Nog niet eerder werden er zoveel Koi uit dit segment door een dealer uit Europa aangekocht bij Dainichi

Het begon allemaal toen Leo van Deshimakoi mij vroeg om in februari jongstleden zetel te nemen naast hem in het vliegtuig. Er is iets op handen zei hij; een verhaal dat verteld moet worden. En KoiQuestion is daarvoor de aangewezen partij. Onafhankelijk en bevlogen vlogen wij dit avontuur aan op Narita Airport om vervolgens de beroemde go-sanke kweker de hand te schudden in Niigata. De uitkomst van deze trip was dan ook geen kattenpis. “Deshimakoi Harmelen mag mudpound afhuren van Dainichi”, zo kopten we in maart. Iets dat tot dan slechts enkele Chinese klanten was voorbehouden.

 Iets dat tot dan slechts enkele Chinese klanten was voorbehouden

Een fantastisch en uniek gegeven natuurlijk, maar het zijn uiteindelijk de vissen die het moeten doen. 25-30 Koi uit het hoge segment van Dainichi. Female Jumbo Tosai welteverstaan waarmee wij voor de duidelijkheid bedoelen Koi van minder dan 12 maanden oud en 35cm of groter in lengte. Mannelijke Koi uit dit segment zien we de laatste tijd wel meer op de markt, maar gegarandeerd female heel sporadisch. In maart was het te vroeg om deze Koi te selecteren vanwege de geslachtsbepaling en daarvoor moest de ambitieuze dealer uit Harmelen nog eens terugkomen. En dat was nu; het moment van de waarheid…

Leo in het grote Koihuis van Dainichi

Leo kijkt geconcentreerd en licht gespannen in de aanloop naar de selectie van zijn jumbo tosai bij Dainichi

Een deal maken om een volledige mudpound van deze kweker te pachten is één, maar Koi selecteren die de bergvijver moeten doen kolken is een hele andere onderneming. De spanning is dan ook gezond aanwezig bij Leo en onderweg naar de andere kant van de wereld hebben we genoeg tijd om de visie van De Bruin te kunnen verstaan. Hij wil het hoogste segment bestieren; geen shop in Nederland worden, maar eentje in Europa. Een mooi streven voor iemand die graag het beste uit zichzelf en dus ook uit de mudpound naar boven haalt, maar zijn visie gaat verder dan vis. Waar namelijk ook Dainichi gevoelig voor is gebleken; is de honger om de Europese markt te veranderen. Niet de economie, maar wel de perceptie hierop in de Koimarkt. De laatste jaren zijn er veel (niet alle) kampioenen op de Europese Koi Shows aangekocht als grote vissen, verscheept en ingezet. Met dit speciale event, die bij succes uitgroeit tot een bedrijfsstrategie, wil Leo potentiële jonge vissen naar Europa halen voor serieuze hobbyisten. Hij wil ze uitdagen een avontuur aan te gaan en wellicht te spelen voor de serieuze prijzen mocht men dat willen. Gewoon ervan genieten in de tuin mag natuurlijk ook, maar stel je nou eens voor dat je een tosai koopt en deze ontwikkelt zich in een aantal jaren tot een serieuze prijswinnaar, behelst dat niet veel meer de belevenis en de magie van de Koi hobby? Is dat niet de ultieme hobbyistendroom, waar de hobby echt om zou moeten gaan?

Leo loopt het pad af naar het Tosai Koihuis van Dainichi

Shigeru Mano is net aangekomen met zijn autootje en terwijl wij rustig naar het tosai Koihuis lopen, is Leo ons al 100 meter vooruit, terwijl in gezonde spanning en enthousiasme.

