Koivoer, een moeilijke materie…

Iedereen staat te trappelen tot het mooie weer eindelijk eens echt doorzet, twee weken terug was het dan ook echt zover! Temperaturen van de vijver schieten binnen no time van 12 naar 18 graden, eigenlijk is dit ook weer een beetje te veel van het goede. Maar afijn we kunnen er helaas niks aan doen en terug koelen is ook geen optie ;).

Nu het nieuwe seizoen start moeten we ook op zoek gaan naar een nieuwe lading voer, voor vele is dat één van de lastige dingen van onze hobby… Kies ik dit jaar voor merk A of toch voor Merk B, ga ik voor een basis voer of toch voor een grower? Het beni van mijn Koi vallen wat terug, zou ik dan toch ook maar wat kleurvoer bestellen? Zoveel vragen, maar eigenlijk weinig duidelijke antwoorden; althans dat is mijn ervaring.

IMG_5187

Dit bracht mij op het idee om eens terug contact te leggen met mijn carpoolmaat Toon van Lammeren van de Koi University. Hij had het immers 9 van de 10 keer over Koivoer tijdens de reis naar Echteld. Inmiddels wist ik uiteraard wat zijn concept was en wilde daar graag meer over weten! Ondertussen was hij ook onderworpen geweest aan een gezinsuitbreiding, dus kon ik het niet laten om af te reizen richting Bergen op Zoom. Je zult zeggen zo gedaan? Helaas… het heeft toch zeker zo’n drie maanden geduurd voordat ik met Toon aan de keukentafel zat.

Toon heeft iets ontwikkeld wat ik nog niet eerder heb gezien in de Koi hobby…

De ene keer was ik ziek de andere keer hij en ga zomaar door. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming doet Toon open en we lopen rechtstreeks door naar de tuin. Tot mijn grote verbazing ligt de winterkap nog op de vijver. Hij begint te lachen en deelt mij mee dat hij bezig is met een grote verbouwing van zijn vijver. He, geen visjes kijken want die zijn uit logeren maar daar kwam ik natuurlijk ook niet voor. Toon van Lammeren, beter bekend als ‘’Van Lammeren Koivoer’’ heeft iets ontwikkeld wat ik nog niet eerder heb gezien in de Koi hobby…

IMG_5189

Toon van Lammeren

Iedereen kent de verschillende soorten voer, van wheat germ tot aan de high grower. Maar je eigen voer samenstellen van a tot z?

Bij Van Lammeren Koivoer kun je dit wel. Nu zul je denken he? Maar ik weet toch helemaal niet wat er in dat voer moet zitten? Klopt, tijdens een gesprek met Toon vraagt hij een aantal dingen zoals;

  • Wat wil je bereiken met je koi? (Bijvoorbeeld hard groeien of een lang en vitaal leven?)
  • Hoe ziet je watermanagement eruit?
  • Hoe groot is de bezetting, welke variëteiten en leeftijden van de Koi.
  • Wil je drijvend of zinkend?

Zo zijn er nog een aantal vragen die Toon aan je stelt tijdens het gesprek, dit doet hij om een beeld te krijgen hoe je in de hobby staat en wat je wilt bereiken met je Koi. Immers heeft iedereen een ander doel binnen de hobby, de ene wil graag shows spelen  en de andere vindt het belangrijker dat het filter niet te zwaar wordt belast.

Aan de hand van zulke vragen maakt Toon een recept samen met de klant, alles legt hij stap voor stap uit. Dit roept bij mij in eerste instantie veel vraagtekens op.. Veel dingen waren voor mijn onduidelijk of wist ik het bestaan niet eens van. Maar ik moet zeggen Toon heeft alles heel netjes en duidelijk uitgelegd. Als ik de vraag stel hoe hij aan al deze kennis komt krijg ik simpelweg het antwoord; Veel lezen en onderzoek doen. Het feit dat hij pas is gestart met zijn bedrijf wilt niet zeggen dat hij daarvoor geen kennis heeft op gedaan. Juist in de aanloopperiode van zijn bedrijf heeft hij veel dingen onderzocht en gelezen.

Dan kom je op een punt dat Toon vraagt wil je drijvend of zinkend voer? Bij mij gaan er dan alweer hersenspinsels door mijn hoofd. Eigenlijk wil ik drijvend want dan zie ik de Koi aan het wateroppervlakte, maar van de andere kant wil ik ook graag zinkend, want je hebt altijd wat Koi die achterblijven. Waarschijnlijk kennen de meeste hobbyisten dit ook en maken daarin een besluit voor of zinkend of drijvend. Bij Toon hoeft dit niet, aangezien het gemaakte recept in zowel zinkend ( 6 of 8mm) als drijvend (8mm) kan gemaakt worden. Je ziet in het filmpje het verschil tussen de drijvende en de zinkende korrel.

Nadat je een goed passend recept hebt samengesteld met Toon, krijg je later een belletje van hem om je voer op te komen halen of hij komt het brengen. Versturen is helaas nog geen makkelijke optie, echter is het wel mogelijk via vriestransport. Dit komt doordat zijn voer bewaard moet worden in de diepvries. Dit is met een reden gedaan, om de korrel vrij zacht, te houden wat de opname/vertering van het Koivoer bevorderd, ook zo geen conserveringsmiddelen toe te moeten voegen. Dit alles maakt Toon zelfstandig doordat hij zijn eigen productie lijn heeft ontwikkeld die batches van 10kg per keer maakt.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 11.11.05

”De achterkant van het pakje”

Bij mij lag natuurlijk de brandende vraag op mijn tong wat nu als ik niet helemaal tevreden ben over dit recept? Toon haalt gelijk aan dat er altijd een feedback gesprek zal plaats vinden na een periode om te kijken of het voer aan alles wensen voldoet, zo niet? Dan passen we toch zo het recept aan! Op deze manier kun je zoeken naar het optimale Koivoer. 

Het is leuk om je op deze wijze te verdiepen in deze materie; maar je moet dan zelf ook wel visie op voer hebben en het geduld om gedurende een langere periode de resultaten in de gaten te houden, zelf het nodige leesvoer tot je te nemen, bij te sturen en nog meer te observeren en te evalueren. Voeren van gerenommeerde merken zijn ook zorgvuldig samengesteld en gericht op specifieke situaties afhankelijk van temperatuur en doelen. Dat je op deze manier een uniek voer kunt samenstellen op basis van specifieke omstandigheden is ook een feit.

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App