Schubben in de portemonnee brengen geluk

Het is al weer december, 2015 loopt op zijn einde en de eerste feestdag (Sinterklaas) is al weer voorbij. Volgende week vieren we weer kerst. Velen beginnen zich druk te maken om de kerstinkopen en natuurlijk om hoe het kerstdiner er uit moet komen te zien. Over het algemeen zetten we in Nederland vlees op tafel. Al eens gedacht aan vis in plaats van vlees? Of misschien wel karper?!

Een kerstkarper uitzoeken op de markt

In Oost Europese landen, zoals Tsjechië, Slowakije en Polen, is het traditie om met kerst karper op tafel te zetten. In de dagen voor kerst kunnen de karpers op straat en op kerstmarkten levend worden gekocht. De karper gaat dan mee naar huis en word in leven gehouden in een grote emmer of badkuip. Het idee hierachter is dat wanneer de karper een paar dagen in schoon water zwemt, deze vrij is van modder in het maag-darm kanaal. Als de karper is dood- en schoongemaakt is wordt deze geweekt in melk, zodat de geur minder wordt, en de smaak minder visachtig en zoeter. Daarna wordt hij meestal gepaneerd en gefrituurd.

De kerstkarper in de badkuip

Waar deze traditie vandaan komt? Dit heeft te maken met het Katholieke geloof en het niet mogen eten van warmbloedige dieren (dus geen varken, kip, schaap, koe) op heilige dagen. Vis mocht wel gegeten worden en omdat er zo veel heilige dagen waren, werd er in de 13e eeuw begonnen met het kweken van karpers. Dit om vooral de rijke bevolking te voorzien van vis op heilige dagen.

Het eten van een kerstkarper brengt geluk

Het eten van een karper met kerst brengt overigens geluk. De karper wordt van boven naar beneden doorgesneden zodat de stukken lijken op een hoefijzer, wat bedoeld is om geluk te brengen. Na het eten kijkt iedereen onder zijn of haar bord, op zoek naar schubben. Gevonden schubben worden in de portemonnee gedaan en brengen geluk voor het komende jaar.

Dus, nog geen idee voor het kerstmenu? Misschien eens karper proberen.

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.