Dit artikel is deel 18 van 25 in de serie Op bezoek bij

Op bezoek bij Hans Stock van Quality Koi

Het is niet  gebruikelijk voor ons om met een kist bier een Koi zaak binnen te stappen, toch liepen we gewapend met 24 flesjes Duvel de deur binnen bij Quality Koi. Omdat de zaak op deze opendag al goed gevuld is, geven we meteen een openbare uitleg ten overstaan van de aanwezige klanten, Hans en zijn vrouw Tientje. Dat doen we ook voor ons eigen bestwil, de mensen zouden toch zomaar eens kunnen denken dat we een stel alcoholisten zijn die hun eigen bier meebrengen naar een feestje. Het zat als volgt: Op de Koi Show in België bespraken we met Hans, die al vele prijzen haalde in de categorie Baby Champion, enkele van zijn jonge kornuiten.

Hij voorspelde ook in Arcen, de Baby Champion titel binnen te zullen slepen

Hij voorspelde ook in Arcen, de Baby Champion titel binnen te zullen slepen. Hoewel zeer ervaren, maakt dat nog niet alwetend zo vind ik, en vooral in die kleinere sizes weet je het maar nooit, toch? Onze twijfel was duidelijk, maar Hans raakte steeds zelfverzekerder. Hij wees zelfs de Koi aan die de klus zou klaren. We zetten er een ‘bak bier’ op, zo werd beklonken. Zelfs al heb je een paar goede Koi, je bent ook nog altijd afhankelijk van de concurrentie. Dat wij nu aan kwamen marcheren met Duvel verraadt de uitkomst al. Niet met de aangewezen Koi, maar de prestatie is daarmee niet minder groots zo vonden wij.

De Koi zaak is er eentje met een sterk familiegevoel. Niet alleen is het aangebouwd aan zijn huis, het is ook knus en ging zeker op deze dag gepaard met de gezindheid van Tientje en ook hun zoon Simon, die zich steeds meer is gaan interesseren voor de business van zijn vader. De aanwezige hobbyisten en hun geluimdheid maken de zaak tot veel meer dan ik ervan had verwacht.
Je kunt er genoeg je ogen uitkijken wat Koi betreft en Hans gaat er graag over met je in gesprek, iets waar wij dankbaar gebruik van maken. We besluiten samen met Hans enkele Koi te bowlen die we dan kritisch bespreken in hun diverse facetten. En omdat we juist deze insteek meer en vaker met jullie zouden willen delen doen we dat compleet met GoPro camera en Selfiestick. Als we na een tweede bowl vis ook nog spontaan ingaan op de relaties tussen kwekers en dealers, zit je al snel een klein uurtje gehurkt aan zo’n bowl.

Hans en Tiebo komen erachter dat ze niet meer zelfstandig kunnen staan

Wanneer we dan ook uitgepraat zijn, of althans voor dat moment over dat ene onderwerp, komen Hans en Tiebo erachter dat ze niet meer zelfstandig kunnen gaan staan. Hun benen waren namelijk al zo’n twintig minuten geleden gaan slapen, maar toegeven deden ze beide niet; the show must go on! Nadat zij letterlijk overeind moesten worden geholpen zochten zij steun bij de muur vooraleer het bloed weer voldoende circuleerde onder de knieën om te kunnen lopen. De video’s zijn binnenkort te zien op KoiQuestion.

Bezoek aan Quality Koi nov'15

Wij maken ook een praatje met de mannen van de Belgian Koi Society, Hubert Hermans en Rudi van den Broeck. Hun show heeft het afgelopen seizoen misschien wel de meeste lof van alle ontvangen en dat terwijl het de eerste editie was op die locatie. Hans zal er dan ook zeker weer bij zijn. Hij wil er ook wel een nieuwe weddenschap op leggen, maar we reageren terughoudend, hetgeen op zichzelf al een compliment is voor Stock en co natuurlijk. Bezoek aan Quality Koi nov'15

Bezoek aan Quality Koi nov'15

Dan nemen we nog even wat tijd die we eigenlijk niet hebben, om enkele hobbyisten te helpen in hun keuze voor een Koi. Best een grappig fenomeen om met mensen die je nog niet kende, meteen samen vissen gaat bowlen en evalueren op hun huidige en toekomstige uitstraling voor in de vijver. Want versta goed, niet iedere Koi hoeft show kwaliteit zijn. Dat wil niet zeggen dat er minpunten te vinden zijn, maar het geeft wel meer speling tussen smaak en kwaliteit, iets dat al snel wat duiten kan schelen. Het is precies datgene wat ook Hans graag verkondigd aan zijn klanten; de juiste Koi voor de juiste prijs. Liever daagt hij zijn klanten uit om samen met hen te zoeken naar potentie en dit vervolgens te laten ontwikkelen. Hij toonde het al eens aan met de Okawa Sanke van Hubert, maar ook ikzelf heb binnenkort het resultaat van mijn Azukari in een aparte blog om dit aan te tonen. Bezoek aan Quality Koi nov'15

Bezoek aan Quality Koi nov'15

Via het prachtig zen aangeharkt voortuintje waarin de gevallen herfstbladeren ook een plekje kregen verlaten we het lommerrijke Drongen onder de rook van Gent…….

Series Navigatie<< Een Belgisch tripje naar Shinto Japanse KoiPaul Souren opent Shinji Instituut >>

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Comments are closed.