Voordat je hart op de tong ligt moet deze eerst voorbij je keel

Het onderwerp mocht hij natuurlijk zelf bepalen en vandaag was de dag. ’s Ochtends nog even thuis oefenen, favoriete haaienshirt en speelgoedhaaien mee. Wel eens van de Wobbegang haaien gehoord? Het is een van de over 500 soorten haaien die er zijn. Veel he?! Het mocht dan wel niet over Koi variëteiten gaan; maar haaien zijn ook intrigerende vissen.Sem tijdens zijn Lezing

wat ik wel weet is dat het moeilijk is om daarna de moed bijeen te rapen

Zelf sta ik wel eens voor een klasje leergierige hobbyisten om deze voor te gaan in onderwerpen als Koi variëteiten of het herkennen van toekomstpotentieel. Omdat ik dan praat over datgene dat ik het allerleukste vind, lukt het mij wel om de zenuwen weg te slikken en op te gaan in de inhoud. Als jongetje van het Groningse platteland met toch echt dat accent kent oratie een onzekere inzet ten overstaan van vreemden. Als onderofficier bij de Koninklijke Marechaussee was het spreken voor groepen in den beginnen ook een uitdaging van jewelste. Voordat je hart op de tong ligt moet deze toch echt eerst voorbij je keel, als je begrijpt wat ik bedoel.

Sem tijdens zijn Lezing

Om zijn spreekbeurt tastbaar te maken bracht Sem wat t-shirts mee met haaien erop alsook haaienspeelgoed.

Het overkwam mij eens tijdens een conferentie in een zaal met om en nabij 400 mensen dat ik – na te zijn opgestaan om een ‘ontzettend slimme’ opmerking te plaatsen – een hengelmicrofoon voor de snufferd kreeg en niemand mij vervolgens kon verstaan vanwege de zenuwen. Ik ben nog altijd nieuwsgierig hoe dit fysiologisch werkt, maar wat ik wel weet is dat het moeilijk is om daarna de moed bijeen te rapen om deze irrationele angst te overwinnen.

Sem tijdens zijn Lezing

Anatomie van de Koi…eh haai.

Had ik deze angst al maar als kind leren pareren, denk ik dan wel eens. En terwijl ik daar niets aan kan veranderen, kan ik wel iets betekenen voor mijn eigen zoon. Bij hem bespeuren we dezelfde terughoudendheid of gebrek aan zelfvertrouwen en angst in dit soort situaties. En alhoewel dat bij kinderen heel veel ziet, zou het zonde zijn wanneer zich dit ontwikkelt in zogeheten glossofobie. Met zijn juf hebben zijn moeder en ik beraamd dat hij een lezing voor de klas zou geven.

De volgende keer kan ik het wel over Koi doen papa

Zijn haaienspreekbeurt was een echt succes. Hij is zeven jaren oud en zit in groep 4, wat kun je dan verwachten, maar de meisjes in zijn klas zeiden desgevraagd achteraf; “wauw, goed dat hij dat durft”, en “Hij heeft het heel helder uitgesproken”. Ook de vragen die de klasgenootjes hadden zoals “Welke is gevaarlijk voor mensen” en “wat is de allergrootste haai”, wist hij te terug te serveren met een antwoord. Had ie zich toch goed verdiept in de materie! Ik had er niet veel van verwacht, maar hij hield zich goed staande en wat hij vantevoren nooit vrijwillig zou hebben gedaan, vind hij achteraf superleuk. Trots als een haai… eh pauw, zijn Marion en ik. “De volgende keer kan ik het wel over Koi doen papa, dan kun je mij helpen. Of over Japan, want ik weet ook al wat konnichiwa betekent”. Geen zorgen Koikichi, sharing knowledge continues…

Sem tijdens zijn Lezing

Sem wist de aandacht goed vast te houden met leuke feitjes en mooie foto’s

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.