Lobke Nijhoff scoort in landelijke Top 40 met Koi schilderij

Ambassadeurs voor de Koi zijn er in verschillende soorten en maten. De meest waardevolle echter, zijn hen die buiten het reguliere spectrum en bereik van de Koi scene opereren. Daar raak je de mensen die de Koi nog helemaal niet kenden of slechts vanuit vooroordelen omdat zij getriggerd door een commercieel exces eens ergens iets hebben gehoord. Kunst biedt dan een fenomenaal instrumentarium.

als je ze vertelt dat deze vissen ook nog echt bestaan snappen ze er nog minder van

Dit vertolkt al dan niet abstract de schoonheid en kernwaarden van de Koi zonder te oordelen. Lobke Nijhoff is zo’n ambassadrice. Zij werd namelijk 40e in de verkiezing voor schilderij van het jaar 2015. Niet zo bijzonder zou je denken, maar er waren maar liefst 1000 inzendingen en als de inzet dan ook nog een Koi is wordt het toch wel tijd voor een interview met de charmante kunstenares:

Kun je kort omschrijven wat voor wedstrijd dit is?
Lobke: Het is een landelijke verkiezing, open voor alle schilders. Dus ook voor alle stijlen en type’s schilders/schilderijen. Een breed scala aan werken dus.

Waarom heb je juist deze Asagi ingezonden?
Lobke: Omdat dit een van de kunstwerken is waar ik enorm trots op ben. En omdat dit een werk is waarmee ik me kan onderscheiden ten opzichte van de andere deelnemers. Tenslotte schildert vrijwel niemand Koi en is de Koi op hout iets dat ik zelf bedacht heb! Het wordt niet voor niets door anderen gekopieerd, dat is voor mij een teken dat ik een goed concept bedacht heb!

Asagi

Lobke feliciteert hierbij Anne Carlier met haar onlangs behaalde resultaat op de All Japan Koi Show alwaar zij met dezelfde Koi de Best in Variety wist te winnen.

Hier komt nog bij dat ik zelf natuurlijk koiliefhebster ben en dan wel in het speciaal liefhebster van Asagi! Dit schilderij is overigens een werk van de vis die kort geleden best in variety geworden is op de All Japan koishow en die momenteel in Belgische handen is.
Er waren meer dan duizend deelnemers als ik mij niet vergis, hoeveel stemmen had je nodig voor deze mooie positie?
Lobke:
In de publieksronde had ik 185 stemmen. Echter is de 40e plaats van 1006 inzendingen, een plaats die bepaald is naar aanleiding van het oordeel van de vakjury. Dit maakt het dus weer extra bijzonder aangezien de jury niet alleen naar het algemene werk kijkt, maar ook naar de beheersing van de techniek.

Ik herken mezelf in dit perfectionisme

 

Om te kijken tegen wie je het zoal opnam, kun je een afbeelding delen met ons van de winnaar of een week dat je zelf bijzonder mooi vond?
Lobke:
Rosa Boomsma – ‘Center of attention II” is winnaar geworden van deze wedstrijd. Dit is niet mijn smaak. Ik begrijp wel waarom dit werk gewonnen heeft, het is qua techniek tot in perfectie gemaakt. Ik vind het een enorme prestatie om dit werk op zo’n hoog niveau op doek te krijgen. Center of Attention IISylvie Overheul – “Appeltje Eitje” vind ik zelf erg mooi omdat deze enorm perfectionistisch en gedetailleerd is opgezet. Ik herken mezelf in dit perfectionisme. Het speelse en doordachte van de compositie maakt dat ik het werk nog veel meer kan waarderen.

Appeltje Eitje

Je hebt hiermee weer een mooie ambassadeursrol voor de Koi vervuld, waarvoor dank. Krijg je nog reacties van buitenstaanders op de Koi?
Lobke:
Ja die krijg ik zeker, mensen die niets met Koi hebben vinden het toch prachtig om deze vissen te zien, als je ze vervolgens vertelt dat deze vissen ook nog echt bestaan snappen ze er nog minder van. Zo’n kleurenpracht op een vis, dat zie je tenslotte niet dagelijks. Ook komen er diverse reacties van mensen die denken dat de vis “gewoon even op het hout” gelegd is voor de foto. Ze denken dus dat het een foto is van een levende vis op een eikenhouten plank. Als je ze vervolgens vertelt dat het geschilderd is, zijn ze nog meer onder de indruk. Ook dit is altijd een erg mooi compliment!

Erg mooi om te zien dat mijn werken in Japan ook gewaardeerd worden

 

Ik heb begrepen dat je buiten Koi, inmiddels ook prachtige andere werken maakt, wil je er eens eentje met ons delen?
Lobke:
Ik maak naast Koi ook Pop-Art schilderijen van diverse artiesten maar soms ook in opdracht. Bijgevoegd zie je een aantal Pop-Art werken die ik gemaakt heb van Charlie Chaplin, Lionel Messi en Jimmy Hendrix. Op mijn website zijn natuurlijk meer van dit soort kunstwerken te vinden. Pop-Art

Ik maak natuurlijk ook Koi in opdracht. Op de eerste foto zie je het originele plaatje van Lion Queen, op de tweede het kunstwerk en op de derde Maeda met het kunstwerk in zijn handen, en ook hij is er blij mee!

Ik maak koi in opdracht

De vorige keer dat onze koidealer Interkoi Arendonk in Japan was zag hij dat het schilderij in het kantoor op de farm hangt! Erg mooi om te zien dat mijn werken in Japan ook gewaardeerd worden:

Mochten mensen nog meer werken van mij willen zien of meer informatie willen dan kan dit altijd via mijn website www.nijhoffart.nl

Noot van de Redactie: Aanstaande zaterdag 27 februari tot en met zondag 6 maart staat Nijhoff Art met vele andere kunstenaars in het Museum de Laarman in Overijssel op de Sallandse Schilderdagen. Kom er gerust een kijkje nemen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App