Vanochtend stond het zuiden van Japan letterlijk te trillen op diens grondvesten. Om 21:26 uur (plaatselijke tijd) werd een aardbeving van 6.2 op de schaal van Richter gemeten en vooral gevoeld. Inmiddels zijn er in Ueki in Kumamoto ook 9 nabevingen geregistreerd die op hun beurt ook niet mals zijn. De minst heftige had een kracht van 4.5.

Het water klotste heen en weer

Paul Ashton, werkzaam bij Koi Bito en woonachtig in het zuiden van Japan, doch buiten de beving-zone, heeft inmiddels contact gehad met enkele kwekers in Japan. Zo meldt Ueno dat het water in zijn vijvers behoorlijk heen een weer klotste, maar er zijn (nog) geen scheuren in de vijvers waargenomen.

Wegen zijn ontzet, tenminste 20 gebouwen en huizen zijn ingestort

De aardbeving, die zich voordeed op 10 km diepte, scoort een 7 op de Japanse schaal voor aardbevingen, de meest heftige categorie en is daarmee de meest zware in Kumamoto sinds 2011. Wegen zijn ontzet, tenminste 20 gebouwen en huizen zijn ingestort, ruim 1800 mensen hebben hun huis verlaten in Mashiki en rond 200 mensen zijn reeds behandeld in een ziekenhuis. Er zijn noodcentra ingericht en plaatselijke overheden proberen de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen.

IMG_1746

Joachim Luisman, eigenaar van Koicenter Tiel, heeft inmiddels vernomen van de kwekers Ueno en Ogata, dat zij het goedmaken en ongedeerd zijn. Hironobu Kosaki, en plaatselijke politie agent, verklaarde dat de beving zo gewelddadig was dat het onmogelijk was om stil te blijven staan.

Omdat het alles zich afspeelt in de nachtelijke uren is het lastig de situatie in te schatten en de vereiste hulp te bieden. Brandweermannen doen wat ze kunnen om mensen te bevrijden uit benarde situaties. Er is geen tsunami alarm afgegeven.

We hopen dat de schade en letsel relatief beperkt zal blijven voor het zuiden van Japan en wensen hen sterkte.

Bron:
http://earthquaketrack.com/p/japan/

http://www.firefighternation.com

http://www.japantimes.co.jp/news/

 

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.