Eén van de oudste bomen die door de mensheid gekweekt wordt, is de dadelpalm (Phoenix dactylifera). De vruchten van deze palmen zijn de welbekende dadels, die meestal gedroogd worden gegeten. We hebben vast allemaal wel eens een dadel gegeten, en gezien recent wetenschappelijk onderzoek zouden we dat veel vaker moeten doen. En, we moeten ze misschien ook wel aan onze Koi voeren.

De dadelpalm

Dadels staan bol van de vezels, vitamines, mineralen en andere stoffen,  alleen daarom lijken zij al gezond. Wetenschappelijke studies hebben laten zien dat de dadel een aantal eigenschappen heeft die bijdragen aan belangrijke functies in het menselijk lichaam. Ze zorgen voor een afname van schadelijke zuurstofradicalen, geven het afweersysteem een boost en beschermen de lever, nieren en darmen.

Een hele verzameling gezonde dadels

Dit klinkt allemaal zeer positief en dat vonden een aantal onderzoekers uit Iran ook. Ze vroegen zich af of een concentraat van dadels misschien een positief effect zou hebben op het afweersysteem en de groei van de gewone karper (S.H. Hoseinifar et al., Fish & Shellfish Immunology 47 (2015) 706-711). Ze namen daarom 120 karpertjes van ongeveer 4 gram en verdeelden deze over twee groepen. De ene groep kreeg normaal voer en de andere groep kreeg het normale voer waar het concentraat van de dadel aan toe was gevoegd. Vervolgens hebben ze gekeken naar stoffen in de slijmhuid die te maken hebben met de afweer en naar de groei van de karpertjes. De temperatuur van het water waarin de karpertjes verbleven was 26,5 graden en had een pH van 7,2.

De resultaten waren positief. De karpertjes die het voer kregen met het concentraat van de dadels er aan toegevoegd, hadden meer stoffen van het afweersysteem in hun slijmhuid. Ook waren deze karpertjes na 8 weken bijna een centimeter langer en 3,5 gram zwaarder dan de karpertjes op het normale dieet.

Dadel concentraat in het voer zorgde voor een beter groei

Dus deze studie laat zien dat dadels een positief effect hebben op de Koi. Nu moeten we niet gelijk massaal dadels in de vijver gaan gooien, maar het is zeker de moeite waard om dit mee te nemen in het belang van goed voer op de gezondheid van Koi.
Word vervolgd!

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App