De uitslag van de KoiQuestion varieteitenquiz

Yes yes yes! We mogen iemand blij maken. Niet met een dood vogeltje, maar wel met een levende vis. Een Nisai Yamabuki Ogon van de Yoshikigoi Farm! Dat was de inzet van onze prijsvraag waarbij je tien variëteiten moest weten te benoemen. Onlangs heeft Patrick een uitgebreide blog geschreven met de juiste antwoorden en een nauwkeurige uitleg waarom het juist deze Koi betreft. Heb je die blog nog niet gezien? Doe dat dan alsnog even, want daar ligt de echte winst. Zo is iedereen een winnaar.

– Check hier de goede antwoorden –

Maar er kan er maar één, de echte winnaar zijn; een Yamabuki valt nu eenmaal niet op te splitsen met behoud van het genot van het diertje. In het nakijken van de antwoordformulieren viel me op dat het nog niet eens zo eenvoudig was als dat wij aanvankelijk bij het opstellen van de vragen hadden gedacht. De moeilijkheid zat hem er vooral in dat het geen meerkeuzevragen waren, waardoor het soms maar eentje kan zijn. Je moest echt zelf aan de bak om te achterhalen welke variëteit het betrof. Voordat we de winnaar echt bekend maken hieronder een greep uit de meest voorkomende fouten cq vergissingen die werden begaan.

variëteiten quiz KoiQuestion

  • De eerste Koi is een Hi Utsuri. Velen wezen de overkoepelende groep aan; namelijk Utsurimono. De Hi Utsuri is echter slechts onderdeel van deze groep. Daaronder vallen ook de gele en witte variant die respectievelijk Ki en Shiro Utsuri worden genoemd.
  •  Nummer twee is een Kin Showa vanwege zijn metallieke glans zoals goed op de foto waarneembaar is; toch gingen velen voor een benaming zonder die drie letters; Showa. Je hebt dan echt te maken met een andere variëteit en groepsclassificatie. Yamatonishiki werd ook genoemd. Dat is wel een metallic Koi met ook de kleuren rood-wit-zwart, doch we zouden in dat geval te maken moeten hebben met een Sanke en geen Showa.
  • De Kohaku hadden de meeste mensen goed, al was er ook iemand die er een Koehaku in ziet. Alhoewel het tot onze verbeelding sprak, rekenen we dergelijke grammaticale misstappen niet fout.
  • De Ai Goromo was een lastige. Velen kwame wel tot de Koromo klasse, maar we hebben vaak de Budo Goromo voorbij zien komen en ook de term Hi Goromo werd ingevuld. Waar laatstgenoemde niet bestaat, heeft een Budo Goromo een veel meer purperen schubbendek dat het rood grotendeels overschaduwd. de Ai Goromo is deze verschijning met een veel subtielere kleuring in de schub.
  • De Beni Kikokuryu werd veelvuldig aangehaald als Kikokuryu, dat is dezelfde variant maar dan zonder het rood (beni).
  • De Shusui en kikusui hadden verassend veel mensen goed, de Ginron Goshiki werd vaak betiteld zonder het Ginrin en we hebben vaak termen met daarin Asagi voorbij zien komen. En alhoewel het niet helemaal gek is omdat de Goshiki een product is dat voorkomt uit Asagi van origine, is het wel fout.

Deze mensen hadden goed begrepen dat meedoen belangrijker is dan winnen

Overigens waren er ook mensen die het leuk vonden om mee te doen, maar er niet helemaal uitkwamen. Toch vulden zij wel een aantal varietieten goed in, maar de overige vulden zij dan enigszins hilarisch in. Zo hebben we een haring, dolfijn, sushi en sashimi voorbij zien komen. We hebben er smakelijk om gelachen. Deze mensen hadden goed begrepen dat meedoen belangrijker is dan winnen. Fritsder Overdiek winnaar Yamabuki Nisai van de Yoshikigoi Koi farm

Degene die alle tien de variëteiten goed te benoemen wist heet Fritsder Overdiek. Hij is de gelukkige winnaar van die 50 centimeter lange, levende goudstaaf uit de stallen van Yoshikigoi. De winnaar is inmiddels geïnformeerd over zijn prijs en zal in overleg met Jos Aben zijn Koi naar hem toe zien komen. We feliciteren de winnaar en iedereen die mee heeft gedaan. We hopen dat iedereen er iets van op heeft gestoken en een stukje dichterbij het waarderen van Koi is gekomen. En wees gerust; er zal vlug een nieuwe prijsvraag volgen.

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App