En de Nishikigoi wereld stond héél even stil…

Een “mega evenement”, die titel kon je de 4th Junior Koi Show wel toeschrijven, ondanks het feit dat de limiet werd ingesteld op een grootte van 36 cm. Maar liefst 1371 Koi werden ingeschreven! Niemand wilde voor iemand onderdoen en noch kweker, noch dealer als hobbyist wilde zich belachelijk maken met tweede keus Koi. Om even duidelijk te maken hoe moeilijk prijzen pakken is op zo’n show… 1371 verdeeld over slechts 9 grootteklassen en u begrijpt meteen dat er een gemiddelde van 152 vissen werd ingeschreven per grootte klasse. Niet enkel een unicum, ook een verdomd straffe uitdaging!

Junior_Koi_bu_young

Young Champion Showa

Junior_Koi_bu_Junior

Junior Champion Sanke

Voor de allereerste keer zou tijdens de show naast de Grand Champion A ook een Grand Champion B worden gekozen, waarin alle variëteiten anders dan Kohaku, Sanke, Showa en Shiro Utsuri ingedeeld worden. Voor de Grand Champion A werden vijf Koi naar voren geschoven, waaronder een perfecte 4-steps Dainichi Kohaku. De 31 juryleden verkozen haar tot Grand Champion A. Dat was meteen overduidelijk!

Junior_Koi_03

Grand Champion A Kohaku

Dan de keuze voor Grand Champion B. Maar liefst vier Goshiki zaten bij de ultieme vijf kanshebbers en daaronder was een Conias Ginrin Goshiki van de Nederlandse deelnemer Jeroen van Keulen. Uiteindelijk moesten de Goshiki zich echter gewonnen geven tegen een minuscule Beni Kikokuryu van Aoki San, van welgeteld 21 cm. Je moest hem bijna met een vergrootglas gaan zoeken. Het was waarschijnlijk wel het allermooiste exemplaar wat ooit de naam Kikokuryu mocht dragen. Maar goed, winnen tegen één van de dik 15 cm grotere Goshiki, daar dacht niemand aan op dat moment.

Als je dan de voorkeurstemmen van de Goshiki moet delen door vier, dan zet je de deur voor de Beni Kikokuryu natuurlijk open

Het bleek echter dat alle juryleden een erg verdeelde mening hadden over de Goshiki. Als je dan de voorkeurstemmen van de Goshiki moet delen door vier, dan zet je de deur voor de Beni Kikokuryu natuurlijk open. En dat gebeurde. De Beni Kikokuryu lapte alle ongeschreven wetten aan zijn laars en sleepte de titel van Grand Champion B in de wacht.

Junior_Koi_01

Grand Champion 4th Young Show Beni Kikokuryu

Maar toen kwam er een volgende verrassing uit de hoed. De Grand Champion B zou het het in een nieuwe stemronde moeten opnemen tegen de Grand Champion A, de perfecte 4-steps Dainichi Kohaku van 35 cm. Wat een lachertje, in deze omstandigheden!

31 juryleden, dus 31 keer een “ja” voor de 4-steps van Dainichi!  Fout!

Opnieuw deden de 31 juryleden hun rondje en opnieuw werden er papiertjes ingevuld. Ditmaal was de keuze echter te doen met de ogen dicht. 31 juryleden, dus 31 keer een “ja” voor de 4-steps van Dainichi!  Fout! Er waren 16 voorkeurstemmen voor de 21 cm grote deugniet van Aoki. Héél even stond de Nishikigoi wereld helemaal stil. Neen, dit kon en mocht toch niet?! Je zag juryleden die lachend aan het vat stonden te kijken en hun ongeloof uitten. Ook wij dachten in het ootje genomen te worden. Tot we uiteindelijk terecht kwamen bij Futoshi Mano (Dainichi), de voorzitter van de Niigata Shinkokai afdeling, die de uitslag alleen maar kon bevestigen.

Junior_Scene_01

De overwinning kreeg voor mij persoonlijk nog een negatief nasmaakje, toen bleek dat de Beni Kikokuyru ingeschreven werd door een Sjeik Sultan uit Dubai. Hebben de normen en waarden in de Nishikigoi-wereld het moeten afleggen tegen het grote geld? Wordt de Junior Koi Show gebruikt om de deuren open te zetten voor waanzinnige bedragen naar variëteiten die tot op heden “betaalbaar” waren? Ik hoop het niet.

de dealer, zocht bijna naar excuses op het podium

Vader en zoon Aoki waren helemaal van de kaart, want zij zien natuurlijk het onmogelijke plots mogelijk worden en Joe “KoiKichi”, de dealer, zocht bijna naar excuses op het podium. Want dit was natuurlijk “not done”. Maar goed, hoe je het ook draait of keert, 31 mensen uit de kwekersscene hadden het hier voor het zeggen.

Junior_Scene_02

Junior_Koi_02

Aoki San kan het zelf ook nauwelijks geloven…

In oktober komen de Nogyosai, de ZNA International en straks weer de Shinkokai eraan. Niemand die er ook maar aan twijfelt dat dan de “normale hiërarchie” weer in ere hersteld zal worden. Kohaku, Sanke, Showa en misschien Goshiki. Want, mocht u het nog niet weten, dit jaar is de speciale variëteit tijdens de Holland Koi Show… Goshiki.

Het volledige artikel kunt u lezen in Koi 126, een uitgave van de Nishikigoi Vereniging Nederland, die de eerste week van juni op de deurmat zal ploffen.

Over Johan Leurs

Johan is al tig jaar verantwoordelijk voor het blad KOI van de Nishikigoi Verenging Nederland als grafisch vormgever en reist samen met zijn vrouw Domi heel wat shows af voor de indrukwekkend goede Koi foto's die hij schiet. Dit valt terug te vinden op hun Facebook pagina Koi Zanmai.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App