Dit artikel is deel 6 van 9 in de serie Yoshikigoi farm

            In het eerste deel kon je lezen wat het verschil is tussen een Tategoi en een Tateshita 

Eigenlijk is de conclusie van het selecteren en de benamingen daarbij dat als je als klant een zo laat mogelijk uitgeselecteerde vis moet kopen. Hoe later de kweker besluit dat het geen Tategoi meer is, hoe hoger de kwaliteit. Echter hierdoor wordt  de prijs ook steeds hoger.

Voor zo’n 2500 Nisai is er ruimte om binnen geplaatst te worden

Hierna worden de overgebleven Tategoi rond eind mei als de watertemperatuur rond de 18 graden is weer in de buiten vijvers uitgezet. Bij Yoshikigoi zijn dat er ongeveer 4 a 5000 die doorgroeien in de buitenvijvers tot ongeveer eind september. Dan worden deze Tosai, die nu Nisai zijn geworden weer geselecteerd waarna er ongeveer 500 geselecteerd die weer als Tategoi en dus als niet te koop ingedeeld worden. Nisai betekent tussen de 1 en 2 jaar oude Koi. Voor zo’n 2500 Nisai is er ruimte om binnen geplaatst te worden.

2000 Koi die aangeboden worden aan de handel en 500 Tategoi. De 2000 Koi worden koud door de winter gehouden op temperaturen van ongeveer 13 graden. De meeste hiervan verblijven in de tunnel waar de temperatuur op deze 13 tot 15 graden gehouden wordt. Deze Koi worden ook slechts minimaal gevoerd.

8 Binnen in de tunnel

De Tategoi Nisai verblijven in de winter in het Koihuis. Hiervan zijn dus slechts 500 die het predicaat Tategoi Nisai verder mogen dragen. Hiervan worden ongeveer 200 Koi warm gehouden en doorgevoerd.

Yoshiki Koi Farm

De andere 300 zitten ook weer op temperaturen van 3 tot 15 graden. Toch blijkt uit het weekend dat je not for sale niet te letterlijk moeten nemen. Één van de reisgenoten wordt verliefd op zo’n Tategoi Nisai en voor een prijs waar beide tevreden over kunnen zijn verwisselt deze Koi van eigenaar. Ik plaats hier geen foto van, omdat ik weet dat iedereen deze Koi kan komen bewonderen op de HKS 2016.

Ik wil afsluiten met wat opmerkelijke vissen die ik Yoshikigoi heb gezien. Er zijn duidelijk meer bijzondere Koi, maar deze springen er naar mijn mening bovenuit.

Yoshiki Koi Farm

De nieuwe variëteit Kingoi. Een gouden Koi. En dan niet zoals de goudkarper of goudvis, zoals je ze in tuincentra ziet, maar echt goudkleurig. Hij heeft nu een aantal exemplaren. De kleur, glans en huidkwaliteit was super. De vissen vielen enorm op als ze zwommen tussen de andere vissen. Jos heeft nu de eerste exemplaren waarmee hij de kweeklijn op gaat zetten om deze als standaard Kingoi te kweken. De naam Kingoi betekend overigens ook echt gouden Koi. Kin is goud en goi is Koi.

Yoshiki Koi Farm

De volgende nieuwe variëteit waar ik zeer van onder de indruk was de Ochiba Asagi. Een Ochiba-gekleurde vis met het patroon van een Asagi. De sierlijke manier van zwemmen zoals een Ochiba zwemt. Het gedrag van een Ochiba. Dat gecombineerd met het bijzondere patroon van een Asagi. Persoonlijk vond ik deze vis het allermooiste van allen. Vele reisgenoten zullen het daarmee niet met mij eens zijn en andere Koi mooier vinden. Gelukkig is er ook zoiets als smaken verschillen. De diversiteit aan variëteiten maakt Yoshikigoi erg speciaal.

Na al dit Koi-geluk, hoop ik snel weer een keer de farm te mogen bezoeken!

 

Series Navigatie<< Een weekendje at Yoshikigoi Farm in PolenYoshikigoi mag meedoen op Koi Shows in Engeland >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App