Op bezoek bij Besuto Koi in Millingen

Het is zeven uur in de ochtend en ik stap bepakt en bezakt met fototoestel en mijn laptop in de auto.
Deze keer zal ik naar Millingen afreizen, een oude vestingplaats, deel uitmakend van een tracé van Leiden tot Keulen. Deze route stamt uit de Romeinse tijd en is ouder dan de huidige loop van de rivier. In dit historische dorpje zit een bijzonder bedrijf, namelijk Besuto Koi van René Gerritzen. Hij was vandaag mijn lijdend voorwerp in een gepland interview temidden van enkele lessen in de Koifotografie. Ik werd met een warme hand en een gulle lach hartelijk ontvangen, uiteraard met koffie en gebak!

IMG_6882

Het bedrijf zelf is klein maar fijn, en waarom zou je groter voordoen dan nodig is? In de kleine ruimte is toch een respectabel aantal liters gehuisvest en dat niet alleen; de Koi die daar rondzwemmen, ja erg mooi en op mij maakten zij een gezonde indruk. Dat moet ook wel want René zet het wel en wee van de Koi op nummer één.

IMG_6883

Tijd voor een interview..

Engel: René je bent weer in Japan geweest, bij welke kweker koop jij je Koi, en wie is jouw favoriet?
René: Ik koop bij diverse kwekers. Na jarenlang in het noorden gekocht te hebben ben ik voor een paar jaar terug overstag gegaan om ook het zuiden aan te doen. Erg onder de indruk was ik van de kwaliteit die bij verschillende kwekers zwemt. Want ik heb jarenlang niet in het zuiden gekocht omdat er toch een heel ander type Koi zwemt. Maar nu merk ik dat daar ook mooie kwaliteit Koi zwemt zodat ik toch in het zuiden ben blijven hangen.

IMG_6874

Engel: Wanneer jij Tosai koopt, waar let jij dan op bij de aankoop?
René: Bij Tosai let ik vooral op huidkwaliteit. Hierbij bedoel ik dan de reguliere tosai. Bij jumbo tosai gaat de body ook meetellen. Bij huidkwaliteit kijk ik naar Kiwa/Sashi en de kwaliteit van verschillende kleuren op verschillende plaatsen. Als je weet van een bepaalde groep, hoe en waar kleuren moeten ontwikkelen, kun je hier op letten bij aankoop. Het biedt natuurlijk geen garantie maar het zijn wel aanknopingspunten, vooral als je de kweek/bloedlijnen kent.

IMG_6876 (2)

Engel: Veel mensen letten met name bij de Sanke groep op langgerekte Koi, wanneer deze Tosai zijn. Ben je het daarmee eens?
René: Natuurlijk staat een langgerekte Koi voor groei, maar ik kijk naar meer aspecten. Waar ik ook op let is de lengte/breedte verhouding van het hoofd, lengte van de kieuwplaten en de hoogte van de staartaanzet.

IMG_6868

Engel: Vorig jaar had jij een actie als ik het mij goed herinner met Nisai Koi. Wanneer er voldoende inschrijving was ging jij over tot aankoop. Want volgens mij had jij deze per stuk uitgezocht, heb je dat dit jaar ook weer gedaan?
René: Actie was iets anders….Ik heb in Japan een handpick selectie gedaan bij Marusei, welke ik voor een speciale prijs heb aangeboden terwijl ik nog in Japan was. Het voordeel voor mij was dat ik ondanks de kleinere marge wel budget genereerde om daar weer verder te gaan toen ik er was. Regelmatig zie ik nog een aantal vissen terug van deze actie waardoor ik durf te zeggen dat klanten echt wel waar voor hun geld hebben gekregen. En nee dit jaar kwam het er niet van, soms is de gelegenheid aanwezig en soms niet, het was er nu niet dus. Wel jammer, dat dan weer wel.

IMG_6866

Engel: Wanneer iemand uit het westen (of noorden RED.) de reis aangaat naar Millingen -Besuto Koi- welke kwaliteit kan men dan verwachten van de Koi. Ik bedoel, vanaf welke prijsklassen kan men bij jou terecht.
René: Ik probeer hoge kwaliteit aan te schaffen en deze voor betaalbare prijzen door te zetten. Dat dit moeilijk is met de Aziatische klandizie die door Japan raast behoeft geen uitleg. Toch denk ik dat ik elk jaar wel weer slaag om een mooi aantal goede kwaliteit Koi aan te schaffen….De prijzen zijn erg variabel. Mooi voorbeeld zijn tosai van € 80,- (15cm van SFF) tot een tosai van € 695,- (18cm Marudoh). Daar tussen zit natuurlijk ook nog wat. Bij nisai variëren de prijzen van € 225,- tot aan € 2500,-

