Dit artikel is deel 1 van 1 in de serie My Koikeeping Weekend

De Kick-off van 2016!

Het Koiseizoen 2016 is voor ons eigenlijk al even begonnen met het bezoek aan de All Japan Koishow eind januari, maar nu met de Euregio Koishow in het vooruitzicht lijkt het definitief los te gaan wat Koiquestion en uiteraard ook onze eigen hobby betreft. Traditioneel starten wij het seizoen met een teammeeting waarbij met elkaar de plannen worden doorgesproken. Uiteraard hebben wij ook tijdens de wintermaanden veel contact met elkaar, maar doordat de teamleden uit alle windstreken komen, is dit vaak meer via chat, telefonisch of app-contact dan dat we gezellig met een bak koffie rond de tafel zitten.

Vergadering 2

De plannen bespreken voor het komende seizoen…

Centraal in het land afgesproken om de reistijd voor iedereen dragelijk te maken bespreken we het komende seizoen, de shows, de roddels, horen we alle verhalen over de reis naar Japan van Tiebo en Remy (ze komen linea-recta vanaf Schiphol naar de vergadering gereden) en maken we kennis met ons nieuwste teamlid Marco Zegers!

Even helemaal ZEN!

2016-05-16-PHOTO-00016941

Apies kijken… Wat een heerlijke plek om de Koi te observeren!

Vergaderen en plannen maken is leuk, maar echt actief bezig zijn met onze hobby is natuurlijk nog veel leuker! Marco heeft voor het team een afspraak geregeld met een hobbyist in de buurt van de vergaderlocatie. Deze man schijnt een schitterende ZEN-vijver met een zeer volwassen bestand aan Koi te bezitten… Nou, hier was geen woord van gelogen! De vijver was echt gebouwd om Koi goed te laten ontwikkelen: ruim 100m3 water, voorzien van een grote RVS-trommel en groot bewegend bed en een flinke hoeveelheid flow om de Koi flink aan het zwemmen te houden.

De Koi azen op hun gemakje op het rijkelijk gevoerde zinkende voer, zonder zich ook maar een moment druk te maken om de groep Koiquestion-leden, die verwonderd aan de vijverrand staan…

2016-05-16-PHOTO-00016947

Volledig ZEN!

Afslag Vianen

Op de terugweg naar huis willen wij nog even langs Chikarakoi in Vianen. Het ligt immers op de route en Orlando, die in verband met de bezoekjes welke voor morgen zijn gepland bij ons logeert, is daar nog nooit geweest. Ook willen Kitty en ik nog een interessante Showa bekijken. Meerdere vliegen in één klap dus! Na een belletje naar John “ben je überhaupt wel open vandaag?” met een “Túúúúrlijk! Kom gezellig langs!” als reactie linea recta naar Vianen. Marco heeft eigenlijk ook wel even zin om een kijkje te nemen, dus die rijdt achter ons aan.

Bij John en Ans binnengekomen werden we hartelijk ontvangen en bleek het dat er meerdere hobbyisten de weg naar Chikarakoi hadden gevonden vandaag. Gezelligheid alom en onder het genot van een drankje en de befaamde Chikara-borrelhapjes uit de spetterpan, werden er meteen een aantal beloftevolle tosai gebowld en uitgebreid besproken. In alle prijsklassen werden er visjes van onder andere Sakai Fish Farm, Momotaro en Dainichi gebowld. Genieten! Dit is hobby-en in de zuiverste vorm!

13232917_1136338776429045_7137231415534119215_n

Hobbyen in z’n zuiverste vorm… Visjes netten en er samen over discussiëren

2016-05-14-PHOTO-00016745

En nóg meer discussiëren…

Een mooi einde van een intensieve hobbydag…. Zou je denken!

Troubles: Koi met pietjes!

