Van Hier tot Tokyo

Wanneer ik met mensen in gesprek ga op een show of evenement is een van de vragen die mij vaak gesteld wordt; “Ga je nog naar Japan binnenkort?”. Klaarblijkelijk bestaat er de indruk dat ik als founder van KoiQuestion ook ieder na- en/ of voorjaar het land van de rijzende zon mag bezoeken. En hoezeer ik mij hierdoor ook gevleid voel, het is helaas geen werkelijkheid. Ik was tot op heden zelf slechts 1 keer in Japan. Toen deed ik het samen met Bram, ook meteen goed. Ten behoeve van studie en ervaring, vriendschap en ook met name de grondlegging van KoiQuestion, verbleven en werkten we toen ook enkele weken bij Dainichi.

Sedertdien ben ik helemaal verknocht aan het land, ben ik er eigenlijk altijd wel mee bezig, natuurlijk op het gebied van Koi, maar ook de taal en cultuur zijn intrigerend genoeg om er heil en vlucht in te zoeken, in de volksmond ook wel betiteld als ‘hobby’. Vandaag is het na 5,5 jaar dan zover; voor de tweede keer heb ik de eer om circa 10 en een half uur – we hebben wind mee – in een vliegtuig te vertoeven met als bestemming Tokyo. Was ik destijds in het najaar te gast, nu vind mijn bezoek plaats in het vroege voorjaar. Koi hobbyisten houden zichzelf zodra het even kan voor de gek dat de winter al voorbij is. Hiermee komt een droom voor mij uit; we zullen namelijk, zoals dit voor iedere hobbyist het summum zal zijn, de All Japan Koi Show bezoeken.

De enige manier om het te kunnen bevatten, is om het vanaf het begin te hebben gezien

De oplettende lezer denkt wellicht, maar jullie zijn er toch al. Dat klopt. Bas en Kitty, de Bonny & Clyde van KoiQuestion, zijn reeds een dag eerder vertrokken; ook om verslag te doen van de Show en om een paar dagen vakantie te genieten. Japan is inmiddels ook hun favoriete vakantieland geworden. Nu zou ik het normaliter zonde vinden voor het beperkte budget van KoiQuestion om als derde man de All Japan aan te doen, maar toen kwam er een telefoontje van Leo de Bruin vanuit Harmelen, helemaal naar een gehucht in Groningen, mijn huisadres, die mij vroeg of ik het met eigen ogen wilde aanschouwen. En daarna met hem enkele dagen naar de Niigata te gaan om eens te kijken of hij hoge kwaliteit kan en mag selecteren, niet gewoon hoge kwaliteit, maar dan ook echt Koi uit misschien wel het hoogste segment, zo waren bijna letterlijk zijn woorden.

Zo een aanbod is dusdanig overweldigend en ‘out of the blue’ dat je hier geen nee op kunt antwoorden, maar ook niet meteen ja. Je valt ongemakkelijk stil. “Ga weg”, zei ik. Maar dat kon natuurlijk niet, want we waren aan de telefoon… en dus kwam van het een het ander. KoiQuestion is een initiatief dat Leo zeer omarmd, we promoten de hobby en maken mensen wijzer in de wereld van Koi en het houden van Koi. We helpen hen actief zonder een commercieel belang en samen met het bereik dat we inmiddels genieten is het ook simpelweg een win-win situatie.

Dainichi Manke

Een door Deshimakoi aangekochte Sanke uit de Manke bloedlijn van Dainichi. Zeer veelbelovend.

Enkele weken terug had ik een afspraak gemaakt bij Leo en Mathijs, zijn vaste medewerker, in Harmelen. Om kennis te maken, maar ook om een zijn visie aan te horen en om het begin mee te maken van de doelen die hij, na lange voorbereiding, gesteld heeft aan Deshimakoi. Deshimakoi is beslist al een hele mooie en nette zaak, begrijp me niet verkeerd, maar de dromen die Leo najaagt reiken verder. “De enige manier om het te kunnen bevatten, is om het vanaf het begin te hebben gezien”, zo stelt de bedachtzame Koidealer. Ik heb dan ook nog nooit iemand zo trots zien zijn op een stuk braakliggend terrein. Aangrenzende zijn woning en Koi-zaak, maar ook vooral daarachter heeft hij enkele hectare grond bij kunnen kopen en dat brengt hem het praktisch perspectief zoals die bij zijn visie past.

Koi_vijver_Deshima_koi

Terwijl we daar dus vast en zeker later op terugkomen, vind hij het voor nu met name belangrijk om niet zomaar een koper te zijn, maar om oprecht een band te creëren met de kwekers en om aldoende de ontblote en werkelijke ‘waarde’ van de vis en de hobby naar Nederland te kunnen brengen. En om dat te kunnen zien en meemaken en om mij vanuit KoiQuestion als een van de voordragers van nieuws en informatie voor alle hobbyisten een nieuwe ervaring en impuls te gunnen, heeft Leo mij exclusief meegenomen naar Japan en is Deshimakoi tevens sponsor van KoiQuestion geworden.

“Zo blij als een kindeke met een spekkie”

Op het vliegveld ontmoette ik Leo vandaag en ook zijn beeldschone dochter Stefanie is meegegaan op deze reis. Dankbaar naar Leo en Deshimakoi dat ik dit verhaal mag optypen terwijl aan boord van het vliegtuig en nu afmaak in de Shinkansen (trein), verkneukel ik mij op die show, die All Japan Combined Nishikigoi Show! In de vertrekhal en aan boord werd ik al betrapt op mijn onkreukbare smile. “Zo blij als een kindeke met een spekkie”, zei Nico Dewulf van ND Koifarm toen hij plots achter mij stond. Ook Dirk van Elna Koi, hobbyist Johnny Lievens en Jos Derks zitten aan boord van deze nazaat van wat eens een droom was van de gebroeders Wright; het vliegtuig. Nu mogen wij onze dromen achterna en de eerstvolgende keer wanneer mij de vraag gesteld wordt of ik onlangs nog naar Japan ben geweest, kan ik in ieder geval volmondig antwoorden met “ja”.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App