Dit artikel is deel 19 van 25 in de serie Op bezoek bij

Een Koimens met een Koihart op de juiste plek

29 december 2015, een dag welke je niet zo snel voor een interview bij een bijzondere Koihandelaar zou doen, ik natuurlijk weer wel. De routeplanner gaf 2 uur en 3 kwartier aan voor mijn rit naar Voerendaal in het zuiden van onze mooie provincie Limburg 600 meter van de Duitse grens!!

2,5 uur later om precies 9 uur schudde ik de warme krachtige hand van Paul Souren.
Eerst even een bakkie en een uurtje later naar Limburgs gebruik, nee geen vlaai maar een heerlijke lunch samen met zijn vrouw en twee kinderen.

IMG_3000

Ik heb Paul voor het eerst ontmoet in Arcen en met hem de afspraak gemaakt dat ik meer wilde weten van Shinji en daar graag eens verder over door wilde babbelen, maar niet eerder dan dat ik zijn tweede boek uit had. Tweede boek uit en een afspraak was snel gemaakt.
Voordat wij aan de lunch gingen wilde ik eerst even door zijn prachtige zaak lopen want ik had net zoals velen van ons al veel gezien op facebook tijdens de verbouwing maar nu ik er toch was…

IMG_6490

IMG_6465

Alle bakken worden apart gefilterd met een Sieve en een Trickle, niet meer en niet minder!

Er zijn in een aparte ruimte 7 opgroeibakken, deze zijn 75 cm diep, omdat Paul en veel kwekers in Japan met hem vinden dat jonge Koi niet in een te diepe opgroeibak moeten zitten. Want wanneer zij dieper gaan is dit niet goed voor het lichaam en zal er op de nog broze botten te veel druk komen. Nadat zij ouder dan een jaar zijn kunnen zij dieper zitten.
Alle bakken worden apart gefilterd met een Sieve en een Trickle, niet meer en niet minder! De gemiddelde temperatuur van alle bakken lag op 15 C.

IMG_6472

IMG_6468

Blijft een fascinerend gezicht “voedertijd” ze glimmen ervan!

Engel: Paul jij en Eddy Godec hebben dit jaar een nieuw Koicentrum geopend. Hoe zit het nu precies, is Eddy jouw volledige zakenpartner of werkt hij in loondienst bij jou. Ik vraag dit omdat ik deze vraag ook wel eens gehoord heb van onze lezers, ik dacht nu ik er toch ben vraag ik het meteen maar even.
Paul: ik heb 2 bedrijven dit zijn Shinji Koi met alle rechten en recepten. Daarnaast hebben Eddy en ik samen Shinji Koiproducts dat is de ruimte waar wij nu in zitten. Van hieruit worden dus de producten en Koi verkocht.

IMG_6474 (2)

Engel: Door jouw uitgegeven Shinji boeken slaan jullie een totaal andere weg in dan de gemiddelde Koihandelaar. Waar ligt voor jullie het accent, bij water verbeterende Koiproducten of de verkoop van Koi. Of beide?
Paul:
Een paar maanden geleden kwam er een man binnen en die haalde mij erbij want hij was toch wel enorm geïnteresseerd in die zwart met rode Koikarper, hij vroeg naar de prijs en zei, oké die wil ik, enne die wit met rode vlekken wat kost die dan?

Daarop heb ik de brave man te kennen gegeven dat de koop niet doorging.

Ik noemde de prijs welke toch 3 nullen achter het eerste cijfer hadden, hij zei ik neem ze alle twee. De lengte van die Koi waren +/- 75 cm. Ik zeg mag ik vragen hoe groot uw vijver is, ik bedoel hoeveel liter water zit daar in. De beste man glunderde en zei, toch wel snel een kleine 4.500 liter water, en hij zei dat op een manier van, nou dat maak je niet veel mee.
Daarop heb ik de brave man te kennen gegeven dat de koop niet doorging.
Niemand heeft voor 100 % de gezondheid van de Koi in de hand, maar ik weet zeker dat deze Koi een snelle pijnlijke dood tegemoet zouden gaan, en daar pas ik dus voor.

IMG_6485

Engel: Nadat wij elkaar gesproken hadden in Arcen is het voor jou duidelijk geworden dat ik mij in het tweede boek van Shinji ging storten. Ik had toen ook al aangegeven dat de manier van boek maken/schrijven voor mij nogal verwarrend was. Jij glimlachte toen, en degene die jouw tweede boek hebben aangeschaft en uitgelezen hebben weten ook waarom. Wat ik mij afvraag is het volgende; ga jij het nieuwe Koicentrum in het teken van Shinji steken?
Paul:
Eigenlijk een overbodige vraag vind je niet 😉 Wij gaan alles maar dan ook alles in de leer van Shinji doen, waarom? Omdat voor mij het welzijn van de Koi zeer hoog staat, wij willen niet dat er een Koi van ons verkocht wordt aan een Koihouder waarvan het vermoeden bestaat dat deze maar aanrommelt. En echt, niet iedere koper hoeft mijn boeken te hebben gelezen (dat zou wel heel erg arrogant zijn), ik vind dat ik als verkoper ook een verantwoordelijkheid heb ten overstaan van onze te verkopen Koi. Dus moet ik weten of de bak aan een aantal eisen voldoet om een jumbo te laten zwemmen.

IMG_6489
Overigens verkopen wij geen luchtpompen of andere harware, mensen die dit nog niet weten adviseren wij om naar een bevriende Koihandelaar te gaan die dit wel heeft. Wij willen onze expertise op Koi laten gelden!