Thuisgekomen ziet mijn vriendin Kitty in de vijver iets dat ze liever niet ziet… Onze Momotaro Kohaku, toch wel een van de betere vissen uit de vijver, heeft zich beschadigd! Damn! Het zijn ook al-tijd de mooie vissen die iets mankeren! We besluiten de Koi meteen maar even te netten, af te strijken en te behandelen. Vaak is het beter om snel te handelen. Diverse afstrijkjes geven duidelijkheid over de oorzaak: pietjes! of wel… trichodina! Ook diverse andere Koi zwemmen enigszins gestressed rond.
Het zijn geen schokkende hoeveelheden, maar voor mij toch genoeg om te gaan behandelen. We verdoven de Kohaku en maken de wond schoon met waterstofperoxide. Vervolgens verzorgen we de wond met propolistinctuur. We brengen de Koi bij en binnen no-time zwemt deze weer rond alsof er niets gebeurd is met een plakkaat tinctuur op de flank. Dat komt wel goed! Onder het genot van een drankje maken we een behandelplan voor morgen. We doen dit uiteraard niet graag, maar helaas horen dit soort dingen ook bij de hobby. Hoe goed je ook denkt de zaakjes voor elkaar te hebben…
De oorzaak van het probleem zal waarschijnlijk te maken hebben met de wisselende weersomstandigheden, met als kers op de taart de iets slechtere waterwaarden door de wijzigingen die ik in het filter heb aangebracht.

Aalsmeerse Azukari

A&A Azukari project 3

Arts&Ants in Aalsmeer

Op zondag de eerste Pinksterdag staan er een tweetal bezoekjes op de planning in onze omgeving. Allereerst zullen we in Aalsmeer Arts&Ants aandoen. Hier is dit weekend de aftrap voor het alweer derde Azukariproject, welke in samenwerking met Maruyu Koifarm georganiseerd wordt.

Tijdens dit project zijn hobbyisten in de gelegenheid om een Koi aan te kopen en een seizoen (of zelfs langer) door te laten ontwikkelen in de mudpond in Niigata, Japan. Een leuk en leerzaam initiatief voor hobbyisten en gezien de flinke opkomst blijkt dit een succesvolle formule! Het speciale van deze dagen is dat Shige Tanaka, de kweker zelf dus, speciaal is overgekomen uit Japan om uitleg te geven over het project en zijn visie over de aangeboden Koi.

A&A Azukari project 4

Shige san geeft zelf uitleg over de Azukari Koi

IMG_1241

Tijdens het gehele Pinksterweekend konden belangstellenden alles vragen over de Koi aan Stefan en Shige

A&A Azukari project 1

Shige san nam uitgebreid de tijd voor specifieke vragen van de hobbyisten…

Zaanse afsluiter

Nadat wij op de hoogte zijn van alle in’s and out’s van het Azukari project rijden wij door naar Nico van Deijzen van Koicentrum Zaanstad. Onderweg beleven we nog even in de vluchtigheid het memorabele moment dat “onze” Nederlandse Max als allereerste Nederlander en allerjongste coureur ooit een Grand Prix op zijn naam schrijft! Gigantisch! We gaan er spontaan een stuk rapper van rijden!
Bij Nico aangekomen leidt hij ons meteen rond in de zaak. Ikzelf ben er wel eens geweest dus ik weet ongeveer wat ik kan verwachten. Orlando is hier voor de eerste keer en staat versteld van de zeer nette zaak.

13087918_1136899619706294_9204764523996932611_n

Orlando en Nico raken maar niet uitgepraat over de Koi in de showvijver…

13232994_1136899563039633_9195156956729483691_n

…Dromers…

Ook hebben wij het nog even over de inrichting… Zeer strak afgewerkt, met subtiele verwijzingen naar Japan. Zo heeft Nico bijvoorbeeld een aantal wanden in de zaak afgewerkt als ware een “greenhouse”, de zeer karakteristieke Koihuizen van hout en golfplaten in Japan.

Even alle Koi bekeken en alle nieuwtjes besproken te hebben onder genot van een bak koffie is het voor mij weer tijd om naar huis te gaan; de Koi moeten vandaag nog behandeld worden en dat wil ik nog wel bij licht doen, zodat ik kan zien wat er gebeurt na dosering van de medicijnen.

Morgen weer vroeg uit de veren voor de afhaaldag van de Koichallenge bij Coweko in Best… We hebben het er maar druk mee!

Wordt vervolgd…

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App