Vandaag was een zwarte dag!

Gisteren attendeerde mijn neef (tevens naamgenoot)  mij via Facebook op het feit dat er vijf grote Potvissen zouden aanspoelen op Texel. Ik moet dan altijd even nadenken over welke walvisachtige het gaat want de dag er voor stranden er op een ander deel van de wereld nog een aantal grienden aan. Wat is een Potvis eigenlijk voor dier, Wikipedia meld er het volgende over: De Potvis (Physeter Macrocephalus) is een Walvis uit de familie de Potvissen (Physeteridae) Het is de grootste soort van de onderorde Tandwalvissen (Odontoceti). De Potvis voedt zich onder andere met Reuzeninktvissen en enorme Pijlinktvissen, die hij tot op 3000 meter diepte vangt.
Vanmorgen heb ik het droevige nieuws gelezen dat deze machtige beesten overleden waren. Ik vraag mij dan af wat bezielt zo’n machtig slim beest die in groepen jaagt en waar iedere Potvis een taak in de jacht heeft, hij die 7 kilo hersenen heeft en dan toch met al zijn wetenschap zich laat misleiden om naar het strand van Texel te gaan.

En een van de grootste boosdoeners zou de sonar zijn

Ik gebruik het woord misleiden omdat sommige mensen zeggen dat zij de weg kwijt raken door de foute elektrische ladingen welke veroorzaakt worden door de mens. Hoe dan? Dit komt doordat wij met zijn allen Internetkabels op de bodem van oceanen hebben liggen, stroomkabels van windmolens en radars op de boten. En een van de grootste boosdoeners zou de sonar zijn. Dit laagfrequente geluid maakt die beesten helemaal gek en gedesoriënteerd. Hierdoor raken zij de weg kwijt, best wel een logische verklaring denk ik dan. Of dit wetenschappelijk onderzocht is weet ik niet, normaal lijkt het mij in ieder geval niet.

piepvandaag

Het maakt mij erg droevig om dit soort berichten te lezen. Je moet je voorstellen dat een Potvis best wel door heeft dat hij dood gaat en op het moment dat hij door heeft dat hij niet meer terug kan zwemmen zullen er allerlei doemscenario’s door zijn magistrale hoofd schieten.

ECOmare

Dat brengt mij bij de vraag, er wordt zo vreselijk veel geld aan allerlei onderzoeken uitgegeven, zou het dan niet eens mogelijk zijn om een sonargeluid te ontwikkelen welke alle in het water levende zoogdieren ontziet. Misschien dat de Sonarfabrikanten hier iets mee kunnen doen?
Wanneer dit niet mogelijk is vanwege weet ik wat, waarom wordt er dan niet een manier uitgevonden om bijvoorbeeld op een eenduidige manier deze schatten van de zeeën te kunnen redden met een soort van Walvis-brancard?

AD

Dan hoef ik en vele miljoenen andere dierenliefhebbers geen “Sad Day” meer te hebben……..

Foto’s: AD, piepvandaag.nl, ECOmare

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App