Dit artikel is deel 2 van 9 in de serie AJKS 2016

           Hoe ziet de dag voor een jurylid op de All Japan er uit?

Zoals je de afgelopen week al hebt kunnen lezen hier bij KoiQuestion worden op 30 en 31 januari aanstaande in het Tokyo Ryutsu Center in Japan de prestigieuze Wereldkampioenschappen Koi georganiseerd. Het winnen van een prijs op deze show en in het bijzonder het “spelen” van Grand Champion, is voor de grootmachten uit onze hobby een erg grote eer. Het spreekt daarom voor zich dat het beoordelen van de hoge kwaliteit Koi die er wordt ingezet, bepaald geen sinecure is en met de grootste zorgvuldigheid dient te geschieden.

Voor de beoordeling van de Koi tijdens de All Japan Koishow worden iedere editie vakkundige leden van de Shinkokai (de vereniging van kwekers en dealers ter promotie van de Nishikigoi) geselecteerd. Dit zijn voornamelijk Japanse juryleden, echter er  worden ieder jaar ook een aantal niet-Japanse juryleden gevraagd voor deze eervolle taak. Eén van hen is Kim Cloet.

12494679_1124685824210661_8049340211058609053_n

Kim zal volgende week, net als in 2013, wederom zijn kostuum aan mogen trekken en gaan keuren als officieel jurylid.
Omdat het jureren op een dergelijke show geen alledaagse taak is en wij erg benieuwd zijn hoe zo’n dag voor een jurylid er uit ziet, stellen wij Kim een aantal vragen:

KQ: Hoe ben je in aanmerking gekomen voor het jureren op een show als de All Japan?
Kim: De juryleden worden geselecteerd uit leden van de Shinkokai. Deze vereniging bestaat uit kwekers en dealers. Ieder jaar worden een vijftal verdienstelijke “niet-Japanse“ leden van de vereniging uit verschillende werelddelen uitgenodigd om mee te keuren tijdens de All Japan. Je hoeft er in principe geen specifieke opleiding voor genoten te hebben, maar ik veronderstel wel dat ze personen kiezen die door hun beroepservaring al een zeker niveau van Koikennis hebben opgebouwd.

KQ: Hoe ziet de dag van de show er voor jou uit?
Kim: De juryleden worden op vrijdagmorgen om 9.00u in het Ryutsu-center (het congrescentrum waar de All Japan georganiseerd wordt) verwacht. Bij aankomst word je onmiddellijk toegewezen aan één van de 12 teams waarna de bestuursleden overgaan tot de verwelkoming van de jury en een korte briefing hoe deze boeiende dag zal gaan verlopen.

Kim Cloet in team 10 All Japan 2013

Het “team 10” van de All Japan 2013 (foto: Kim’s Koi).

Voorafgaand aan de briefing ontvang je reeds een kort reglement in het Engels met een woordje uitleg over de verschillende te winnen prijzen, de indeling van de categorieën enzovoorts. Dit is wel handig, omdat ter plekke alles in het Japans uitgelegd wordt. Eens de briefing voorbij is, start het jureren. De eerste opdracht is meteen de belangrijkste van de dag: de verkiezing van de Grand Champion! De hoogste eer waar iedere kweker van droomt.

Bij het stemmen voor de GC heeft elk jurylid één stem per stemronde…

Bij het stemmen voor de GC heeft elk jurylid één (schriftelijke) stem per stemronde. De stemmen worden onmiddellijk geteld en indien nodig zijn er verschillende stemrondes tot er uiteindelijk een winnaar is. Hoewel deze stemming heel sereen verloopt, voel je toch een soort geladen spanning hangen tot de Grand Champion bekend is. Toen ik de vorige keer in 2013 mee mocht keuren ging het tussen de “M Legend”, de Kohaku van Sakai Fish Farm en “the Lion Queen”- showa van Momotaro. Twee inmiddels legendarische Koi en heel knap deze naast mekaar te mogen zien.

M Legend and Lion Queen

Twee inmiddels legendarische Koi: links M-Legend (GC 2013) en rechts Lion Queen (GC 2014)

Dat jaar won “M legend” met een duidelijke voorsprong voor de tweede maal in haar carrière de Grand Champion titel. Ik heb toen ook voor M-legend gekozen, maar vond “The Lion Queen “ ook een ongelooflijk mooie showa. Een jaar later in 2014 won “The Lion Queen”, ondertussen een flink stuk gegroeid terecht de Grand Champion-titel.

Na de individuele keuring van de Grand Champion ga je per team alle variëteitsklassen binnen je toegewezen size keuren. Dit gebeurt allemaal geweldig georganiseerd en je wordt begeleid door een persoon die je telkens wijst waar de te keuren Koi zwemt, iemand die alles noteert op een tablet , iemand die in het oog houdt of alles correct verloopt, enzovoorts, heel boeiend! Tijdens het keuren wordt er echter weinig gediscussieerd en eventuele meningsverschillen worden democratisch via stemming door handopsteking beslecht.

Kim Cloet at All Japan 2013

eventuele meningsverschillen worden democratisch via stemming door handopsteking beslecht…. (foto: Kim’s Koi)

Eens deze keuring afgelopen is, gaan de verschillende teams winnaars keuren voor de hoofdprijzen die luisteren naar ronkende namen zoals de “Miyabi Prize, Tsubaki Prize, Botan Prize enz”. Eens dit afgelopen is volgt de debriefing en dan is het keuren afgelopen.

KQ: Wij kunnen ons voorstellen dat het juryteam voornamelijk bestaat uit Japanners. Hoe wordt er in het juryteam gecommuniceerd? Heb je als Europeaan geen last van de taalbarriere?
Kim: Er is natuurlijk de taalbarrière, want Japans is een lastige taal om te volgen. Gelukkig spreek ik wel wat woorden Japans en meestal is er wel iemand in het team die wat Engels spreekt. Uiteindelijk kom je met wat goede wil een heel eind!

KQ: Is het lastig om onpartijdig te blijven bij het jureren, terwijl je wellicht een voorkeur hebt voor een bepaalde kweker?
Kim: Daar heb ik echt geen last van, ik ken slechts enkele van de te keuren Koi en als ik dan zo een mooie opdracht toegewezen krijg, tracht ik dat objectief en grondig te doen. Ik vind het achteraf wel heel interessant om te gaan kijken welke Koi van wie waren.

Kim and Yoji Konishi

Naast de schitterende ervaring krijgt Kim van Shinkokai Chairman Yoji Konishi ook nog een plaquette als aandenken… (foto: Kim’s Koi)

KQ: Tot slot. Ga je alleen voor de show naar Japan of ga je daarnaast nog naar Niigata of het Zuiden en wat zijn dan je plannen?
Kim: In aanloop naar de Koishow trek ik eerst een week naar Niigata om daar de tosai-voorraden te gaan checken.

KQ: Kim, hartelijk dank voor dit interview, het geeft een mooie indruk van een dag als jurylid. Wij wensen jou erg veel succes en plezier volgende week bij het jureren op de All Japan Nishikigoi Koishow en we zullen je daar vast tegen het lijf lopen!

Series Navigatie<< Welke Koi wordt ’s werelds beste?And the winner is: Dainichi Toyota! >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App