Cursus Koi variëteiten herkennen.

”Is het nu een Showa of een Sanke?”
”Is deze ingezette Koi nu ook een concurrent in mijn klasse op de show?”
”Poeh, wat is mijn Chagoi nu eigenlijk een Kawari Mujimono of een Kawari Moyomono?”
”Zit een Kinrin Kohaku nu in de zelfde variëteiten groep als de gewone Kohaku?”

Voor sommige mensen is het gesneden koek, uit eigen ervaring weet ik dat het soms moeilijker is dan dat het lijkt.. Maar is dat eigenlijk wel zo? René Geritzen is een crack in het herkennen van variëteiten, voor hem is het dan ook een koud kunstje om elke Koi tijdens de show in het juiste ‘’hokje’’ te plaatsen.

Best in variety Hikari Utsurimono @ All Japan 2011

Daarom heeft de NVN René uitgenodigd op 26 Maart bij Floor’s Koi Shop om een workshop te geven op het gebied van ‘Koi herkennen’’. Tijdens deze dag gaan we aan de slag met voorbeelden van Koi die zo duidelijk zijn dat de meeste ze wel goed zullen hebben, maar we zoeken tijdens deze dag ook de randgevallen op. Want waarom is juist deze Koi nu een Shiro en geen Bekko? Soms zit het verschil net in dat ene Sumi plekje. Ook is de mogelijkheid om een foto of een filmpje mee te nemen van je eigen koi waar je aan twijfelt over de variëteit.

Dit alles wordt uit gelegd aan de hand van de richtlijnen van de ZNA, zodat je na deze één daagse cursus je zo kunt inschrijven voor de Koi show. En niet net zoals ik de eerste keer tijdens het inschrijven op het papier moet zetten bij variëteit :

 • 1x Kohaku zonder schubben.
 • 1x Shiro
 • 1x Chagoi
 • Maar dat je dan kunt opschrijven :
 • 1x Kawari Mujimono (Chagoi)
 • 1x Utsurimono  ( Shiro Utsuri)
 • 1x Doitsu A  (Kohaku)

Hiranishi Doitsu Hi Utsuri? 45bu

Voor de mensen die nu afhaken bij deze moeilijke benamingen, geloof me, René loodst jullie er goed door heen. En aan het eind van de dag ben je een stuk wijzer geworden door alles wat je geleerd hebt! Uiteraard ben je vrij om aantekeningen te maken zodat je altijd een naslagwerk aan overhoudt. Mocht je dan in de toekomst net niet meer op die ene naam komen kun je hem altijd nog terug opzoeken.

Het dag programma ziet er als volgt uit:

   • 09:30 Inloop
   • 10:00 Voorstelronde van de deelnemers
   • 10:15 Seminar/workshop
   • 12:15 Lunch
   • 12:45 Ingebrachte koi bespreken van de deelnemers
   • 13:45 Benching Quiz
   • 14:30 Pauze
   • 14:45 Antwoorden Quiz
   • 15:15 Prijs uitreiking

Inschrijven kan nog!
Datum van deze cursusdag is: 26 maart 2016.

Aanmelden kan via : support@nvn-koi.nl, kosten voor deze dag: € 10 voor leden en € 15 voor niet NVN leden.   Adres: Floor’s Koi shop, Ritthemsestraat 9 in Souburg (Zeeland).     jp

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App