Facebook Twitter Instagram
    KoiQuestion
    Facebook Twitter Instagram
    KoiQuestion
    Home»Kunst & Cultuur»Bonsai»Het vormen van Bonsai
    Bonsai

    Het vormen van Bonsai

    Bonsai-Ka EricBy Bonsai-Ka Eric6 april 2016Geen reacties5 Mins Read
    Dit artikel is deel 8 van 14 in de serie Bonsai

    Het vormen van Bonsai, dat doe je onder andere door de boom te “bedraden”. Daarna buig je de tak of stam in door jou gewenste positie. Maar dat kan toch iedereen? Effe een draadje om de tak, buigen ff wachteee….! (een jaartje of zo) en klaar!

    Mmmmm …..nee niet echt!

    Bedrade_Kastanje

    Bedraden is niet bedacht om “effe” de tak in een “boggie’ te buigen, nee, wij bedraden om de boom vorm te geven, zodat hij later kracht zal uit te laten stralen en om hem ouder en geleefder te maken. Kortom, om de boom de ideale vorm te geven.

    (Soms vinden mensen dit “zielig” voor de boom, en vergelijken dit abusievelijk met het inbinden van de voeten van Chineze rijke dames, dit werd vroeger als status symbool in China gezien, de z.g. “Lotusvoetjes” ze konden er bijna niet meer op lopen)

    Lotusvoetjes

    Maar het uitgangspunt is eigenlijk “Wat is Bonsai”,  is het alleen maar een boom in een pot?
    Nee, Bonsai heeft (bijna) niets met kopiëren uit de natuur te maken.
    “Bonsai is een kleine oude door de mens gevormde boom die een eenheid vormt met de pot waarin hij staat”. Enerzijds moet hij niet de indruk wekken dat hij door de mensenhand is gemaakt. Anderzijds moet hij een kunstzinnige vorm hebben.
    Om dat te bereiken, is het bedraden van een boom vaak noodzakelijk om hem vorm te kunnen geven.

    De basis:
    Door het bepalen van de voorkant van de boom, en de beweging van de boom te zoeken gaan we van start. Heb je die voorkant en beweging in de boom gevonden, dan zoek je, en bepaal je, wat de karakter-tak zal worden. Dit wordt ook wel de gezichtsbepalende tak genoemd!
    Ook de tegenwicht-tak de voor- en de -achtertak die voor de diepte moeten zorgen moeten worden gevonden, waarna de top moet worden bepaald.

     

    Dat vormen van die takken is mogelijk door het bedraden van deze takken

    Verder kunnen we nog voor een paar aanvullende takken kiezen om het ontwerp te vervolmaken. Nu het ontwerp bekent geworden is, rest het vormen van de takken en indien mogelijk het vormen van de stam. Dat vormen van die takken is mogelijk door het bedraden van deze takken.

    Draad:
    Het draad zorgt, behalve voor het op zijn plaats houden van de tak, dat de tak ook niet zo snel breekt als je hem buigt, de druk wordt meer over de tak verdeeld door deze bedrading. Je kunt koperdraad of aluminium draad gebruiken, koperdraad is wat stugger en moeilijker in het gebruik.

    Bedrading_1

    Echter bij gebruik van koperdraad kan er dunner draad gebruikt worden. Maar aluminium draad kan worden hergebruikt (vaak niet verstandig, omdat bij het ontdraden de nieuwe knoppen kunnen worden beschadigd, beter is het om het dan weg te knippen) en bij koper draad ligt dat veel moeilijker.

    Bonsai_alu_draad_1

    Aluminium draad is verkrijgbaar van 1 tot 6mm.

    Bonsai_alu_draad_2
    Je kunt de maatgeving lezen op het etiket

    De keuze van de dikte van het draad, doe je door de te buigen tak te testen op buigzaamheid, n.a.v. de weerstand die je ondervindt, kies je de dikte van het draad. Bedraad (in geval van twijfel, over de dikte van de draad), met een dikkere draad. Soms is een enkele bedrading niet voldoende er moet dan een dubbele bedrading worden aangelegd. De lengte van de draad moet langer zijn dan de tak zelf, bijv. bij een tak van 20 cm gebruik je een lengte van 30 cm draad.

    Bedraden:
    Draad in een Bonsai is niet mooi, maar helaas een noodzakelijk kwaad. Daarom is het verstandig om zo netjes mogelijk te bedraden, je kijkt er tenslotte een hele tijd tegen aan!
    Er is een grens aan de buigzaamheid van de takken, het buigen moet dan ook voorzichtig gebeuren, zodat de takken niet breken, daarbij is er een groot verschil in buigzaamheid van div. soorten. Azalea is bijvoorbeeld erg broos.

     

    Indien je een tak extreem wil buigen, omwikkel deze tak dan eerst met nat raffia

    Indien je een (dikke) tak extreem wil buigen, omwikkel deze tak dan eerst (strak) met nat raffia, hierdoor zal de tak minder snel scheuren en/of breken, ook het cambium, bast en schors blijven hierdoor meer in takt.

    Bedrading_2

    Bij het bedraden goed berekenen welke takken je met elkaar kunt verbinden, het is veel beter twee takken met één draad te bedraden dan dezelfde twee takken met elk een afzonderlijke draad.
    Probeer twee takken (schuin) tegen over elkaar te bedraden, echter er moet dan wel voldoende ruimte op de stam zijn voor minimaal twee wikkelingen.
    Bedraad nooit twee recht tegenover liggende takken met één draad, anders wordt het een soort “wip”, de takken kunnen geen steun vinden.

    Altijd in een hoek van 45 graden bedraden, om voldoende steun te geven, bedraad niet te ver uit elkaar, niet te dicht op elkaar.

    In mijn tweede deel van bedraden meer over dit onderwerp.

    Series NavigatieBedraden doe je goed of niet! >>
    • Over de auteur

    Over Bonsai-Ka Eric

    Eric is al 20 jaar Bonsai-ka. Hij is voormalig voorzitter van Bonsai vereniging Koya, is aspirant keurmeester, en heeft in 2015 weer plaatsgenomen in de schoolbanken, om in vier jaar tijd zich nog verder te ontwikkelen op dit gebied.

    bonsai

    Related Posts

    Laat dag 2 in Oldenzaal maar beginnen

    26 mei 2019

    De Karaktertak van een bonsai

    10 juli 2017

    Bonsai in de winter?

    17 februari 2017

    Comments are closed.

    Over KoiQuestion

    KoiQuestion is de nummer #1 nieuwssite, kennisportaal en inspiratiebron over het houden van Koi en alle facetten die bij deze hobby horen.

    Vanuit leergier en compassie fungeert KoiQuestion als het kloppend hart van de Nishikigoi gemeenschap met als doel het wereldwijd promoten, verbeteren en verbinden van mens en hobby.



    Koiquestion

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2021 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.