Westen

De waardering voor Bonsai is misschien uit te drukken in €uri’s, maar dat is niet de insteek die de Japanners voor ogen hadden toen ze de bomen uit de natuur haalden, en daar Bonsai van gingen maken. In Japan kijkt men meer naar de schoonheid van het vergankelijke en onvolmaakte, waardering voor het oude en doorleefde, respect voor de voorouders met hun levenswijsheid. Men noemt dit Wabi-Sabi.

Dat is dus ook zo bij Bonsai, de boom moet een “geleefd” uiterlijk hebben of nog krijgen, hij moet de toeschouwer een verhaal kunnen vertellen.

wabisabi
Behalve dat men dit in de boom zelf door het vormen kan realiseren, wordt dit gevoel versterkt  indien de Bonsai opgesteld wordt op een wijze waarbij hij goed uitkomt, en wordt gewaardeerd. Vaak is dat in een “Tokonoma”, waar de boom op een “Dai” gepresenteerd wordt, aangevuld met een ‘Scrol”l, “Suiseki” of “Kusamono”.
tafel 2Een Tokonoma is een “kijk-nis” of “alkoof” (vaak aanwezig in een Japanse traditionele woning)  het woord tokonoma is  een samenstelling van verschillende woorden, “Toko” staat voor plaats of ruimte, “no” is drama (denk ook aan de “no spelen”) en “ma” is de balans tussen beide. In Japan worden hierin vaak Bonsai, Ikebana (bloemschikking) tentoongesteld.
tokonoma

Kraanvogels

Een scroll met Kraanvogels

De boom kan worden opgesteld met tegen de achterwand een Japanse scroll (rolschildering). De scroll zal ook het zelfde verhaal als de boom moeten vertellen, bijvoorbeeld als de boom door zijn bloei het voorjaar aangeeft, zal de scroll dit met bijv. een afbeelding van Japanse kraanvogels ook moeten doen. (De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven).
De boom wordt altijd opgesteld op een “Dai”, dit kan een tafeltje zijn of een andere bij passende onderzetter.

De Suiseki (“Watersteen” of “kijksteen”) volgt door zijn vorm de richting van de boom, en sluit de beweging af.

Suiseki
In plaats van deze kijksteen wordt er vaak ook gebruik gemaakt worden van een “Kusamono” of te wel en “accent plantje”, ook deze is duidelijk ondergeschikt aan de boom en sluit de beweging af.
Behalve het opstellen in een tokonoma, worden Bonsai natuurlijk ook op shows tentoongesteld zoiets heet een “Bonsai_Ten”. Ook dan moet er rekening worden gehouden met het opstellen van de boom, samen met een scroll; dai; accentplantje; etc. de regels hiervoor wijken eigenlijk niet af van het opstellen in een tokonoma.

flyer-16
In het weekend van 4 en 5 Juni a.s. zullen er bij de tentoonstelling “Bonsai van het Westen” weer veel mooie Bonsai te zien zijn, in de “Botanische tuin” Poortlaan 6 in Delft.

Drie Bonsai verenigingen ( Koya; BV Zuid_Holland; en BV Rijnmond) en enkele particulieren zullen hun mooiste bomen tentoonstellingsklaar hebben gemaakt, en volgens de regels der kunst hebben opgesteld om de toeschouwer het Wabi-Sabi gevoel te kunnen geven.

Er zijn rondleidingen over de tentoonstelling waar de aspecten van Bonsai u kunnen worden uitgelegd, terwijl het voorbeeld voor u staat. En u kan zich inschrijven voor de workshop “Bonsai vormen”. Elke dag is er een live demonstratie door een Bonsai meester over het vormen van een Bonsai.

ikebana_arrangements
Maar ook de Japanse Ikebana bloemschikkingen, zijn er te zien, en verder is er heel veel aanbod van pré-Bonsai, potten, schalen, mest stoffen, en Bonsai gereedschap. Shiatsu, (de bekende stoelmassage) kan tegen een kleine vergoeding voor extra ontspanning zorgen! taichi, shinkendo demo’s (dat laatste zijn de jongens en meisjes die gevaarlijk zwaaien met die Japanse zwaarden, de Katana’s).

Uiteraard is er ook voor de catering gezorgd.
Voor de 10e keer alweer wordt deze show georganiseerd, en elk jaar weer mooier en groter!
En voor de €5,- entree pp., hoef je het niet te laten.
Klik voor info.

 

 

Series Navigatie<< Terminologie: Jin, Shari en Sabamiki.10 X Bonsai van het Westen >>

Over Bonsai-Ka Eric

Eric is al 20 jaar Bonsai-ka. Hij is voormalig voorzitter van Bonsai vereniging Koya, is aspirant keurmeester, en heeft in 2015 weer plaatsgenomen in de schoolbanken, om in vier jaar tijd zich nog verder te ontwikkelen op dit gebied.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App