Koi koop je tegenwoordig niet alleen nog maar in de winkel!

De Ikeage van 2015 is zo’n beetje op zijn eind gekomen voor de dealers uit Europa. We hebben al vele mooie, interessante, veelbelovende of gewoon “Koi met de X-factor” langs zien komen hier op Koiquestion. Op de valreep hebben wij toch nog wat zeer aangename vissen aangeleverd gekregen van onze sponsoren die wij jullie absoluut niet willen onthouden…
Zijn deze Koi te koop? Nee helaas! De Koi welke je zult gaan zien in dit artikel zijn namelijk zogenaamde zoekopdrachten of klantvissen.

Dit fenomeen zien we de laatste tijd steeds vaker voorbij komen in de scene. Het betreft hier Koi welke zijn aangeschaft doormiddel van een bij een dealer geplaatste zoekopdracht of door een meereizende klant. De laatst genoemde optie is natuurlijk de ultieme droom van een hobbyist. Want wat is er nou mooier dan zelf bij de kweker je eigen droomkoi uit te kunnen zoeken? Omdat dit helaas niet voor iedere Koihouder een optie is, bieden veel dealers tegenwoordig ook de mogelijkheid een zoekopdracht te plaatsen, eigenlijk dus Koi op bestelling!

JohnenJoop_Chikarakoi

Tijdens de ikeage van 2015 reist Joop van der Zalm met zijn goede vriend John de Leur (Chikarakoi) mee naar het land van de rijzende zon. Making memories…

DainichiToyotaShowa2_Chikarakoi

Een dame met toekomst! Deze Showa van Dainichi Toyota is slechts twee jaren oud en heeft al een respectabele lengte bereikt van 59cm. Een vis met een goede bouw en voor de toekomst zijn wij zijn met name benieuwd naar het sumi dat rijkelijk onderhuids aanwezig is. Dit heeft nog een hele ontwikkeling voor de boeg en maakt het een interessante vis om te volgen! Zoekopdracht, dus niet te koop.

Hoe de “regels” zijn voor een zoekopdracht, verschilt per dealer, maar in de basis komt het er op neer dat je jouw gewenste droomkoi zo exact mogelijk omschrijft en daarbij uiteraard een passend budget stelt. De dealer zal vervolgens speciaal voor jou een Koi selecteren in Japan! Schitterend toch?

Het uitzoeken van een Koi voor een specifieke klant vergt tóch wel wat van een dealer. Dit blijkt als ik de vraag wat er nou bij komt kijken om een zoekopdracht te vervullen neerleg bij de inzender van een tweetal veelbelovende Showa van Dainichi Toyota; John de Leur van Chikarakoi.

“Momenteel bestaat zo’n 70 procent van onze aankopen uit zoekopdrachten en dit percentage is stijgende. Voorafgaand aan de reis komen mensen welke een opdracht willen plaatsen vaak een aantal keren langs om over de hobby en de opdacht te praten. Zodoende krijgen we een goed beeld van de hobbyist en zijn of haar wensen. Tijdens de Japan-trips kosten de opdrachten mij erg veel energie. Het brengt veel spanning met zich mee om de opdracht zo goed mogelijk in te vullen en de klant tevreden te stellen. Wij moeten ons constant proberen in de hobbyist te verplaatsen en bedenken wat hij of zij zoekt in een Koi. Ik sta altijd voor 100% achter mijn aankopen en dan met name de prijs/kwaliteit, maar het is altijd afwachten wat de hobbyist er uiteindelijk van vind. Het geeft dan ook een enorme voldoening als ik de hobbyist met een blij gezicht boven de bowl zie en we kunnen stellen dat de zoekopdracht geslaagd is.”

 Zodoende krijgen we een goed beeld van de hobbyist en de wensen…

DainichiToyotaShowa_Chikarakoi

Deze Showa van dezelfde kweker (Dainichi Toyota) is iets kleiner van stuk. Ze meet 54cm bij nisai, maar is daardoor niet minder interessant. Wederom heeft John (Chikarakoi) hiermee een erg nette Showa aangeschaft, welke nog een flinke ontwikkeling voor de boeg heeft! Een mooi hoofd en dik beni vallen mij op bij deze vis en ook weer dat onderhuidse sumi dat “blauwig” oogt. Opkomend dus! Zoekopdracht, dus helaas niet meer te koop.

Kohaku Yagenji (7)

Jos, de klant die met Wil van der Hout (Wisikoi) de ikeage meemaakte, kocht bij Yagenji deze 4-jarige dame. De aantrekkelijke Kohaku meet 70cm en is het bewijs dat Wil zijn klant precies op het juiste moment heeft “losgelaten” om een Koi aan te schaffen: nice catch Jos!

C1 Kohaku_Wisikoi

Jos (l) in zijn nopjes en krijgt de goedkeuring van kweker en dealer.

Voor de selecte groep (die overigens de laatste jaren steeds groter lijkt te worden) die de kans krijgen om zelf naar Japan af te reizen met een Koidealer, gaat daar helemaal een wereld open. Als een spreekwoordelijk kind-in-de-snoepwinkel kunnen ze shoppen naar hartenlust. Voor de handelaar is hier ook een belangrijke taak weggelegd, namelijk het in toom houden van de hobbyist. Deze zal, en ik spreek uit ervaring, werkelijk als een enthousiaste puppy die z’n mand niet uit mag, los willen gaan. Hoe een dealer hier mee om gaat, vroeg ik aan Wil van der Hout van Wisikoi. Hij had deze Japanreis klant Jos mee en leverde een tweetal aangekochte Koi ten behoeve van deze Ikeageblog aan:

“Het is best moeilijk om een klant welke voor het eerst in Japan is goed te begeleiden. Op de eerste plaats is het vooral afremmen, want alles wat hij of zij ziet is mooi en de klant is al snel bang dat hij zoiets moois daarna niet meer tegen komt. Dit terwijl ik weet dat er elders misschien nog wel betere zitten. Dan is het belangrijk dat je de klant wijst op de eventuele minpunten als hij een vis heeft uitgezocht en of de gevraagde prijs ook reëel is. Prijs in combinatie met kwaliteit? In zijn of haar enthousiasme wil de klant eventuele minpuntjes nog wel eens over het hoofd zien. Maar boven alles is de allerbelangrijkste taak: er voor zorgen dat het meereizend gezelschap gewoon een onvergetelijke trip naar Japan maakt.”

 In het enthousiasme wil de klant eventuele minpuntjes nog wel eens over het hoofd zien.

HirasawaHiUtsuri_Wisikoi

Deze Hi-Utsuri van rond de 70cm werd door de meereizende klant van Wisikoi geselecteerd bij Hirasawa. Wederom een erg nette Koi, bij Hi-Utsuri vind ik de losse spotjes sumi (of shimmy’s, geef het een naam) altijd erg storend. Bij dit exemplaar lijkt dit gelukkig niet het geval te zijn! Een vis die ei-gen-lijk wel een betere foto verdiend… 😉

Zo zien we maar weer dat er meerdere manieren zijn om Koi aan te schaffen en het kopen van een vis niet altijd een kwestie hoeft te zijn van “de winkel instappen en kijken wat er zwemt”. Door het plaatsen van een zoekopdracht óf door met een dealer mee te reizen, kun je een Koi selecteren voor de eigen collectie welke volledig naar je smaak is.

Een groot deel van onze sponsoren bieden mogelijkheden tot het plaatsen van een zoekopdracht of tot meereizen in Japan… Misschien het overwegen waard volgend seizoen?!

Series Navigatie<< Koi en fun tijdens de najaarsoogst

Comments are closed.