IMG_6861

Engel: Ik zie bij jou een voor mij vreemd merk voer staan, waar komt dit vandaan en waar onderscheid zich dit van de andere “bekendere” merken.
René: Voor mij is mijn huismerk ‘Besuto’ begonnen uit frustratie. Frustratie die ik had nadat ik jarenlang een instapvoer verkocht aan klanten waarbij ik zag dat na een paar jaar de Koi vermagerde en waarbij ik vond dat de weerstand achteruit ging. Het voer koste niks maar was ook niks, een beetje plat gezegd. Ik wilde dat mijn klanten ook bij een basic voer gezonde vissen konden houden. Dit is me in die zin gelukt door met een iets hoger bedrag een ‘Daily Basic’ voer te laten maken welke vele malen hoger op de ladder staat dan het voer wat ik eerst verkocht. Later is daarbij de ‘Optimum Mix’ gekomen voor hogere temperaturen. Hierbij staat groei en kleur centraal waarbij door toevoegingen van bepaalde grondstoffen ervoor zorgen dat niet alleen de Koi groeit maar ook de organen en het bottengestel mee groeien. Iets snel laten groeien is niet zo moeilijk, maar om dit verantwoord te doen wel….

IMG_6853

Engel: Hoeveel verkoopbakken heb jij en hoeveel kuub zit er in elke bak?
René: 1 bak van 16m3, 1 bak van 10m3 en 2 bakken van 650 liter. Thuis nog een bak van 3m3  die als ziekenboeg fungeert of voor speciale gevallen en natuurlijk nog een privé vijver thuis van 20m3.

Engel: Hoe filter jij jouw verkoopbakken?
René: 16m3 middels zeef en bakkie shower, 10m3 via Nexus, de kleine bakken en de 3m3 bak thuis via een meerkamerfilter en mijn vijver thuis draait op een beadfilter.

Engel: Ik zie regelmatig de mooiste foto’s van jou op facebook en andere media. Ben jij een autodidact fotograaf of heb jij daar scholing in gehad?
René: Op de middelbare Tuinbouwschool moest ik een vak kiezen welke expressie heette. Hierbij kon ik kiezen uit een aantal vakken waarbij ik voor fotografie gekozen heb. Hier heb ik de basis geleerd om te fotograferen. Dit was nog wel in het analoge tijdperk. Het fotograferen van Koi heb ik grotendeels geleerd van wijlen Andrew McGill. Terwijl zijn vrouw Kate jureerde op Koishows, trok ik met hem op om het fotograferen van Koi te leren. Hem ben ik eeuwig dankbaar voor de kennis die hij me heeft nagelaten.

IMG_6872

Engel: Ik loop vandaag ook mee met jou om het Koi fotograferen beter onder de knie te krijgen. Heb jij nog tips en trucs voor de net als ik, beginnende fotograaf.
René: Ja….een heleboel haha. Hier heb ik een workshop over geschreven. De belangrijkste tip is eigenlijk “geduld” zonder dit zal je nooit een Koi knap op de foto krijgen.

Engel: Waarom ben jij een Koibedrijf begonnen, hobby, liefde voor de Koi en proberen dit bij een ander over te brengen of was geld de motivatie?
René: Ik denk dat elke handelaar uit liefde voor de Koi begonnen is. Er zijn mijn inziens snellere manieren om geld te verdienen. Als Koihandelaar moet je eerst zoveel kennis tot je nemen om ook wat te kunnen zeggen, te kunnen doen of te kunnen handelen met Koi. Er kan veel mis gaan, risico’s zijn groot. Buiten het handelen geef ik voor diverse verenigingen workshops over de fotografie, maar ook over andere aspecten van Koi. Ook bij veel Koishows ben ik betrokken bij de benching van Koi. Ze hebben al eens tegen me gezegd….’Je bent Koi…je zingt Koi…je ademt Koi’…

IMG_6873

Engel: Zoals te doen gebruikelijk is mijn laatste vraag altijd; wat ben ik vergeten te vragen.
René: Tja iets vergeten?…een mensenleven is te kort om over Koi te praten en te leren, dus voor mijn gevoel kunnen we nog wel even doorgaan. Rest mij in ieder geval om je te bedanken voor je komst…Als ik mezelf vergelijk met jou als persoon en ook jullie ook als KoiQuestion, kan en durf ik te zeggen dat onze neuzen dezelfde kant op staan als het gaat om commercie en kennisdeling. Alles draait om kennisdeling en het in stand houden van onze mooie hobby. Rijk in geld zal ik er in ieder geval niet van worden. De kennis, ervaringen en vriendschappen die ik op doe, ja die zijn onbetaalbaar!

DSC_6957

Na dit compliment waar ik mij als KoiQuestion teamlid alleen maar bij aan kan sluiten, wordt het tijd om te vertrekken, en de rust van het Millingse weer achter mij te laten. Vier uren waren omgevlogen, ik had eigenlijk niet in de gaten dat ik zo lang bij René was.

René zeer, maar dan ook zeer bedankt voor de fotografie les, ik heb er van genoten.

 

Comments are closed.