Nu het voorjaar zich aandringt en temperaturen weer omhoog gaan, worden de Koi actiever en zullen ze zich weer aandringen voor wat korrels voer. Voor de meeste hobbyisten zal gelden dat er nog wel wat voer over is van het vorige seizoen. Maar kan dat nog worden gegeven aan de Koi, of is dat niet verstandig nadat het een tijd stil heeft gestaan ergens in de schuur of de kast.
Op elke verpakking Koi voer staat een houdbaarheidsdatum (of zou er moeten staan), zodat duidelijk is tot wanneer het voer kan worden gegeven. Zolang de verpakking gesloten blijft zal er niets aan de hand zijn en zal de houdbaarheid inderdaad tot de aangegeven datum zijn. Echter zodra de verpakking wordt geopend en het voer een lange tijd (zoals tijdens een winterperiode) niet wordt gebruikt, is het belangrijk goed naar het voer te kijken alvorens het aan de Koi te geven.

Schimmels vinden het heerlijk in een vochtige omgeving met veel voedingsstoffen

Het gevaar van open verpakking schuilt zich namelijk in schimmel. Wanneer het voer zich in een droge omgeving bevind en goed afgesloten is (zoals geldt voor een nieuwe zak of emmer voer), zal schimmel niet zo veel kans krijgen te groeien. In een vochtige omgeving kan echter ook het voer vochtig worden, als bijvoorbeeld de verpakking niet goed is afgesloten. Schimmels vinden het heerlijk in een vochtige omgeving met veel voedingsstoffen.
Schimmels produceren mycotoxines (letterlijk: vergif van schimmels), die goed bestand zijn tegen hitte en andere vormen van sterilisatie. De mycotoxines kunnen schadelijk zijn voor de Koi. Een recente wetenschappelijke studie heeft laten zien dat de mycotoxine zearalenone effect heeft op het immuunsysteem van de Koi (Pietsch et al., BioMed Research International, 2015). De onderzoekers schrijven in hun conclusie dat “vissen erg gevoelig zijn voor zearalenone in het voer en dat besmetting van vissenvoer met zearalenone mogelijk een grotere bedreiging is voor de gezondheid van vissen dat tot nog toe werd gedacht”.
Zo ziet zearalenone er uit
We hoeven ons nu niet ineens ontzettend zorgen te maken, maar houd naast de Koi ook het voer in de gaten. Is het voer verkleurd, samengeklonterd en/of ruikt het naar natte sokken die iets te lang in een sporttas hebben gezeten, dan is het wellicht beter het voer aan de prullenbak te geven.

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App