Dit artikel is deel 4 van 5 in de serie Watermanagement

Scheiden betekent dat je moleculen gaat sorteren. Hoe dat gebeurt is verschillend. Er zijn verschillende scheidingsmethoden. In de Koihobby kom je een aantal scheidingsmethodes ook tegen.
-Bezinken, grove vaste deeltjes vuil blijven onderin de bak liggen.
Filtreren, door middel van een zeef scheidt je de grove, vaste deeltjes van de opgeloste stoffen in water.

filtreren

Adsorberen (niet verwarren met absorberen). Sommige Koihobbyisten maken gebruik van actieve kool. Je haalt onder andere kleurstof uit de vijver met actieve kool.

Zonder dat je het misschien wist ben je met scheikunde bezig! ;). Bij scheiden blijven alle moleculen heel. Dit scheiden gebeurt meestal in het eerste deel van je filter. We noemen dit deel ook wel de mechanische werking van je filter. Denk hierbij aan een vortex, borstels, zeef, trommel, statisch bed.

We zitten nog met een aantal giftige stoffen in de vijver waar we vanaf willen

Na deze manieren van scheiden zitten we nog met onze opgeloste stoffen. Er zijn ook scheidingsmethodes om opgeloste stoffen ergens uit te halen, maar voor onze hobby niet geschikt. Vaak is dit door middel van verhitting (destilleren en indampen). Maar omdat ze niet geschikt zijn voor onze hobby ga ik daar verder niet op in. We zitten nog met een aantal giftige stoffen in de vijver waar we vanaf willen. Door middel van chemische reacties zet je deze om in minder giftige stoffen.

Bij een chemische reactie ga je moleculen breken. Een molecuul wordt gekraakt in losse bouwstenen, oftewel de atomen. De losse bouwstenen vormen nieuwe groepjes, dus nieuwe moleculen. Een atoom verdwijnt nooit. Elke atoom vormt een nieuw molecuul. In de filter en vijver doen nuttige bacteriën dit werk voor ons. Een voorbeeld is de omzetting van nitriet in nitraat. De bacteriën plakken aan een nitrietmolecuul een extra zuurstofatoom. Dit is fijn voor de Koi, omdat nitriet giftig is voor de vissen.

nitriet en nitraat

In de filter proberen we die nuttige bacteriën zo veel mogelijk te kweken. De bacteriën leven vooral in het tweede deel van de filter. We noemen dit ook wel het biologische deel. Eigenlijk zou het bio-chemische deel een betere benaming zijn. Dit is het deel wat de meeste Koihobbyisten beluchten. Als je nog eens goed naar het plaatje van de omzetting snap je nu waarom je dit deel moet beluchten!

Er zijn meerdere bacteriën en meerdere van dit soort biochemische processen in de vijver. Maar Keulen en Aken zijn ook niet in 1 dag gebouwd.
Kort samengevat:
Scheiden is stoffen sorteren zonder daarbij de moleculen te breken. Scheiden is nodig om vuil uit je vijver te halen.
Bij een chemische reactie breek je moleculen in losse atomen om nieuwe moleculen te bouwen. Chemische reacties zijn nodig om giftige stoffen om te zetten in minder giftige stoffen.

 

Series Navigatie<< RO doe je zo – WaterkwaliteitPrimeur op waterbehandelingsgebied in Hasselt >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App