Ken jij alle Koi variëteiten?

Hier zijn ze dan; de antwoorden van de Koi variëteiten quiz. In grote getallen deden jullie mee. Logisch, want de inzet was een nisai Yamabuki Ogon van de Yoshiki Koi Farm. Natuurlijk willen we nu ook zo snel mogelijk bekend maken wie er met de hoofdprijs vandoor zal gaan, maar niet voordat we je de juiste antwoorden hebben gepresenteerd. Had jij ze allemaal goed en welke vond je het moeilijkst?

Koi nr 1. Hi Utsuri

_Botan_70_Bu

De eerste is redelijk makkelijk, een volledig geschubte vis, oftewel wagoi. De vis is niet metallic en heeft twee kleuren, namelijk rood op een zwarte ondergrond. Het sumi heeft de stijl van een showa, namelijk in banen en niet zo compact en glossy als dat van een sanke. We zien geen witte elementen in de Koi, waardoor de keuze tussen een hi showa en een hi utsuri duidelijk wijst naar de laatste. Hi Utsumi is dan ook het goede antwoord.

Koi nr 2.  Kin Showa

Best_in_Variety_Hikari_Utsuri_-_bred_by_Sakai_Fish_Farm__owned_by_Wira_M_Widjaja_ Weer een wagoi, maar deze is metallic en meerkleurig. Let maar eens goed op het hoofd en de borstvinnen. Dit zijn de beste plekken om metallic Koi van niet metallic Koi te onderscheiden. De vis is dus metallic oftewel Hikari en deze is meerkleurig. Dus niet mono ( een enkele kleur), maar moyo (meerdere kleuren). De vis is eigenlijk een metallic showa. Metallic showa en utsuri vallen net buiten de hikari moyo categorie, aangezien ze een eigen exclusieve categorie hebben, namelijk de hikari utsurimono. Hieronder vallen de metallic utsuri: kin ki utsuri en kin hi utsuri of de gin shiro utsturi. Vroeger maakte men onderscheid tussen kin showa en gin showa. De kin showa heeft over het algemeen een goudkleurig overkomen en de gin showa een zilverkleurig overkomen. Voor het gemak houdt het showwereldje altijd gewoon kin showa aan.

Koi nr 3. Kohaku

GC_Nogami_82cm

Een niet metallic wagoi met een witte ondergrond en rode patronen. Het behoeft geen uitleg dat dit een kohaku is, deze is wel heel meesterlijk met de echte Nogami signatuur qua bouw.

Koi nr 4. Kujaku

Best_in_Variety_Kujaku Jawel, metallic en meerkleurig, dus hikari moyo. De grijswitte ondergrond met de rode patronen en het matsuba patroon wijzen op twee varieteiten, namelijk de matsuba hariwake en de kujaku. Het is echter een kujaku, aangezien het patroon op een matsuba hariwake lichter is en het matsuba patroon door de regel minder prominent aanwezig is bij matsuba hariwake. Ik heb in mijn leven slechts eenmaal een matsuba hariwake mogen aanschouwen en dat was op de Euregio Koishow in 2012. Hier betreft in dit gevalmet zekerheid een kujaku, oftewel pauwvis.

Koi nr 5. Ai Goromo

Best_in_Variety_Goromo___Sakura_85Bu

Een wagoi kohaku met een blauw netpatroon. Een product tussen de kruising van een kohaku met een narumi asagi De vis laat bovendien een blauw begin zien van ieder patroon, dit wordt met een mooie term mae zashi genoemd. Volgens puristen behoort een ‘echte ai goromo’ mea zashi te hebben.

Koi nr 6. Beni Kikokuryu

Sakura_55_Bu He, geen wagoi, maar doitsu en metallic. Je denkt dan hikari moyo, omdat de vis meerkleurig is en metallic, maar omdat deze doitsu is, wordt deze op de grote berg gegooid van de doitsu B, zeg maar de niet Go-sanke koi in de doitsu schubbenvariant. Daar de ondergrond echt grijzig is en het hoofd geen showa karakteristieken laat zien, verraadt al grotendeels dat het hier geen doitsu kin showa betreft. Zowel het sumi als het beni hebben neiging om aan de weerszijden van de Koi te zitten, meer alla beni kumonryu. Om deze redenen praten we hier van een beni kikokuryu, oftewel rode terugkerende draak. Dat is toch wel een mond vol.

Koi 7. Shusui

Best_in_Variety_Shusui

Weer een doitsu dat lijkt op een asagi, aangezien de vis blauwe schubben op de rug heeft. Een doitsu asagi is een shusui en daar hebben we hier mee te maken.

Koi 8. Kikusui

Best_in_Variety_Hikari_Muji__owned_by_Samurai_Koi_Centre_ Een doitsu metallic kohaku, waarbij de patronen meer op de zijkanten zijn gesitueerd dan centraal op de Koi. Geen platinum kohaku dus, oftewel kin fuji, maar de o zo geliefde waterchrystant, oftewel kikusui. De wagoi variant hiervan vind ik persoonlijk prachtig en wordt sakura ogon genoemd. Deze kikusui won best in variety op de 44 ste All Japan show in de hikari moyo klasse.

Koi 9. Ginrin Goshiki

Best_in_Variety_Ginrin_B_-_bred_by_Minuma_Koi_Farm__owned_by_Arno___Elise_

Een kohaku met een vuilige ondergrond in ‘Gerard Joling glitter en glamour style’. We hebben het hier over de ginrin goshiki. Goshiki betekent vijf kleuren en is een product uit de kweek tussen een sanke en een asagi. Ikzelf heb nog nooit een goshiki gezien waar ik alle vijf de kleuren op kon ontdekken. Helpen jullie me mee zoeken dit jaar?

Koi 10. Kumonryu

Best_in_Variety_Kumonryu_-_bred_by_Kawakami_Koi_Farm__owned_by_Neoh_Kean_Hin_ De draakvis, oftewel kumnryu kan worden omschreven als een doitsu matsukawabake. Dit exemplaar is echt een lust voor het oog als je het mij vraagt.

Zo zag de originele opgave eruit.

Binnen enkele dagen maken we de winnaar bekend van die felbegeerde Nisai Yamabuki Ogon van de Yoshiki Koi Farm. Had jij ze allemaal goed? Houdt de website dan goed in de gaten!

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App