Dit artikel is deel 13 van 21 in de serie Nieuws van de Vakhandel

Red Label Koichallenge 2016-2017 en Win een Red Label Drumfilter!

In 2014-2015 organiseerde Nishikigoi Vereniging Nederland in samenwerking met Coweko de NVN/Coweko Koichallenge.
Terugkijkend kunnen we niet anders zeggen dan dat deze koichallenge een doorslaand succes was. Een dertigtal Chagoi en Karashigoi van Marudo koifarm groeiden in 15 maanden uit van een ca. 23 cm tosai tot nisai van ruim 50 cm tot maar liefst 68 cm!

De belangstelling voor een nieuwe Koichallenge is dusdanig groot dat AquaKing® Red Label een spectaculair vervolg organiseert!
Stefan legt uit hoe het allemaal begonnen is..

12637386_794562464005946_65092513_o

Marudoh Tosai.

Februari 2014, Nagaoka-shi, Niigata, Japan.

Samen met Geert (Coweko) zit ik op de rand van een betonnen bak in een Koihuis van Marudo Koifarm. Onder toezicht van Keiko, de dochter van baas Hisashi Hirasawa maken we een selectie uit een heel groot aantal tosai. De bak bevat uitsluitend broertjes en zusjes uit dezelfde kweek van 1 ouderpaar. Moeder blijkt een Marudo chagoi van ruim een meter te zijn die hemelsbreed 10 meter verder met dito ‘monsters’ in een bak verblijft . De vader blijkt niet in dit Koihuis te zijn maar we krijgen een foto op een mobieltje te zien. Keiko roept ‘Oyagoi’ en we zien een bijna 80 cm lange pa Karashigoi gekweekt door Konishi Koifarm. In totaal selecteren we 30 karashigoi en 70 chagoi. Binnen beide variëteiten proberen we nog een diversiteit aan kleurslagen te selecteren. Het kan niet anders dan dat we hiermee iedereen tevreden kunnen stellen.

Nu is de Koichallenge echt begonnen!

Twee maanden later hebben de tosai een lange vliegreis en een quarantaine periode zonder problemen doorstaan. Op 13 april worden de honderd tosai verdeeld over een aantal bowls. Op het eerste zicht worden de twintig minste exemplaren teruggeplaatst in de verkoopbak. De deelnemers hebben inmiddels door middel van loting een nummer gekregen. Dit nummer zegt wanneer je jouw smaak chagoi kunt uitzoeken, een olijfgroene, een hele lichte of toch liever eentje die lekker donkerbruin gaat worden. De nummer 15 heeft nog steeds de keuze uit ca. 40 chagoi dus dat mag geen probleem zijn. Op deze manier komen 14 karashigoi, lichtgele maar ook knalgele, bij hun Koichallenger terecht. Ja 14, één inschrijver wil graag switchen naar een chagoi, no problem! Voldaan en inclusief sponsorpakket vertrekken de Marudootjes. De een naar een koude vijver, de ander naar een hightech verwarmde opgroeibak.

12656221_794562074005985_670077770_o

Dit waren de gelukkigen!

De vraag is nu: Wie gaat de beste totale ontwikkeling op zijn/haar Koi laten zien in 15 maanden?

De deelnemers hielden elkaar op de hoogte via het NVN-forum door het posten van updates. Statistieken met betrekking tot onder andere groei en waterwaarden zijn te vinden op de heuse Koichallenge website, nvn.koichallenge.nl/index. Op het NVN-forum resulteert dit in ruim 3000 nieuwsberichten. Het wel en soms ook wee is voor iedereen te zien.

Zo belandt er al vrij snel een chagoi in een pomp waarbij we maar geen link hebben gemaakt met het feit dat het hier een Belgische vijver betreft. Achteraf bezien een goede beslissing omdat er een tweede Koichallenge chagoi uit deze vijver uiteindelijk de tweede plaats pakt in de Koichallenge. David een laatste proficiat!

Koichallenge

Deze olijfgroene dame van Mark van den Akker groeide in iets minder dan 15 maanden uit van een 23 cm tosai tot een waar monster van 68 cm!

Een andere chagoi ontwikkelt een eenzijdige verdikking en is vervangen door een nieuw exemplaar. Achteraf is de verdikking op miraculeuze wijze verdwenen!? Ook hier hebben we even geen link gelegd met de Westfriese vijver waar deze chagoi verblijft.

”Voor velen de absolute favoriet.”

Keuze nummer 1 bij de chagoi is van meet af aan voor velen de absolute favoriet. Dit heeft ook te maken met dat deze Koi samen met een karashigoi terecht komt bij een deelnemer waar menig Koichallenger toch tegenop ziet. Met zijn bionisch koioog brengt Theo zijn deelnemers in no-time naar ongekende lengte en kwaliteit. Helaas laat de toch tot in de puntjes verzorgde installatie op de opgroeibak van Theo het afweten. Dit horrorscenario leidt spijtig genoeg tot een vroegtijdig einde van Theo’s deelname.

Buiten genoemde problemen worden er vanuit de Koichallengers alleen maar positieve berichten ontvangen. Afgezien van een deelnemer die zijn Koi verkoopt tijdens de challenge en de twee genoemde afvallers halen 27 vissen de finale. Een supermooi resultaat wat ons betreft. Alle deelnemers zijn blij met de kwaliteit van hun ‘visje’ dat snel uitgroeit tot een ‘zwemmende skimmer’. Op de Holland Koi Show te Arcen verschijnen in 2014 enkele Koichallengers die inmiddels de 40cm passeren en nemen zelfs wat prijzen mee naar huis. In 2015 zijn er een aantal Koichallengers meer te vinden op de koishow die wederom in de prijzen vallen.

Inmiddels is het 2016 en zijn een aantal Koi na slechts 2 groeiseizoenen de 70 cm al gepasseerd. Voor de duidelijkheid, deze koi worden in juni 3 jaar oud! Gaat het lukken dat er dit jaar sansai bij zijn van 80 cm? Dat zou ontzettend leuk zijn natuurlijk zeker gezien de kwaliteit die de vissen nog steeds bezitten.

GroeigrafiekALL

De groei grafiek van afgelopen challenge.

“Het enthousiasme van de oud deelnemers in combinatie met de vraag uit de Koi-wandelgangen heeft de hoofdsponsor doen besluiten een nieuwe Koichallenge te organiseren!”

Yoshiuki Hirasawa van Marusei Koifarm (beter bekend als kortweg Hirasawa) neemt het stokje over van Hisashi Hirasawa van Marudo Koifarm. Hirasawa selecteert ditmaal uit zijn beste tosai een diversiteit aan eenkleurige Koi. Zo zullen oa Chagoi, Mukashi ogon, Kigoi, Karashigoi, Soragoi en anderen van de partij zijn waarbij de kwaliteit op de eerste plaats staat.
Tijdens de Red Label Koichallenge zullen de deelnemers weer genieten van vele voordelen en u kunt deze keer zelfs een trommelfilter winnen!

Lijkt het u leuk om ook mee te doen? Stuur dan snel een mail naar redlabelkoichallenge@gmail.com voor het reglement of neem een kijkje op de site  http://redlabel.koichallenge.nl

Stefan Swinkels Namens Coweko  

Trotse speler

Erik Ghijsen, trotse deelnemer van de vorige Koichallenge!

 

Series Navigatie<< Zaterdag 27 februari Chikara Koi Kennisdelingdag 2016Koichallenge bij Himitsu Garden and Pond >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App