Dit artikel is deel 10 van 10 in de serie Op de koffie

Vorige week kwam ik er achter dat de winnaar van Koi-Idol vlak bij mij woont, namelijk in Beverwijk. Beverwijk gescheiden door het Noordzeekanaal van IJmuiden, is dus niet alleen maar bekend van “de Zwarte Markt” en het Brandwondencentrum het “Rode Kruis Ziekenhuis”.
Nee sinds twee weken ook door Martin van der Stel de tweevoudig winnaar van Koi-Idol! Dus ik naar Beverwijk getogen om Martin van der Stel te interviewen, want wat doet hij er aan om twee keer kampioen te worden.
IMG_6813

Engel: Martin alsnog gefeliciteerd met het behalen van twee keer de Koi-Idol prijs. Ik noem het een grote prestatie.
Martin: Dankjewel Engel het is zeker een verrassing te noemen, ook ik was verbaasd en vereerd, en ook blij natuurlijk want dit komt niet zo vaak voor.

IMG_6802

Engel: De eerste keer dat jij deze prijs won, gaf je de prijs weg aan Sergio Verheij, een mooi en nobel gebaar naar hem zo vind ik. Ga jij nu wel naar Japan, of geef je de prijs weer weg??
Martin: De bedoeling is zeker dat ik naar Japan ga, dit zal in het najaar zijn, ik zou dan graag met Sergio willen want inmiddels ben ik ook een paar keer bij hem en hij bij mij thuis geweest en dat schept een band, alleen wij hebben niet dezelfde liefde voor onze voetbalclub, wat dat betreft moet hij nog wat leren. of het lukt om tegelijk naar Japan te gaan weet ik nog niet, maar ik ga zeker naar Japan!

Engel:  Ik zie een mooie natuurvorm vijver, hoeveel kuub heeft jouw bak.
Martin: Dank je voor het compliment, ja ik ben zelf ook blij met de vijver, mijn lieve vrouw laat mij ook compleet gaan voor wat betreft de vijver. Hij is 40 m³ en dat vind ik dan weer mooi ook, dit is goed te managen niet te groot en niet te klein.

ik ben van mening dat het water niet zo snel door je filter hoeft te gaan

Engel: Hoe filter je en waarom op jouw manier.
Martin: Ik heb een Vortex van 1 m³ gevolgd door een mattenkamer van 3 X 1 meter gevuld met beluchte Japanse matten. Daarna een retour van dezelfde afmetingen welke niet gevuld is. Gevoed met een pomp van Oase 20 m³ , ik besef dat dit geen groot debiet is, ik ben van mening dat het water niet zo snel door je filter hoeft te gaan. Hierdoor krijgen de bacteriën beter de tijd om zijn werk te doen. Zondags is echt mijn vijverdag want dan moet er gespoeld worden en gaat er minimaal 5 m³ water het riool in!

IMG_6808

Engel:  Ik zie dat je ook maar net klaar bent met je schuur te bouwen, was dat niet lastig om op jouw filter een schuur te bouwen.
Martin:  Hahaha, nee integendeel, het is zo dat ik eerst een beadfilter had maar bij de geringste hoeveelheid extra voer liepen mijn waterwaardes uiteen, hoge NH4 Nitriet verhoging schommelende Ph, ik werd er helemaal gek van. Op aanraden van Floor (Floor’s Koishop) ben ik teruggegaan naar de ouderwetse mattenkamer. Dit draait nu net een half jaartje en tot op heden ben ik tevreden. Dus mijn mattenkamer is in het geheel afgestemd om samen met de schuur/veranda één geheel te vormen!

IMG_6810

Een gedeelte van de 3 meter lange mattenkamer

Engel: Welk merk voer geef jij jouw kampioenen.
Martin: Sakari Hikari, dit geef ik al jaren, en met goed resultaat. Wanneer je Koi koopt die toch niet voor een tientje per stuk in jouw bak zwemmen, dan koop je geen voer van een tientje de zak van tien kilo. Wij zeggen toch ook; je bent wat je eet….
IMG_6807

Engel: Hoe oud is jouw Kampioen.
Martin:  Zij is nu yonsai , en zij komt bij Floor vandaan de kweker is Ogata. Ik heb haar zelf in Japan gekocht samen met Floor en Dirk.

Engel: Ga jij nog verder nog koi inzetten op Koishows of blijft het bij de foto van Koi-Idol.
Martin: Jazeker, in Oldenzaal op de EuregioShow, daar gaan Pearl en The One mee, dus de Ginrin Kohaku en de Sanke van Kataoka. En deze laatste is 5 jaar jong.
IMG_6803

Engel: Wat ben ik jou vergeten te vragen of wat wil jij zelf nog even kwijt.
Martin: Ik hoop ooit nog eens een Grand Champion te hebben, dit is toch wel mijn droom. Het zou voor mij de hoogste eer zijn. Want je moet dan wel de dealers aan kwaliteit voorbij. En dat blijft voor een particulier ontzettend moeilijk. Daarom streef ik steeds meer naar kwaliteit bij de inkoop en hoop ik dat mijn nieuwe filter brengt waar ik op hoop.
IMG_6804

Na deze positieve woorden vertrek ik weer richting IJmuiden, een positieve indruk opgedaan in Beverwijk bij een sympathieke , en mooie blote Koi gezien. Met daarnaast een zeer gepassioneerde Koihobyist die zijn Koi zeer serieus neemt.
Martin succes op de Koishows en bedankt dat ik bij jou een kijkje in de Koikeuken mocht nemen!
IMG_6806

Series Navigatie<< Christiaan Eilander, een idealist of een realist?

Comments are closed.