Engel: Er is onderzoek gedaan naar melk of melkproducten als extra voeding naar de mens en het nut of juist hoe slecht dit is. Hieruit is gebleken dat melk niet altijd de witte motor is. Dit wil soms zelfs tegengesteld werken bij de mens. Jij schrijft meermalen magere yoghurt voor. Nu jij weet dat dit niet zo goed voor de mens is, hoe sta jij hier tegenover bij de Koi.

De vitamine B12 is heel moeilijk in je water te krijgen, en is belangrijk voor het aanmaken van bloed!


Paul:
Ik adviseer yoghurt niet als melkzuurbacterie product. Nee, de melkzuurbacterie is niet zo belangrijk want zij overleven hooguit maar een uurtje. De vitamine B12 is heel moeilijk in je water te krijgen, hij is belangrijk voor het aanmaken van bloed. De meeste vitaminen worden uit het water opgenomen een tosai neemt snel 20 liter water per uur tot zich. Daarom ben ik voorstander van yoghurt waar gigantisch veel B12 in voorkomt welke dan weer goed is voor de verse bloedaanmaak van de Koi. En een gezonde (bloed) huishouding van de Koi zorgt voor een grotere weerstand bij een aanval van parasieten.

IMG_6488

Engel: Welk segment van de Koi focussen jullie je op, de Sanke groep of……
Paul:
Persoonlijk ben ik een Shiro/Showa-man, belangrijker vind ik het welzijn van de Koi, een Koi moet naar mijn mening een gezonde indruk maken, patroon of body zijn dan minder belangrijk. Er zijn zat mensen die een wat gedrongener body mooier vinden dan een langgerekte. Wie ben ik om daarover te oordelen. Zolang de Koi maar super gezond is.

IMG_6484

Engel: Mij hoef jij niet te overtuigen van de leer van Shinji, maar wat is jouw sterkste argument om een scepticus of een anti Shinji Koihouder te overtuigen van het goede van Shinji.
Paul:
Ik heb er twee en daar hou ik mij aan.
1. Ik heb alles wat ik geleerd heb toegepast in mijn leven, het is mij door Shinji met de paplepel ingegooid, hij zei altijd: Luisteren is leren.
2. En blijf altijd je respect houden. Wanneer je dat als individu vasthoudt dan is dat ook je kracht naar je Koi toe.

IMG_6482

Engel: Hoeveel m³ bevatten de verkoopbakken en hoeveel heb je er?
Paul:
Wij hebben bij elkaar 420 m³ en met de uitbreiding eind 2016 komen wij op 3,5 miljoen liter water.

IMG_6479

Engel: Is de Shinji productlijn nu compleet of kunnen wij nog meer nieuwe producten naar aanleiding van de Shinji leer verwachten.
Paul:
Er komt zeker meer, vandaar ook dat wij het Shinji Instituut geopend hebben. Om de mensen meer wegwijs te maken met hoe te handelen bij ziektes en ook je Koi gezond houden. Wij geven dan ook regelmatig lezingen in Nederland, België, Duitsland, Italië, Zwitserland en deze zomer gaan wij ook naar Spanje. Alles over de leer van Shinji, zijn kruiden om de Koi in balans te brengen. Jij eet toch ook niet elke dag bruinbrood met pindakaas en dat elke dag iedere week? Nee jij houd je ook aan de gezondheidswijzer om zo gevarieerd mogelijk te eten. Dat wil een Koi ook.

IMG_6475

Lezingsruimte hier kan je met 25 mensen luisteren/dicuseren

Engel: Wie is jouw favoriete kweker, en welke kwekers hebben nog meer Koi zwemmen bij jou in de verkoopbakken.
Paul:
Isa is mijn favoriet, maar ook zwemmer er veel van Momotaro, Omosako, Sakai Fish Farm, Marudo en zo zijn er nog wel velen, eigenlijk teveel om op te noemen.

IMG_6476

Engel: Zijn jullie ook nog van plan om in de toekomst Koi in te zetten op Koishows?
Paul:
Wil ik wel, maar niet speciaal om te winnen. Wat wij graag willen laten zien is wat er mogelijk is in Koi, ook om de discussie aan te gaan over de Koi. Wanneer de Showgever niet een gegarandeerde waterkwaliteit heeft in de showvats dan doen wij het niet.
In september willen wij enkele jumbo’s laten zien bij Koi2000. Deze mensen hebben volgens mij/ons wel een juiste manier van water in een goede conditie houden, daarnaast hebben zij de beschikking over mooie grootte bakken met voldoende water!

IMG_6492

Van heinde en Aalten komen de aspirant Koikopers

Engel: Zo op het einde van mijn interview vraag ik altijd nog even; wat ben ik vergeten te vragen?
Paul:
Pff, eigenlijk niets, ik wil nog wel even kwijt dat iedereen bij ons welkom is, ook al begin je net met Koi, er is voor iedere portemonnee een Koi. Wij hebben altijd een open huis waar  kennisdeling voorop staat. Niet alleen voor de ervaren Koihouder maar ook voor de pas beginnende, eigenlijk moet ik zeggen juist voor de pas beginnende!

IMG_6491

Na wat aandringen ging Paul toch op de gevoelige digitale memorycard!

Na deze laatste woorden wordt het tijd om weer naar IJmuiden te vertrekken, een KoiKichi achter mij latend in het lommerrijke Voerendaal, waar ik fantastisch ontvangen en verwend werd en weer veel geleerd heb.

Bedankt familie Souren, ik heb een geweldige dag gehad!

 

Series Navigatie<< Aankomen met een bak bier en niet meer rechtop kunnen staanKoicentrum Zaanstad bestaat 5 jaar >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App