Levende schilderijen: Amano’s Aquascapes in Tokyo.

Tokyo was afgelopen weekend het decor van de meest schitterende Koi. Wij als Koikichi voelden ons daar natuurlijk als een kind in de snoepwinkel, maar na de overweldigende indrukken welke wij op en -om de show kregen werd het nodig tijd voor wat “Zen”. Het altijd hectische Tokyo komt wellicht niet als eerste in je op als het gaat om “rust” en “relaxt”,  echter zijn daar een flink aantal plaatsen waar wel degelijk ontspannen kan worden. In de Japanse metropool bevinden zich parken, tuinen en tempels waar de locals heen trekken als ze de drukte even zat zijn.

KQ Sumida Aquascape 16Sinds 2012 zijn in het Sumida Aquarium, in de schaduw van de gigantische Tokyo Skytree, een aantal nieuwe Zentuinen gecreëerd door Takashi Amano (1954-2015). De naam van deze artiest komt je wellicht bekend voor, in 2014 hebben wij hier in samenwerking met het Nederlandse aquascape website en -forum www.miroshaki.nl namelijk al een aantal artikelen aan gewijd. Zoals het Amano san betaamd, zijn dit geen normale “Zentuinen”, maar zeer bijzondere onderwaterlandschappen geworden!

KQ Sumida Aquascape 17

Takashi Amano (1954-2015) was de man die het aquascapen begon en tot kunst verhief. Mr. Takashi Amano is geboren in Niigata, Japan. Na een profcarrière als wielrenner, startte hij met (natuur)fotografie en schilderen en dit deed hij zeker niet onverdienstelijk! De meest schitterende natuurtaferelen in Borneo, West Afrika, de Amazone en uiteraard zijn thuisland Japan werden door Mr. Amano vastgelegd op foto. Echter was dit voor hem nog niet voldoende: liever nog legde hij deze taferelen vast in een levend schilderij… Aquaria! Door zijn grote liefde voor het creëren van stukjes onderwaterlandschap, ontstond in 1980 zijn bedrijf “Aqua Design Amano” (ADA) en dat was het begin van het hedendaagse Nature Style Aquascaping. Helaas overleed Amano san vorig jaar na een kort ziekbed. Na zijn dood is er door de Nederlandse site www.miroshaki.nl op Facebook een memorial-pagina voor Amano san gecreëerd: Takashi Amano Memorial.

KQ Sumida Aquascape 2In samenwerking met Amano san (Aqua Design Amano Co., Ltd.) heeft het Sumida Aquarium de essentie van een natuurlijk watermilieu in een aantal aquaria gevangen. Aan de oppervlakte van de waterplanten ontstaan kleine zuurstofbelletjes, ze glinsteren en wuiven mee met de planten in het water. De zuurstofbelletjes zijn het resultaat van fotosynthese mogelijk gemaakt door de verlichting boven de aquaria. De bewoners, garnalen, vissen en micro-organismen, ademen de zuurstof in. Ondertussen gebruiken de waterplanten de CO2 die de dieren uitscheiden om vervolgens opnieuw zuurstof in het water te brengen door de al eerder genoemde fotosynthese. Dit is een constante levenscyclus waarbij de flora en fauna in het aquarium volledig van elkaar afhankelijk zijn.

KQ Sumida Aquascape 14

De constante levenscyclus waarbij de flora en fauna in het aquarium volledig van elkaar afhankelijk zijn…

De combinatie van de enorme kunde van Takashi Amano en deze levenscyclus hebben geresulteerd in een vijftal schitterende levende schilderijen welke vandaag grote indruk op ons achterlieten… Geniet!

KQ Sumida Aquascape 15

Aquascape by Takashi Amano, LxBxH 414x164x170cm

KQ Sumida Aquascape 7

KQ Sumida Aquascape 8

De belichting boven de bakken maakt fotosynthese mogelijk…

KQ Sumida Aquascape 11

KQ Sumida Aquascape 9

De creaties stijgen uit tot boven het wateroppervlak

KQ Sumida Aquascape 10

KQ Sumida Aquascape 12KQ Sumida Aquascape 6

KQ Sumida Aquascape 5

KQ Sumida Aquascape 13

Aquascape by Takashi Amano LxBxH 710x110x120cm.

KQ Sumida Aquascape 3

KQ Sumida Aquascape 1

Comments are closed.