“In een keer pakken ze je hobby af”

In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 april 2016 werd de tuin en vijver van een echtpaar uit Winterswijk bezocht door ongenode gasten. In totaal werden er 90 Koi ontvreemd, diens eigenaar verbouwereerd en ontdaan achterlatende.

Pensioen
Johan Stellinga is 75 jaren jong, zoals hij het graag zelf bekijkt. De Koi hobby belijdt hij nu zo’n 12 jaren; een uitstekend tijdverdrijf voor het pensioen zo zal hij gedacht hebben en die bleek aan hem beslist goed besteed. Hij steekt er iedere dag aardig wat uurtjes in; de bakken schoon, filters schoonmaken en natuurlijk verversen, zo stelt Johan. Nog voor we het inhoudelijk kunnen hebben over de vermeende diefstal, vertelt de Winterswijker over hoe significant een goede waterkwaliteit wel niet is; “Als je het water niet goed hebt…”

Koi gestolen in Winterswijk

Johan praat vol passie over de Koi in al haar facetten; niet als lopende almanak of feitjes-fietser, maar als fervent hobbyist die door de jaren heen wijzer is geworden en heeft geleerd volgens overleveringen van de passanten op zijn route en lectuur dat hem ter hand werd gesteld. Hij weet nog goed dat hij ooit eens met een bus vol andere mensen naar Belgie was geweest om Koi te kijken en te kopen. “Wat een ervaring was dat”, aldus de heer Stellinga.

Nuchter
Vol trots en overgave praat hij over zijn liefde voor Koi en zo staat hij ook bekend. Zijn Koi kocht hij ook her en der. Desgevraagd geeft Johan aan dat hij al eens Koi bij Happy Koi House uit Winterswijk kocht. Onder andere die Koi werden eerder al eens gestolen; zo rond september vorig jaar werden hem 100 stuks afhandig gemaakt. Destijds deed Johan geen aangifte, nu dus wel. Het gevoel van onrecht is ook zo groot, maar Johan is ook realistisch en heeft geen valse hoop dat de Koi nog hun weg terug zullen vinden;

Ze zijn weg en ze blijven weg

”Ze zijn weg en ze blijven weg. Gisteren en vandaag ben ik al vele malen langs mijn vijver en opgroeibak gelopen. Ik zie dan net een kleine Koi nog verschieten die door de dieven niet buit kon worden gemaakt. Het visje is bang en zal nog wel een poosje wegkruipen. Ik heb dit gedrag namelijk wel eens meer meegemaakt, na het bezoek van een reiger en zelfs met een ijsvogel heb ik ervaring. Dat is natuur, daar kun je vrede mee hebben, maar dit is bij de beesten af.”

Beleving
Johan kweekt ook zelf en daar is hij ook maar wat trots op. Als ik hem vraag naar de soorten vertelt hij van hele felle gele en ook rode Koi. Zwarte met witte vlekken en ook een driekleur met zwart, rood en zilverkleur. Op de achtergrond doet zijn vrouw Willy enkele aanvullingen zo versta ik door de telefoon.”Ook blauwe”, zo klinkt het. “Zij beleefd het mee. Het is mijn hobby”, zo stelt Johan, “maar ze steekt toch aardig wat op vanaf de zijlijn.”

De vissen die nu zijn gestolen komen onder andere uit de opgroeibak van Johan. We hebben het dan over de kleurstellingen zoals zojuist vernoemd en zo’n 65 stuks van rond de 20-25 centimeter. Foto’s hebben ze helaas niet van de vissen. Uit de vijver zijn zo’n 25 stuks weggenomen zonder toestemming. Dit zijn grotere vissen en sommigen al wel 5 tot 8 jaar in het bezit van het echtpaar, waaronder knapen tot voorbij een halve meter in lengte. ”Ook zo’n hele witte, die heb je met en zonder schubben, een fantastische vis”, aldus de weemoedige Achterhoeker.”

Een helemaal wit geschubde Koi behoorde tot de favorieten van Johan

Een helemaal wit geschubde Koi behoorde tot de favorieten van Johan

Je hele pensioen pakken ze even van je af

Schutting
Zijn enthousiasme is zelfs na deze gebeurtenis nog steeds aanstekelijk, maar toch wordt die ontblote zenuw wel geraakt. “Door de jaren heen bouw je iets op. Het gaat veel geld kosten en je moet rustig aan doen met je pensioen. Steeds dan kom je ergens en als er eens vis is die je echt aanspreekt of waarvan je denkt dat het wel wat kan worden, kijk je mekaar eens aan en ga je overstag. Dat is nu afgelopen. Dat pakken ze in een keer van je af, je hele pensioen pakken ze even van je af, zo voelt het.”

Over de manier waarop de dieven te werk zijn gegaan kan de gedupeerde weinig zeggen. De kans is groot dat het dezelfde boeven zijn als vorig jaar. tezamen zijn er nu zo’n 190 Koi buitgemaakt. “Het regende als ik weet niet wat, dus mogelijke sporen vergaan dan snel, al heeft de politie wel goed gezocht. Alles was ook op slot, zoals altijd, dus ik denk dat ze over de schutting zijn gekomen.”

Camera’s
Overal waar Johan in het vizier komt, of dat nu familie, vrienden of bij de lokale wijnboer is waar hij wel eens druiven helpt plukken, wordt hij aangesproken in de trant van; “Hey Johan, hoe is het met de visjes?” Mensen weten dat hij zelf kweekt en hij hoort wel eens van mensen dat zij dit ook al eens probeerden, maar dat het ze niet lukt.”Hoe doe je dat Johan? Doe je dat gewoon thuis?” Het zijn vragen van alle dag en zo wordt het kringetje groter dus wie het heeft kunnen doen is niet te bepalen. Juist omdat hij er zo trots op is vertelt hij honderduit. ”En als ze dan een paar weken oud zijn en de kleur komt er door, mán dat is zó prachtig hè”, stelt Johan dromerig doch energiek. Hij vind ook dat het moet kunnen. De politie heeft hem aangeraden camera’s op te hangen, maar daarin ziet het echtpaar geen heil. Ik ben 75 jaar en dan moet ik daar ook nog op investeren? Het is hobby en dat moet leuk blijven. Mensen moeten gewoon met hun vingers van andermans spullen afblijven. Als ik wist wie het waren zou ik ze niet uit mijn vijver halen zoals zij bij mijn vissen deden, maar ze erin gooien”

De keukenmachine blijft dit jaar voor Willy

Beeldvorming
Johan denkt dat als het nog ergens aan te wijten is, dan is het wel de beeldvorming die mensen hebben over Koi; dat ze allemaal maar zo duur zijn, terwijl dat helemaal niet hoeft natuurlijk. Dure auto’s zijn er ook, maar hoeveel mensen ken jij die een ‘Dikke BMW’ of Porsche Panamera rijden terwijl de rest ook echt wel een auto heeft. De daders zullen het denkelijk ook voor de handel hebben gedaan zo zegt zijn gevoel, maar weten doe je het niet. “Er brak juist zo’n mooie tijd aan, de vissen beginnen langzaamaan weer kuit te schieten, een tijd waarop ik mij verheug, maar van dat alles komt nu even niets meer.” Positief als Johan is ingesteld beziet hij ook weer een voordeel; “De keukenmachine, waarin ik korrels maal voor het jongbroed, blijft dit jaar voor Willy.” Al vlug schiet Johan weer door – zoals we dat van echte hobbyisten kennen – over het belang van zuurstofballen wanneer de zon erop schijnt en verversen, verversen is heel belangrijk…”

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.