Groningen getroffen door aardbeving

Het loopt tegen half twaalf in de avond als ik op mijn bovenkamer nog een e-mail beantwoord en mij af laat leiden door een bonsai in van de groepen die ik volg op Facebook. Kijkend naar mijn telefoon overkomt mij iets; het blijkt een aardbeving te zijn. Terwijl ik er nog nooit eentje bewust had gevoeld, was hier geen ontkomen aan. Het begon met wat leek op een doffe dreun. iemand op Twitter vergeleek het met een kind die uit bed viel. Mijn gedachten gingen naar de buren, maar die maken er ook geen gewoonte van om met de deuren te slaan. Voor dat alles duurde het ook te lang; wel een seconde of vier.

Het gipswerk en het beschot ‘twerkt’ in diens geraamte

Ik keek op van mijn telefoon en hoorde de bovenverdieping kraken. Het gipswerk en het beschot ‘twerkt’ in diens geraamte en ook de gele post-its aan mijn computer, waar ik mijn to do’s opschrijf, wapperen wat. Het geluid wat er bij vrij komt is van vreemde aard. Ver weg, wellicht heel diep, maar ook aanwezig en indringend. Vier seconden is dan best lang. Het geluid en de trilling komen op en je vraagt je onmiddelijk af tot hoever? Ergens in die vier seconden denk je, dit zal toch wel onmiddelijk weer stoppen?

aardbevingen

Ik was eigenlijk ook meteen geïntrigeerd door het fenomeen en ik vond mijn eigen waarnemingen belangrijker dan naar beneden te roepen dat er een aardbeving is, zij zal het immers ook zelf wel voelen. Juist vandaag hadden Remy en Janine van KoiQuestion, bij hun nieuwe huis, die echt pal in het aardbevingsgebied staat, hun binnenbak laten lassen met folie. Ik weet nog goed dat ik vroeger altijd wilde polyesteren, maar dat is per definitie geen optie meer in dit deel van Groningen zo lijkt me.Folie of rubber is elastisch namelijk.

Morgen ga ik een t-shirt halen met daarop “Survivor”.

Ik had eerder deze week nog een melding gedaan van scheuren in de muur van eerdere aardbevingen, morgenvroeg wordt het een extra rondje om het huis. Aan de zonnige kant bekeken; nu ben je wel een echte Groninger. Morgen ga ik een t-shirt halen met daarop “Survivor”.

Gelukkig kunnen we er nog om lachen, maar als deze lijn wel doorzet en er komen nog heftigere bevingen, dan blijft het natuurlijk niet bij scheuren in de muren. De vraag is of het terugdraaien van de gaskraan wel een oplossing is. Ik ben zelf wel benieuwd of er geen vervangend gas terug in de grond kan worden gebracht. Voor de mensen die ook in het getroffen gebied wonen en een vijver hebben en/of Koi houden, die moeten eigenlijk meteen even kijken of er geen schade is aangericht aan je (vijver)constructie en je filterinstallatie.

Heb jij ook een vijver in het getroffen gebied en wil je jouw ervaringen en tips wel met ons delen? Neem dan even contact met ons op, dan zorgen wij dat je stem wordt gehoord.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.