Dit artikel is deel 1 van 14 in de serie Bonsai

Straks is het weer zover, de lichtjes en de ballen gaan eruit en men smijt hem op straat, “de kerstboom”.
Maar u doet dat niet natuurlijk, u bent duurzaam bezig, u koopt al jaren een boom met kluit, (of u stoft elk jaar uw plastic-kerstboom af, dat kan natuurlijk ook), en u zet de echte boom na gebruik gewoon in de tuin, zodat hij verder kan groeien!

Foto1_Pinterest_ Kerstboom_met_kluitEn dat laatste opend weer perspectieven wat Bonsai betreft! Want Bonsai betekend eigenlijk: Boom in pot. Indien ik een kerstboom met kluit koop, en deze in een pot zet, dan heb ik er weer een Bonsai bij, lucky me!
Helaas, ik denk het toch niet, want daarvoor zal de kerstboom eerst nog gevormd en gesnoeid moeten worden.
Maar waar komt deze kerst(boom) traditie eigenlijk vandaan, wat voor boom is die kerstboom eigenlijk, en kan ik er inderdaad een Bonsai van maken?
Het is heel waarschijnlijk dat deze traditie bij onze Germaanse voorouders vandaan komt om de kortste dag te vieren met een altijd groene tak of boom uit het bos (conifeer, jeneverstruik, hulst, maretak, enz…).Deze boom of tak stond voor het leven dat voortgaat en was de voorbode van de vernieuwing.

Onze “gewone” kerstboom is een groene fijnspar

Onze “gewone” kerstboom is een groene fijnspar, (Picea abies synoniem: Picea excelsa), een compacte spar waarvan de naalden groen aan de bovenkant zijn en blauw aan de onderkant waardoor de boom er blauwachtig uitziet. (Ook worden de Blauwspar of de Nordmann spar die 20 meter hoog kan worden, als kerstboom verkocht).

Foto2_Picea_detail

Picea detail

Maar laten we het voor het gemak even bij de (kerst)fijnspar houden in het geval van “Bonsai”. Sparren zijn snelgroeiende groenblijvende coniferen waardoor ze populair zijn voor het trainen als Bonsai!
In het algemeen kan de spar als Bonsai in alle stijlen gevormd worden, echter de Hokidachi stijl (=bezem-stijl zie foto van een voorbeeld met een acer) is minder ideaal, maar het kan.

Foto3_Pinterest_ Hokidachi

Hokidachi

In dit geval, indien we onze kerstboom gaan omvormen tot Bonsai, zullen we ons zeer waarschijnlijk beperken tot de Chokkan of de Shakan, resp. de (kaars)recht opgaande stijl, of de hellende stijl, de stam van een kerstboom is vaak zo dik dat het buigen hiervan geen optie meer is, dus een meer “kronkelende stijl” wordt wat lastiger!

Foto4_Yamadori-bonsai_Picea_Chokkan

Yamadori-bonsai Picea Chokkan

Maar misschien is het wel een voordeel dat we beperkt zijn in onze keuze, de natuurlijke groeiwijze van de Picea in Nederland is vaak rechtopgaand, ga maar eens in het bos kijken.
Let dan meteen ook op de vorm van de takken, zodat je die zou kunnen kopiëren naar je ontwerp, en de boom hiermee een natuurlijke uitstraling krijgt.

Foto6_Weetrees_takken

Weetrees_takken

Picea moeten niet in tuinen gehouden worden die te veel gesloten zijn, dit omdat het er soms te warm is, en dat er te weinig luchtcirculatie is, en hij heeft het liefst geen middagzon.

Pas op met kalkrijk water

De boom heeft in de groeiperiode veel water nodig, hij houdt ook van vochtige plaatsen, zoals hij in de natuur gewoon is. Besproei niet met ijskoud water in de zomer. Pas op met kalkrijk water.
Kortom als u een boom met kluit koopt, hem eerst buiten goed water geeft, en dit binnen bijhoudt, en als u hem niet te vroeg optuigt en hem niet tot het nieuwe jaar binnen laat staan, zou u er een leuke Bonsai aan over kunnen houden!

Foto7_cursusboom

cursusboom

(Zie de foto als voorbeeld van mijn cursus boom, alleen dit is een: Picea pungens ‘Glauca Globosa”, de Blauwspar die soms ook als kerstboom wordt verkocht).

Prettige Kerstdagen, en een gezond 2016!

Enkele foto’s Printerest 

Series Navigatie<< De lente nadert, verpotten of toch nog niet, en waarmee?De(n) Haag? >>

Over Bonsai-Ka Eric

Eric is al 20 jaar Bonsai-ka. Hij is voormalig voorzitter van Bonsai vereniging Koya, is aspirant keurmeester, en heeft in 2015 weer plaatsgenomen in de schoolbanken, om in vier jaar tijd zich nog verder te ontwikkelen op dit gebied.

Comments are closed.