Dit artikel is deel van 14 in de serie Bonsai

De aarde.

Foto_1_aarde_dumpert.nl

Wat voor aarde, grond of substraat (dat is een bodemlaag daar waar de wortels van een plant of boom in verankeren) doen we in onze Bonsai pot? En waarom?

Een goede drainage voorkomt wortelrot

Nou, dat doen we omdat we een goede drainage van de grond willen, een open zuurstofrijke structuur, en om ervoor zorgen dat de boom een stabiele basis heeft. Het alleen met draad vast zetten is niet voldoende! Een goede drainage voorkomt wortelrot, vooral bij de Pinussen, je kan immers wel water toevoegen, maar het verwijderen ervan wordt lastig! Voor tomaten of komkommers volstaat vaak steenwol, en voor de Afrikaantjes en viooltjes tuinaarde, maar voor onze kostbare boompjes gebruiken we toch maar andere materialen. Vaak in de vorm van mengsels waar er gebruik gemaakt wordt van onderstaande substraten.

Foto_2_Akadama

 Akadama, wordt veel gebruikt bij Bonsai grond, dit is een natuurlijke klei-achtige minerale korrel, die alleen in een deel van Japan te vinden is.
Het is niet een gebakken korrel, zoals in de hydrocultuur, maar gedroogd. En het valt niet als een kleiachtige substantie uit elkaar indien het nat wordt, (het verkruimeld wel gedurende enkele jaren). Akadama is vooral geschikt voor loofbomen, en om te worden gebruikt in mengsels voor andere soorten.

(kies voor de “harde” soort akadama).

Foto_3_Kiryu
 Kiryu, is een vulkanische steenkorrel (ook afkomstig uit Japan) dat uit rivierbeddingen wordt gewonnen. Het is een ideale grondsoort voor Pinussen (Dennenboom), omdat deze korrels weinig water vast houden, kortom geschikt voor een goed water doorlatend mengsel.
                                                                        Extra punt van aandacht:
Vooral de Pinus leeft in symbiose met Mycorrhiza ,(Myco = schimmel en Rhizae = wortels). De boom levert suikers aan deze schimmels, die op hun beurt voedingsstoffen en water uit de bodem halen en via de gemycorrhizeerde wortels aan de bomen leveren. Let er dus op wanneer je gaat verpotten, deze schimmel zo veel mogelijk “terug te enten” dus niet weggooien!

Foto_4_Mycorrhiza

Foto_5_Mycorrhiza
 

Kanuma, komt ook uit Japan en is lichte steen korrel, zowel in gewicht als kleur , met een lage PH waarde is daarom dus zuur en het houdt het vocht goed vast . Het nadeel is dat het verkruimelt. Wordt door de hoge zuurgraat gebruikt voor azalea’s en rododendrons.
Japanse Split, of andere kleine split, kan zorgen voor een nog luchtiger grondmengsel, en meng je daarom door je substraat.
Bims, is puimsteen, een vulkanisch gesteente (komt vaak uit Duitsland), dat gekenmerkt wordt door een grote porositeit. Houdt weinig water vast, maar dat wat het vasthoud, laat het gedoseerd weer los, nadeel is dat het wit is en daardoor niet zo mooi in een Bonsai pot. Echter ik ga het steeds meer gebruiken!

                                                                       Zeven en stapelen.

Het stof gooien we weg, omdat dit de grond verstopt.

Zeer belangrijk bij het verpotten is om voor een goede drainage te zorgen, we zeven het grondmengsel eerst, en leggen de grote stukken onder, en gaan steeds kleiner naar boven toe in de pot. Het stof gooien we weg, omdat dit de grond verstopt.Foto_6_zeef

                                                                          De mengverhoudingen.

Hier zijn de meningen over verdeeld in “Bonsai land”. In de praktijk moet je dit zelf bepalen, aan de hand van je watergift. Ben je altijd in de gelegenheid om de vochtigheid van je boom in de gaten te houden, of ben je vaak en langere tijd van huis? Staat de boom vaak in de schaduw in je tuin op het oosten of in de zon op het westen? Op een balkon ?? Etc.
                                                                         Wanneer verpotten?

We gaan verpotten “als de boom dat zelf aangeeft”. Makkelijk gezegd, maar daar wordt mee bedoeld dat als de boom zichzelf uit de pot aan het “drukken” is, hij verpot moet worden. Echter ook als hij gaat “vermatten” dus als de wortels vooral bij de azalea en rododendron een ondoordringbare “mat”  gaan vormen, zodat de wortels geen vocht en voeding kunnen opnemen, of als de substraat helemaal uit elkaar gevallen is en de grond kan verstoppen.
Het moment van verpotten bij de loofbomen is in het voorjaar als de knoppen gaan “schuiven” je ziet het moment aankomen van bladvorming. Bij de dennen bomen in het moment aangebroken als de nieuwe naalden zich gaan ontwikkelen, dus vaak later dan bij de loofbomen.

Succes bij het verpotten en keuzes van grondmaterialen!

Series NavigatieDe Kerstboombonsai >>

Over Bonsai-Ka Eric

Eric is al 20 jaar Bonsai-ka. Hij is voormalig voorzitter van Bonsai vereniging Koya, is aspirant keurmeester, en heeft in 2015 weer plaatsgenomen in de schoolbanken, om in vier jaar tijd zich nog verder te ontwikkelen op dit gebied.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App