Dit artikel is deel 17 van 25 in de serie Op bezoek bij

Een jaar geleden hebben wij een aantal dagen met verschillende koidealers mee mogen reizen terwijl zij hun slag sloegen tijdens al het Ikeage geweld in Niigata (Japan). Een van deze dealers is Thierry Lambert, eigenaar van Shinto Japanse Koi uit Wakken, Belgie. Hij leek op het eerste oog een stille, rustige man, maar na wat spreekwoordelijke katten uit de boom gekeken te hebben vlogen al snel de schuine grappen door de auto. Na elkaar in het jaar erna meerdere keren getroffen te hebben op de Koishows werd de afspraak gemaakt om eens bij hem langs te gaan. En toen kwam de flinke afstand om de hoek kijken, 220 km om precies te zijn, ja dat was toch wel een dingetje, dus op zoek naar een combinatietripje. Toen Orlando, ons Koiquestion teamlid, aan gaf zijn verjaardag te vieren en daarmee meer dan de helft van de kilometers al afgelegd waren was de keuze snel gemaakt. De dag na het verjaardagsfeestje gaan wij naar Wakken.

ShintoIn Wakken aangekomen gaan wij langs de zijkant van het huis naar achter richting het domein van Thierry, hij is erg verrast ons te zien! Een mooie natuurvorm vijver met grote stenen rondom siert het midden van de tuin, aan de zijkant bevind zich een halfronde ruimte met daarin 6 showbakken variërend van 10 tot 15 kuub. De ruimte heeft langs de gehele tuin kant grote ramen, waardoor het binnen goed licht is en de mooie tuin ook van achter het glas te bewonderen is. Van achter het glas is ook wel nodig, want het was vreselijk slecht weer! Tuin Shinto

Greenhuis Shinto 2Thierry vertelt ons dat zijn vissen net binnen zijn en dat ze nog niet helemaal lekker rondzwemmen, vandaar de schuimrandjes op de hardstenen randen van de bakken. Hij is bang dat de nieuwe vissen door springen zichzelf beschadigen en zo’n schuimrandje is een kleine moeite. Op mijn vraag waarom hij geen net over de bakken legt vertelt hij dat hij dat in het verleden wel deed totdat een van de vissen via een klein gaatje boven op het net beland was, met schade tot gevolg!

Een goed idee voor thuis, zo’n schuimrandje, gewoon bij de bouwmarkt voor 59 cent per meter!

Achterin de tuin laat Thierry ons zijn zelf gebouwde onthardings-installatie zien, hij heeft ooit bij een waterzuiveringsbedrijf gewerkt en wist zodoende precies wat nodig was om van grondwater geschikt vijverwater te maken. Naast de schuur waar de ontharder te vinden is staat nog een leeg kratje gezelligheid, of wij ook een lekker biertje willen. Wij slaan beiden af, het feestje bij Orlando was dusdanig gezellig, dat mijn lever nog even bij moest komen. kratje bier

Naast de schuur, achterin de tuin, heeft hij een nóg een vijver, ook bij Thierry in de tuin geldt, waar water zit kan geen onkruid groeien! In deze vijver plaatst hij de vissen die wat extra zorg nodig hebben of vissen die hij voor langere tijd wil houden om de ontwikkeling te volgen.

Op deze vijver past hij constante verversing toe

Op deze vijver past hij constante verversing toe, het water hiervoor pomp hij uit het meer achter zijn huis, het is 8 hectare water, in het midden 8 meter diep. Bang voor parasieten, ziektes en ander gespuis is hij niet, op de vissen die in zijn testvijver zwemmen is nauwelijks iets terug te vinden. De Koi is deze vijver zullen niet terug de verkoop in gaan, Thierry benadrukt dat het een experiment is en dat hij zich bewust is van de risico’s met verversing uit openbaar water.
Meer ShintoVooralsnog is hij vooral positief, eetlust is volop aanwezig bij de vissen en de groei laat ook niks te wensen over het enige nadeel van dit water vindt Thierry de groene verkleuring, lastig om de Koi te zien zwemmen!. Momenteel zwemmen onder andere een aantal Yamabuki van Izumiya hier hun rondjes en nu maar afwachten of ze gaan brengen waar Thierry op hoopt! opgroeivijver Shinto

Shinto Japanse Koi is een bezoekje waard, goede vissen voor elke beurs en een aardige eigenaar die veel weet van Koi en vijveren weet! Thierry, bedankt voor de gastvrijheid en tot ziens!

Series Navigatie<< Kappen of niet?Aankomen met een bak bier en niet meer rechtop kunnen staan >>

Comments are closed.