Van Matsukawabake tot Showa

Het was een van mijn eerste bezoeken aan Jos Aben. Die kende het woord Yoshikigoi destijds zelf nog niet. We hebben het dan over 2008 en zoals zovelen aanschouwde ik de Koi in de kas en zaak van Jos in Grubbenvorst. Maar de olijke Limbo had ook altijd een maar wat vreemd vijvertje; zo’n smalle langwerpige vijver buiten. Als vanzelfsprekend kijk je wat er zoal rondzwemt, maar het kon me niet erg bekoren.

 Er zijn maar weinig exemplaren die de titel van dit sumi mogen dragen

Vreemd keek ik dan ook op toen Jos mij antwoord gaf op de vraag wat dat voor Koi waren, die daar zwommen. Hij stelde dat het ouderdieren waren. Hij wijst naar een Matsukawabake die zo zwart was dat je die nauwelijks ziet tegen de donkere bodem. Nieuwsgierig en leergierig als ik was vroeg ik natuurlijk met welk doel hij juist deze vissen als ouderdieren gebruikte. “De eigenschappen van het Sumi ga ik inkruizen in Sanke en Showa”, zei de kweker. Daar bleef het destijds bij…

Urushi Sumi

Toen kwam Ernst Driessen op zijn pad en ontstond Yoshikigoi. Meer informatie over Wat Yoshikigoi is, lees je in dit artikel. Hadden we tijdens ons laatste bezoek in Polen eind vorig jaar al stiekem een Showa gezien die het bloed van deze zelfde Matsukawabake met zich draagt, nu presenteert hij dan het resultaat waar hij al die jaren al aan heeft gewerkt; namelijk Urushi Sumi. Urushi Sumi is een Japanse term dat alleen het allerbeste sumi, glanzend en lakkwart, aangeeft. Er zijn maar weinig exemplaren die de titel van dit sumi mogen dragen, maar deze Yoshikigoi Showa mag dat zeker.

Showa Yoshikigoi Sansai

Sansai Yoshikigoi Showa, still not finished.

Op basis van alleen deze foto’s zou ik het niet durven stellen, daarvoor moet je dit wel in levende lijve hebben gezien. Zodra we een video tot onze beschikking krijgen zullen we deze ook met jullie delen. In dat opzicht is dit wel een groots compliment dat ik maak naar deze kweker. Helemaal omdat ik er vanaf het begin bij was om het te zien. Toen was het een idee, een droom, grootheidswaanzin voor sommigen zelfs, maar dat is inmiddels achterhaald. Zoiets te voorzien en er vervolgens jarenlang – inmiddels dus met zekerheid meer dan acht – keihard aan werken om het te verwezenlijken vergt visie, vakmanschap en vastberadenheid.

Yoshikigoi Showa Tosai 2 Nisai

Dezelfde Showa als Tosai en Nisai

Matsukawabake -> Shiro Utsuri -> Showa

Het begon dus allemaal met een Matsukawabake. Dit is een zwart-witte geschubde Koi die dicht bij de originele Magoi, of oerkarper ligt. Deze Koi heeft een pigmentafwijking waarbij de activiteit van de pigmentcellen van de Koi gevoelig zijn geworden voor omgevingsfactoren. Afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur, hardheid en/of pH van het water kan de Koi meer of juist minder zwart pigment ontwikkelen. Het zwart staat bij deze vissen al bekend als van zeer hoge kwaliteit. De doitsu variant noemen we Kumonryu.

Op één paard wedden is kwekers-zelfmoord

Terug naar de bloed- of kwekerslijn van Yoshikigoi Showa. Aan de ene kant heeft hij dus Matsukawabake bloed gebruikt, dit werd ingebracht in een Shiro Utsuri bloedlijn met als doel spierwitte Shiro met lakzwart sumi te kunnen produceren. Tijdens ons vorige bezoek aan de farm hebben we reeds het resultaat gezien hiervan toen Peter Waddington een vergelijk maakte met de Japanse topkweker Omosako.

Shiro Utsuri Yoshikigoi

Yoshikigoi Shiro Utsuri

Showa –> Showa –> Showa–>

Maar voor Yoshikigoi Showa is wel meer nodig dan een goede zwart-witte. Daarom begon Jos al jaren terug met het kruizen van een Dainichi Showa met een Sekiguchi Showa. Met een juiste vererving zou hem dit de gewenste combinatie van bodytype en huidkwaliteit moeten brengen. Een nakomeling van deze combinatie is het moederdier voor de bedoelde Showa in dit artikel. De vader komt dus uit de Matsukawabake-Shiro-Utsuri lijn. De dominantie van het sumi prolongeert nog steeds, maar de kweker zelf vind het shiroji nog wel het meest indrukwekkendste.

Ook is hij bijzonder trots op de stabiliteit van de patronen hetgeen volgens hem komt door te kweken in Europa waar de waarden van het water dichter bij de eindgebruiker liggen dan Azie. De oudste Yoshikigoi Showa uit die bloedlijn is nu dus Sansai. In totaal zijn er zo’n 75 tot 100 Sansai Showa op de Yoshikigoi farm. Deze komen niet allemaal uit deze lijn. Op één paard (set ouderdieren) wedden is kwekers-zelfmoord en in 2014 heeft hij nog een andere lijn ingezet met hetzelfde resultaat, doch hier met gebruikmaking van Kinrin Showa.

What’s next?

Hi Showa Yoshikigoi

Yoshikigoi Hi Showa

Er huizen dus momenteel toffe Yoshikigoi Showa op de farm in Polen. Enkele van hen zijn ook Hi Showa van indrukwekkende kwaliteit. Deze lijn zal in de toekomst worden gebruikt om ook een Hi Utsumi lijn te creëren met dezelfde sumi eigenschappen. Ook spreekt de Limburger van een voortzetting van zijn Ginrin Showa lijn. Maar vooral het produceren van hogere aantallen van het kaliber Showa als in dit artikel zal de prioriteit hebben van de Yoshiki Koi Farm.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.