Een interview met nieuw gekozen bestuurslid Rene Sakko

Zondag 20 maart, tijdens de algemene ledenvergadering, werden er een aantal nieuwe bestuursleden gekozen door de leden. René Sakko is daar één van. Hij deed reeds op diverse shows dienst als vrijwilliger, doch vervulde niet eerder een functionaris voor een Koi vereniging; tijd voor een interview dus.

René Sakko

Marco: Vertel iets over jezelf, René.
René: Ik ben René, 54 jaar. Ik woon al 46 jaar in Etten-Leur, waarvan 26 jaar in dit huis. Ik ben getrouwd en we hebben twee zoons die allebei nog thuis wonen.

Marco: Sinds wanneer heb je een vijver?
René: Zo’n 26 jaar geleden, na het verhuizen, bouwde ik mijn eerste vijver. Een vijver met wat goudvissen, windes en enkele sierkarpers. Ongeveer 15 jaar geleden bouwde ik mijn eerste echte Koivijver. De grootte was 10 kuub, vortex, meerkamerfilter enzovoorts.

Vijver René Sakko

Marco: Wat voor vijver heb je nu?
René: De huidige vijver bouwde ik 4 jaar geleden. De gepolyesterde vijver heeft een grootte van 40 kuub. Via drie bodemdrains stroomt het water naar de filter. De filter bestaat uit een trommel met daarna een bewegend bed. De vijver wordt verwarmd door een CV-ketel indien nodig. Als het mooier weer wordt staat er een zelfgemaakte tricklefilter klaar om bijgeplaatst te worden. De vijver wordt bewoond door 23 Koi, die tussen de 40 en 70 cm zijn.

Hoewel, een mooie bekko zou ook zomaar kunnen

Als we bij de vijver gaan kijken zie ik meteen een aantal mooie Koi zwemmen: Kohaku, Kujaku, Shiro, Sanke en een schitterende ginrin Asagi. Ook de standaard onderzeeboten, 2 grote Chagoi en 2 grote Karashigoi vallen direct op. Ik bekijk ze één voor één. Vervolgens lopen we naar een bijgebouw. Daarin staat een grote bak.
René vertelt:
Sinds vorig jaar heb ik een quarantaine bak van 5,5 kuub. Deze wordt gefilterd door een airsieve (zeef + bewegend bed). Deze bak wordt elektrisch verwarmd. De bezetting is nu 6 Koi. De bak wordt meer gebruikt als opgroeibak in plaats van quarantaine bak. Iets wat veel hobbyisten niet kunnen laten als ze een mooie quarantaine faciliteit hebben. In geval van nood is er nog wel een opvangvat van 120 cm doorsnee.

Marco: Welke variëteit zou je nog willen toevoegen aan je visbestand?
René: Er moet nog een mooie Sanke bijkomen. Hoewel, een mooie Bekko zou ook zomaar kunnen.

Marco: Hoe lang ben je actief als vrijwilliger voor de NVN?
René: Al drie jaar help ik mee op de HKS. Voor allerlei klusjes wordt er bij mij aangeklopt. Maar vooral de heftruck rijden vind ik leuk.

René verzopen op de HKS

Marco: Sinds 21 maart ben je gekozen functionaris voor de NVN. Wat wil je allemaal doen als bestuurslid?
René: Eind november werd ik gepolst voor een bestuursfunctie, omdat Piet Vaessen aftredend was en ik goed contact heb met verschillende Koihandelaren. Het stuk wat Piet deed, Sales, is iets wat mij leuk lijkt. De rolverdeling binnen het bestuur moet echter nog vastgelegd worden. Woensdag 30 maart weet ik daar pas meer over want dan begint het echt. De eerste bestuursvergadering na de ALV.

René Sakko op de HKS

Marco: Wat doe je nog meer verwant aan de hobby, behalve je eigen vijver en bestuurslid?
René: Ik ben bezig met de cursus ZNA-judge-opleiding. Ik ben nu trainee. De opleiding duurt vier jaar en ik ben in januari 2016 gestart. Daarnaast zit ik nog in een clubje Koihobbyisten, die de bijnaam Koiknaapjes hebben. Vooral via Whatsapp met sporadisch een leuke activiteit om over Koi (en meer) te keuvelen.
Voor de rest ben ik bij verschillende shows per jaar aanwezig. Zo ga ik al vier jaar naar de South East Show in Engeland.
Ook het karpervissen is een hobby die ik uitoefen. Hier heb ik de laatste jaren wel wat minder tijd voor gekregen of tijd voor vrij kunnen maken.
En met die laatste delen René en ik nog een hobby. We kletsen daarom nog even door over het vangen van zoetwaterbiggen in het wild.

Wij van KoiQuestion wensen René veel succes als bestuurder van de NVN!

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App