In de aanloop naar het nieuwe showseizoen toe, hebben Tiebo en ik afgesproken om samen met het bestuur van Koiclub Nederland eens om tafel te gaan zitten, om zo de plannen voor de aankomende Koishow te bespreken. We hebben echt flink wat in petto, maar ik loop weer op de zaken vooruit.

Hij is gewoon nooit vergeten waar hij vandaan komt

Allereerst was het aan Tiebo de primeur om mijn nieuwe stulpje te bekijken. Beladen met een bak bier, een pakje kapotjes en het belangrijkste ingrediënt voor mijn geheime taartrecept, kwam hij mijn buurt binnenrijden. Na een bak koffie en de weigering van een koolhydraat rijk abrikozen cakeje (ik had er dan dus twee ;), werd het tijd om de auto aan te slingeren op weg naar de vergadertafel. We spraken af bij Richard Riesewijk. Richard is bij velen al jaren bekend als Koidealer onder de naam RR-Koi. We ontmoeten hier de tenoren van Koi Club Nederland Patrick en Wouter en waar we eerst van de Koi genieten in de bakken bij Richard, moeten we al snel toegeven aan de koude en een lonkende taart zodat we onder diens genot samen eens kunnen bekijken welke muziek we kunnen maken samen.

Foto's RR-KoiFoto's RR-Koi

Foto's RR-KoiRR-Koi is een bedrijf dat vanuit huis met de verkoop van een aantal Koi aan lokale hobbyisten was uitgegroeid naar een behoorlijk Koidealerschap bij tuincentrum Kuipers inmiddels vele jaren geleden. Na de grote Koihype begin 2000 werd het zo langzamerhand wat minder in Koiland. Menig dealer sneuvelde, maar er kwamen ook een boel kleine aan-huis dealers bij. Zoals de economie dynamisch is, zo ook de Koimarkt. Dit houdt in dat je als ondernemer soms moeilijke keuzes moet maken om bestaansrecht te behouden. Deze keuzes bestaan uit onder andere uit inspringen op de economische dynamiek. Iets wat Richard veelvuldig heeft gedaan over de jaren van zijn bedrijfsvoering, doch ook altijd met de gedachte; “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”.  Vanuit het tuincentrum heeft hij enkele jaren geleden zijn bedrijf verplaatst naar de Lutte en momenteel heeft hij zijn zaak aan huis in Oldenzaal. Terug bij af zou je denken, maar niets is minder waar. Met een schat aan ervaringen rijker en een mooie klantenkring gaat Richard mee met de markt. Hij is gewoon nooit vergeten waar hij vandaan komt en zo blijft hij ook de hobbyist voor wie vandaag het eerste uur slaat op dezelfde waarde schatten. Het is een mooie ruime locatie met achterop nog weiland waar hij kan uitbreiden wanneer het zover komt. Hij heeft dan ook nooit gekke dingen hoeven doen om zijn onderneming verder te laten ontwikkelen. “Ik houd het gewoon letterlijk en figuurlijk dicht bij mezelf en dat waarderen mijn klanten”, aldus Richard.

Zijn nederigheid richting moraal is bijna Japans

 

Trommelfilter RR-Koi

Inmiddels draait er een trommelfilter op de showvijver van RR-Koi

Aan tafel met ook zijn lieve vrouw Petra die al minstens zolang als de hobby aan hem kleeft is blijven plakken, vertelt hij van hoe het allemaal begon; Een verhaal dat gaat over mensen en hoe dankbaar hij is voor zij die hem op zijn pad zijn gekomen. Een verhaal over zijn eerste vissen en hoe deze bij een man met een enkele tand werden betrachtte; Mylo geheten. Over 15 jaren geleden via Van de Put en Sonhoven en over een eerste reis naar Japan met destijds Nihongoi Selective en hoe hij uiteindelijk uitkwam bij Ryuki Narita, inmiddels de meeste beroemde dealer in Japan en in de wereld. Al zolang ik Richard ken verkrijgt hij zijn Koi via Narita. Via een andere dealer kwam hij jaren geleden met Ryuki in aanraking en met de gedachte om voortaan direct zaken te doen besloot Richard  de sprong te wagen, met een mooi partnerschap tot gevolg. Het erf opgekomen loop je meteen om een enorme ronde vijver. Hier wordt voor het komend seizoen nog een trommelfilter op aangesloten; iets waar de dealer erg naar uitkijkt. Hij verontschuldigd zich voor de kale uitstraling, het is dan ook nog gewoon winter; “Maar als dit straks allemaal groen en in bloei staat en het water mooi helder en, wacht ik heb nog wel wat foto’s en ik stuur je wel een video”, en zo zie je dat nuchter geen slecht excuus is voor onverschilligheid; de passie zit er echt wel in gebakken;

Richard was vanaf het begin af aan betrokken bij de Euregio Koishow, maar heeft dit in het kader van belangenverstrengeling laten vallen. Aangezien hij ook deelnemer is. Ik kon merken dat hem dit zeer deed, maar het geeft maar weer eens aan hoe kritisch buitenstaanders staan tegenover de input van dealers om een show vanuit de beginfase van de grond te krijgen. Des te nobeler dat hij de onafhankelijke uitstraling boven zijn eigen ego stelde en dat is een van de kenmerken die Richard streelt. Zijn nederigheid richting moraal is bijna Japans. Hoe dan ook, we kunnen het allemaal wel over eens zijn dat alle betrokkenen over de jaren echt wat moois hebben neergezet en dat men daar echt trots op mag zijn. Richard zal ook zeker aanwezig zijn op de komende editie volgende maand al.

Ginrin Hariwake RR-Koi

Ginrin Hariwake

Foto's RR-KoiTiebo wist tijdens zijn ‘sales pitch’ alle nuchtere Tukkers aan tafel enthousiast te krijgen over zijn visie over de samenwerking tussen Koiquestion en Koiclub Nederland. Ik genoot ondertussen van de koffie en het stukje taart, maar vind het altijd mooi om te zien hoe gepassioneerd Tiebo dingen kan brengen en ik kijk dan ook graag toe hoe de rest op zijn verhaal reageert. Ik ben wat dat betreft een stuk rustiger, maar dat wil niet zeggen minder enthousiast over wat komen gaat. Richard heeft een mooie kleine winkel, waar men toch alles vind dat zij nodig hebben, een mooi terras biedt ruimte voor een heerlijk kop koffie en een goed gesprek. RR-Koi is zeker de moeite om eens aan te doen wanneer je in de buurt op zoek naar Koi bent of een goed verhaal over waar de hobby echt om draait. Volgende week participeert een Koi van RR-Koi in de zogeheten Junior Koi Show in Japan; en dat is zeker een bijzondere;

Veel succes op de Junior Koi Show Richard en om terug te komen op die besproken ideeën; deze zullen we in de komende weken aan je onthullen op KoiQuestion

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

Comments are closed.