Voor de consumptie karper industrie is het welzijn van de karper van groot belang. Dat geldt natuurlijk ook voor onze Koi. Gezonde karpers zijn gelukkiger, ze hebben namelijk minder stress, en zullen daardoor ook beter groeien. Het zal niemand verbazen dat onder andere voeding, het aantal karpers per kuub water, de kwaliteit van het water en licht factoren zijn die van invloed zijn op de gezondheid van de karper. Minder bekend is dat het luisteren naar klassieke muziek mogelijk ook een positief effect heeft.

Klassieke muziek heeft mogelijk een positief effect op de gezondheid van Koi

Onderzoekers uit Griekenland vroegen zich op basis van al eerder verschenen resultaten af wat het effect was van muziek op de fysiologie van karpers (Papoutsoglou et al., Fish Physiol Biochem, 2010). Dus lieten ze een groepen jonge karpers vijf dagen in de week luisteren naar Mozarts “Romanze-Andante” uit “Ein Kleine Nacht Musik”, naar “Romanza-Jeux Interdits” van een onbekende componist of niet aan klassieke muziek (de controle groep). Vervolgens keken ze naar de groei van de karpers en naar allerlei waarden in het bloed en de hersenen.

Aan het begin van de studie wogen de jonge karpers ongeveer 50 gram. Na 64 dagen waren ze ongeveer 60 gram zwaarder. Interessant is dat op dit tijdstip de karpers die naar klassieke muziek hadden geluisterd al zwaarder waren dan de karpers die geen muziek hadden geluisterd. Dit effect op de groei was na 106 dagen nog groter geworden. De karpers die hadden geluisterd naar Mozart waren ongeveer 10% zwaarder dan de karpers die niet naar muziek hadden geluisterd. De karpers die naar het Romanza stuk hadden geluisterd waren zelfs 13% zwaarder. Ook waren de karper die naar muziek hadden geluisterd iets langer geworden. De waarden in het bloed en de hersenen waren niet veranderd door het luisteren naar klassieke muziek.

Luisteren naar klassiek muziek zorgde voor een grotere toename in lichaamsgewicht (aangepast uit Papoutsoglou et al., Fish Physiol Biochem, 2010)

Hoewel het nog niet zo goed bekend is hoe karpers de klassieke muziek ontvangen, is het wel een interessante bevinding. Ze ‘horen’ feitelijk met hun hele lichaam en dat heeft misschien een positief effect op de hersenen waardoor de muziek kan worden waargenomen als iets dat prettig of anti-stress is. Eerder is ook al aangetoond dat karpers onderscheid kunnen maken tussen blues en klassieke muziek (Chase, Animal Learning & Behavior, 2001).

Dus zijn alle omstandigheden voor je Koi goed en lijken ze helemaal gelukkig, dan kun je ze misschien nog een beetje gelukkig maken met klassieke muziek.

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App