We kennen het allemaal wel, die kleine flesjes zuivel die beloven je darmflora goed te houden en bij te dragen aan je weerstand. In die flesjes zuivel zitten probiotica. Dit zijn zogenoemde goede bacteriën, meestal melkzuurbacteriën, die levend je darmen bereiken.

Melkzuurbacteriën worden ook aangeboden voor toevoeging aan onze Koi vijvers, waar het een positieve werking zou hebben op de Koi. Maar zijn probiotica wel nuttig voor onze Koi?
Een probioticum: de Bacillus subtilius
Wereldwijd worden er ontzettend veel karpers gekweekt voor consumptie en is er ook veel aandacht voor de gezondheid van deze kweekkarpers. De meest voorkomende bedreiging voor de gezondheid zijn bacteriële infecties. Deze werden vaak bestreden met medicatie, maar er bestaat een risico op resistentie van de bacteriën en problemen voor consumptie van behandelde karpers.
Er is daarom steeds meer aandacht voor probiotica als alternatief voor medicijnen (zoals antibiotica) (Wang et al., Aquaculture, 2008). Probiotica hebben laten zien een positief effect te hebben op karpers door het voorzien in stoffen die bijdragen aan de voedselvertering, aan betere waterkwaliteit, afremmen van ziekmakende bacteriën en het versterken van het immuunsysteem (Gupta et al., Indian J Fish, 2013).
Probiotica hadden een positief effect op de voedselvertering en het immuunsysteem van de karper
In de Indiase karper (Labeo rohita) is aangetoond dat het toevoegen van de bacterie Bacillus subtilis aan het voer een positief effect had op de overleving van een infectie met de schadelijke bacterie Aeromonas hydrophila (Kumar et al., J Aquac Res, 2006). Er zijn meer studies die aantonen dat het toevoegen van bacteriën van de Bacillus groep aan het water of het voer van vissen (karper, tilapia) een beschermingen is tegen ziekteverwekkers.
Ook van andere bacteriën, waaronder de Paenibacillus polymyxa, is onlangs aangetoond dat de toevoeging ervan aan voer de groei van jonge karpers verbeterde en de immuunreactie tegen een schadelijke bacterie verbeterde.
Koi met een flinke infectie die misschien wel voorkomen kon worden door probiotica
Er zijn dus wel duidelijk aanwijzingen dat probiotica wat doen met vissen in het algemeen en karpers. Of het dan beter is dit toe te voegen aan het voer of aan het water, en hoeveel dit dan moet zijn, is nog niet goed bekend. Maar het is zeker de moeite waard hier eens verder naar te kijken.

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App