Shigeru vertelde dat deze tot de top 5 behoort van alle 2000 tategoi 

In het uur van de waarheid leidt het pad ons naar het tosai huis van Dainichi, alwaar Shigeru, de jongste van drie Mano broers, een binnenvijver afvist met Showa die bedoeld zijn om door te groeien bij de kweker. Uit deze school vissen mag de selectie worden gedaan. Als het net zich sluit wordt ons langzaam de kwaliteit duidelijk die Dainichi voor ogen heeft voor dit speciale event en dat valt beslist niet tegen. Ik maak letterlijk een sprongetje tussen het maken van de foto’s door, dat dit soort vissen naar Nederland zullen komen ook al duurt dat nog zeker een groei seizoen en een half jaar. De Showa zijn tussen de 35 en 45 cm en van een gecombineerde bloedlijn, waarover later meer. De Koi zijn inmiddels drie keer gechecked en allen female, maar worden ook nu nog eens gecontroleerd alsook goed beoordeeld. De uniciteit wordt langzaam duidelijk; nog nooit eerder kwamen zoveel Koi van dit kaliber van deze kweker naar Nederland!

Leo's gezichtsuitdrukking terwijl het net zich sluit

In het tosaihuis van Dainichi slepen Shigeru Mano en een staff medewerker een van de vijvers af waaruit de selectie van jumbo tosai showa zal plaatsvinden.

Kleurenpracht in het net

De Koi zwemmen driftig door elkaar en over elkaar terwijl van een metertje de keurende ogen van zowel Leo als Shigeru hun ruggen strelen.

Alleen de bowl telt

De rest van de wereld wordt even vergeten wanneer tezamen de vissen in de bowl aan een eerste blik worden onderworpen.

Leo tijdens de selectie

Leo selecteert Showa bij Dainichi

Wanneer je het mensen vertelt is de eerste logische reactie; “Is daar wel markt voor hier?” of “Er is een reden dat je maar zo weinig topvissen van Dainichi in Europa ziet.” Dat het topvissen zijn en dat er zelfs enkele bij zitten uit buitencategorie kwaliteit, daar zijn Remy en ik getuige van geweest. Shigeru vertelde ons bij een Showa letterlijk dat deze tot de top 5 Showa behoort van alle 2000 tategoi die hij het afgelopen jaar voort heeft gebracht. Dat dit een prijskaartje heeft begrijpt ook iedereen, maar Leo is er van overtuigd dat wanneer je naar het hele plaatje kijkt, die hobbyistendroom voor zeer schappelijke prijzen in zicht kan komen. Hieronder vind je de helft van de Koi bestemd voor de mudpound. Voor een volledig overzicht met alle informatie kijk je op www.deshimakoi.nl

Jumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoiJumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoi

Jumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoiJumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoi

Jumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoiJumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoi

Jumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoiJumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoi

Jumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoiJumbo Tosai Dainichi Showa Gacho X by DeshimaKoi

2. Monster 3 44cm4. Monster 3 41cm

5. Monster 3 41cm2. Dragon

5. Dragon

“Natuurlijk is het risico groot bij tosai, maar dat is ook meteen de uitdaging. Bovendien beperken we het risico met slechts een jaar azukari; daarna worden de vissen ondergebracht in een speciale opgroei-faciliteit in Harmelen. Deze is in aanbouw en de techniek erachter wordt hypermodern. Zo kunnen de nisai in voluit doorontwikkelen tot sansai en praat je over vissen die over anderhalf jaar tegen de 70 cm aan meten!”

Het willen leren en geloven in jonge vis met potentie, dat is een droom waar Dainichi ook wel onderdeel van wil zijn

Het willen leren en geloven in jonge vis met potentie, dat is een droom waar Dainichi ook wel onderdeel van wil zijn en ene stukje gunfactor komt dan ook beslist om de hoek kijken. Ook weet Mano-san dat de meeste Europese kampioenen van de afgelopen jaren, behoudens de Kohaku van Makoi, uit de stallen van Sakai en Momotaro kwamen en ziet hierin ook kans om de naam van Dainichi te verbinden aan ‘de nieuwe Europese droom.’ Leo kocht verder ook vissen in het hoge segment bij onder andere Nogami en NND Koi farm en richt zich niet uitsluitend op Dainichi. Voor een volledig overzicht met alle Koi en informatie kijk je op www.deshimakoi.nl

Deze vissen komen met een gratis Masterclass

Dainichi legt uit waar het kwaliteitsverschil zich bevind bij koi van dit niveau.

In een later artikel bespreken we nog iets meer over deze gewaagde zet van Deshimakoi en hebben we een exclusief interview aan de mudpound met zowel dealer als kweker in kwestie.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App