Vandaag ga ik op bezoek bij Louis Heijman te De Kwakel, een dorpje ingeklemd tussen Uithoorn Kudelstaart en Aalsmeer, met een inwonersaantal van rond de 5000 inwoners is dit dorp nog pittoresk te noemen. Aalsmeer, bekend van zijn bloemen, drukt daarom ook een aardige stempel op het werkgebied van De Kwakel.
Zoals gezegd “op bezoek bij” Louis een mooie hoekwoning met een zo nog mooiere tuin. Na de koffie met gebak wordt het tijd om wat vragen te stellen aan Louis anders is het ook maar een “oooh wat mooi en kijk wat leuk verslagje”. Nee, dat doe ik niet!IMG_6972Engel: Hoeveel kuub is jouw vijver?
Louis: hij is 5,5 x 3,5x, 1,9 diep en dan kom je op 36.5 m³ dus zeg maar 35 m³IMG_6977Engel: Hoe groot is de bezetting?
Louis: 30 stuks waarvan 8 stuks rond 70 cm en de rest 50 cm en kleiner.IMG_6978

IMG_6974

De hoofdfilter in een klein behuisde schuur

IMG_6983

Het skimmerfilter

IMG_6980Engel: Hoe filter jij en waarom op deze manier?
Louis: Ik heb 2 beadfilters draaien waarvan één op de skimmer en een andere welke maximaal voor 50 m³ berekend is. Deze staat op de twee bodemdrains aangesloten. Beide beadfilters zijn voorzien van een sieve als voorfilter met UV. En op de grote heb ik een warmtewisselaar aangesloten. Deze moet in de winter er voor zorgen dat de vijver niet onder de 8 graden uitkomt. Dit heeft er tevens voor gezorgd dat ik hooguit eens een wormkuurtje moet doen maar meer ook niet.

Engel: Waar koop jij meestal jouw Koi, of koop jij bij die handelaar waar het jou uitkomt?
Louis: Nico van Koicentrum Zaanstad, daar haal je net even wat anders weg dan bij een andere Koihandelaar. Dat komt omdat hij ze zelf uitzoekt in Japan. Toegeven anderen zoeken het ook zelf uit, maar de smaak van Nico is een beetje de mijne zeg maar.

IMG_6964

Af en toe koopt Louis een doosje tosai om er 1 á 2 uit te selecteren, de rest wordt verkocht

IMG_6975

Toch is er ruimte voor een quarantainebak!

Engel: Ben jij zelf wel eens in Japan geweest en met wie, was dit georganiseerd of gewoon op de bonnefooi?
Louis: Jazeker, ik ga altijd met Nico van Koicentrum Zaanstad mee. Dan hebben wij de grootste lol en leren er iedere keer weer wat bij. Daarnaast heeft hij ook zeer goede contacten met bijvoorbeeld een Maruhiro en Yagenji. En door zijn postuur kunnen zij natuurlijk ook niet zo snel om hem heen, en passeren langs de bakken is toch ook altijd weer een uitdaging!

Engel: Wat is jouw mooiste Koi, die moet dan wel op de foto………….
Louis: Ik vind dat het een Goromo Goshiki is, hoewel anderen het een andere variëteit vinden. Zij is binnen gekomen als een 20 centimeterige tosai en nu is zij Sansai en meet rond de 45 cm. Voor mij is het belangrijker dat de Koi mooi van postuur en huid is dan dat ik een op kleur verlopen Koi van 80 cm heb.

IMG_6969Engel: Wat wil je nog bereiken met jouw vijver, iedereen heeft wel dat hij denkt, dit zou ik nog wel willen hebben of toch een grotere vijver.
Louis:  Louis zijn vrouw haakt in en zou graag een bedrijf in de Koi willen beginnen. Koicentrum De Kwakel gaat het heten.
Louis verteld; Ik zou eigenlijk een andere filter, zoals een gecombineerde trommel willen hebben. Dit kan qua ruimte wel passen. Mijn keuze voor een beadfilter was destijds puur vanwege de ruimte, nu zijn er van die gecombineerde trommelfilters en dat zou dan ook wel passen.IMG_6976Engel: Doe jij mee aan Koishows?
Louis: Nee, want ik vind het voor de vissen een te stressy gebeurtenis en dat vind ik het dan ook echt niet waard. Het risico dat je Koi dood gaat is mijn inziens te groot. Voor mij is de Koi ontspanning en daar hoort een show niet bij. Ik respecteer de mensen die het wel doen en de meesten weten gelukkig goed waar ze mee bezig zijn.IMG_6981Engel: Zoals altijd op het einde van mijn interview en dus ook bij jou, wat ben ik vergeten te vragen?
Louis: Wat ik merk bij “Koiliefhebbers” stel je bezetting af op je volume water. Bezint eer gij begint, en zo ook bij je filtersysteem laat dit niet de sluitpost zijn van jouw hobby. Ik laat de kraan 24 uur per dag zo’n 2 m³ verversen met daarnaast de wekelijkse spoeling komt dit op op ongeveer 20 m³ wissel per week.IMG_6982Later buiten doen wij wat Louis graag doet wanneer hij thuis komt van een dag hard werken; mijmeren. Hij zegt kijk zie je hoe lekker die Koi zwemmen, en hoe tam ze zijn, dat is toch super dat ze je zo vertrouwen? Heerlijk is het om zo thuis te komen de Koi te voeren en dan maar kijken hoe ze zich gedragen, voor mij is dat het mooiste wat er is.

IMG_6984Na deze woorden vertrek ik uit het pittoreske De Kwakel langs de vliegvelden van Schiphol richting Vishallen, Tata Steel, naar IJmuiden dus. En ga daarna meteen maar even mijn Koi voeren…..

Louis bedankt voor jouw hartelijke ontvangst!

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App